Tallerken med lavkarbo mat

Lavkarbo kosthold for bedre helse og vektreduksjon

Ny europeisk undersøkelse viser at en diett med mye proteiner og lav GI fungerer best ved ønske om vektreduksjon. I Norge er det økende oppslutning om lavkarbo og kostholdet brukes i behandling av sykdom.

De lærde strides om hva som er et sunt kosthold. Det har til tider vært høy temperatur i diskusjoner omkring temaet, hvor offenlige anbefalinger ofte er stikk i strid med det andre eksperter erfarer.

Mens noen fortsatt holder fast ved vår gamle brød-poteter-og lite fett tradisjon, har andre fått øynene opp for at annet kosthold og nye sammensetninger viser seg å være til hjelp både ved slanking og ved en rekke sykdommer og plager.

En av de nye trendene de senere år, som har fått fotfeste er lavkarbo, også betegnet LCHF – Low Carb High Fat, som innebærer et kosthold med mye proteiner og fett og naturlig nok, som navnet tilsier – lite karbohydrater. Så ved å kutte ned på mat som brød, ris, poteter, og spise mer smør, rømme og sunne oljer, er det mange som har fått en bedre helse og mer stabil tilværelse, både vektmessig og energimessig.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Stor undersøkelse
En ny stor undersøkelse viser at et kosthold med et høyt innhold av protein gjerne i kombinasjon med karbohydrater som holder en lav glykemisk indeks (GI), er et godt kostholds alternativ og gjør at de som går ned i vekt også opprettholder vekttapet. Glykemisk indeks viser karbohydratenes evne til at heve blodsukkeret.

Bak studien, som inkluderte 772 familier, med 938 voksne og 827 barn, står det en rekke forskere fra flere institutter, med Thomas Meinert Larsen ved Universitetet i København, Faculty of Life Sciences (LIFE) i spissen.

De voksne deltagerne, som alle var overvektige, gjennomførte først en åtte ukers kostomlegging, med lavkarbo diett. I løpet av denne gikk de ned 11 kilo i gjennomsnitt. Deretter ble de delt inn i fem grupper, som skulle fortsette på forskjellige dietter:

  • Mat med lavt proteininnhold og høy glykemisk indeks
  • Mat med lavt proteininnhold og lav glykemisk indeks
  • Mat med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks
  • Mat med høyt proteininnhold og høy glykemisk indeks
  • Mat som fulgte gjeldende offentlige kostholdsanbefalinger, uten å ta hensyn til glykemisk indeks

Forskerne fant ut at det var dietten med høyt proteininnhold og lav glykemisk indeks som desidert fungerte best i forhold til å beholde vekten.

Også barna i familiene som deltok erfarte at kosthold med mer protein og lav GI fungerte best. Barna var riktignok ikke direkte satt på diett, men fulgte familiens kostendring.


Kurerer livsstilssykdommer

Men det er ikke bare de som er overvektige som kan oppleve bedring ved å spise mindre karbohydrater. Ifølge den norske legen Sofie Hexeberg, er det en rekke sykdomstilstander som kan justeres – og til og med kureres, ved endret kosthold.

I tillegg til å drive klinikken Dr. Hexebergs klinikk – Lavkarbo som medisin, ga hun ut boken «Frisk med lavkarbo» våren 2010, hvor hun forteller om pasienter med bla diabetes, stoffskifteproblematikk, spiseforstyrrelser, hypotyreose og Bekhterevs sykdom, som har fått bedre helse ved å legge om til lavkarbo kosthold. I boken skriver hun:

«Jeg har kommet til den erkjennelsen at det er for mye karbohydrater og ikke fett som er hovedårsaken til mange av livsstilssykdommene våre. Et karbohydratfattig kosthold er veien å gå for de aller fleste som sliter med overvekt og insulinresistens».


Dr. Hexeberg er også en av initiativtagerne til Foreningen Kostreform ved overvekt og sukkersykdommer – KOS, som ble etablert i 2006. Foreningen har stor interesse blant helsepersonell. Den ønsker å være et sted både for dem som er rammet av diabetes, men også et forum for utveksling blant behandlere. Foreningen har nå forgreninger flere steder i landet og er aktiv med medlemsmøter, debattaktivitet og temadager.

Les mer: Hva er lavkarbo


Litteratur på topp

I november i år ble det av Forlaget Lille Måne arrangert et lavkarbo seminar, «LCHF Helg» i Oslo, som samlet over 200 deltagere. Der kunne man bl.a møte lege og forfatter Annika Dahlqvist, som har vært med på å snu fedmetrenden i Sverige. Sammen med matbloggeren Maria Höglund har hun skrevet boken «Matglede med lavkarbo». I Sverige har boken solgt rundt 200.000 eksemplarer og har ført til en kostholds revolusjon, med bla femti prosent salgsøkning av smør.

– Det er en stor og økende interessse for dette feltet også i Norge, selv om vi fortsatt henger litt etter Sverige, sier Jan Mesicek i forlaget Lille Måne, til Behandler.no

Forlaget har spesialisert seg på bøker om kosthold og helse og Mesicek har fulgt godt med på kostdebatten, som har pågått i Norge. Hans erfaring er at tankegangen bak lavkarbo har blitt motarbeidet gjennom offentlige ernæringsråd. Mesicek mener at den europeiske nye undersøkelsen føyer seg inn i rekken av mange studier og etterhvert lang erfaring omkring lavkarbo og alle helsefordelene.

Referanse
Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance


Relatert:

Hva er kostholdsveiledning og ernæringsterapi

TEMASIDE:
Kosthold og ernæring


Ulike tilnærminger innen kosthold:


Ønsker du kontakt med en kostveileder eller ernæringsterapeut?

Se BEHANDLERLISTEN

Kostholdsveiledere på BEHANDLERLISTEN

> Ernæringsterapauter på BEHANDELRLISTE

KURS OG UTDANNING i kosthold og ernæringsterapi

Les også:

Hjernen må ha fett
Omega-3 og Omega-6 er livsviktige stoffer vi ikke kan klare oss uten. Lever vi på et kosthold med for lite fett, kan vi pådra oss alvorlig sykdom.

Syre og base balansen viktig for kroppens helse
Mange leger, forskere, kjemikere, ernæringseksperter og alternative behandlere er enig i teorien om syrebase-balansen og at ubalanse mellom syre og base kan forårsake mange og omfattende plager.

Tarmen og våre venner bakteriene
80-90 prosent av maten i butikken kan gjøre deg syk, hevder forfatter og kostholdsveileder Eva Fjeldstad, som har arbeidet med fordøyelsesrelaterte helseproblemer siden 2005.

Urolige barn fikk det bedre uten melk
En studie ved Madlavoll skole i Stavanger viser at barn med ADHD problematikk får det bedre nå de endrer kostholdet.

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.