Dame som er plaget av smerter

Revmatisme kan bedres ved hjelp av alternativ behandling

Erfarene behandlere deler sine erfaringer med soneterapi, ernæringsterapi og osteopati i behandling av muskel og skjelettlidelser.

 

Revmatisme – leddgikt, bekhterev, artrose og fibromyalgi er kjente begreper for mange nordmenn. Ifølge Norsk Revmatikerforbund. har ca. 300.000 nordmenn har en revmatisk diagnose. Ca. 150 barn får en revmatisk diagnose hvert år. Dette betyr at de fleste familier og arbeidsplasser før eller senere får nærkontakt med kronisk syke med revmatisme.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Tilstandene betegnes av irritert leddvæske og ru overflate i leddene som skaper smertefulle gnisninger. Artritt er en annen form for leddlidelse, og denne sykdommen gir hissig betennelse i ledd.

Men nordmenn plages ikke bare med leddsmerter. Muskulaturen får også gjennomgå, og flere og flere nordmenn har fått stifte bekjentskap med fibromyalgi. Innen skolemedisinen er det ennå ikke funnet noen klar årsak til fibromyalgi, da lidelsen er relativt ny. Pasienter med fibromyalgi opplever kroniske muskelsmerter i store deler av kroppen, utmattelse og mageplager. Undersøkelser viser at omtrent 90% av dem som har fibromyalgi er kvinner. Stor psykisk og fysisk belastning synes å være en årsak til lidelsen.

Skolemedisinen
Skolemedisinsk behandling av leddplager, artritt og fibromyalgi varierer noe, men i hovedsak er kirurgi, fysioterapi og ulike typer medisiner den normale behandlingsformen. NSAID-preparater (f.eks aspirin, ibux, dispril, ledox osv) har for mange vært løsningen på smertene. Helsemyndighetene har nå gått ut med advarsler mot bivirkninger av NSAIDs. I en artikkel fra Tidskrift for Den norske legeforening, står det at blodtrykksøkning og en mulig økt risiko for hjertesvikt er et resultat av NSAID-indusert hemming av prostaglandinsyntesen. Dette vil ha en svært negativ effekt på nyrene, og videre på hjerte- og karsystemet.

På grunn av dette, har legevitenskapen begynt å se på andre alternativ. Nylig kom en rapport om at et nytt materiale, kalt Photon Platinum (PP), som kan brukes i stedet for NSAID-medikamenter. PP avgir infrarød stråling, og behandlingen som kalles fotonterapi, varmer opp ledd og muskler. Oppvarmingen gir økt blodsirkulasjon og økt nerve- og celleaktivitet. Man antar at disse endringene bare skjer lokalt og ikke påvirker dypere strukturer.

Ernæringsterapi
– Når folk legger om kosten og bruker kosttilskudd, får de det ganske enkelt bedre, sier Veiersted
Mange nordmenn velger alternativ behandling for ledd -og muskelplagene, og valget faller ofte på kosthold og ernæringsterapi, akupunktur, magnetterapi, soneterapi, urtemedisin og homeopati.

Jens Veiersted jobber i Arenaklinikken i Oslo, og hans fagfelt er biologisk medisin og ernæringsterapi.

Hans mangeårige erfaring har gitt ham innsikt i det han mener er en stor årsak til ledd- og muskelplager.

– Muskel- og skjelettplager er et stort spekter av lidelser, men de har en del felles faktorer. Ustabilt blodsukker, dårlig fordøyelse og ubalanse mellom Omega 3 og Omega 6 er ofte hovedårsakene til plagene, og matvareintoleranse er en stor del av problemet, sier Veiersted.

– Når en fordøyelse ikke virker slik den skal, kan man risikere lekk-tarmproblematikk. Da oppstår matintoleranse. Immunkomplekser begynner å sveve rundt i kroppen og kan feste seg hvor som helst, blant annet i ledd og muskler hvor de skaper masse irritasjon, forklarer ernæringsterapeuten.

Ustabilt blodsukker gir smerter
Veiersted påpeker at det er uhyre viktig at Omega 3 og Omega 6 er i balanse i forhold til hverandre. Hvis man har altfor store doser Omega 6 i kroppen, kombinert med et altfor høyt insulin-nivå, forårsaker dette stille betennelser.

– Omega 3 og 6 i riktig forhold, er kraftig betennelsesdempende. Hvis dette er i ubalanse, vil man få en god del problemer med muskler og ledd. Med rett dosering av Omega 3, vil også insulinfølsomhet påvirkes svært positivt, sier Veiersted. I sin praksis ser han også hvordan ustabilt blodsukker er en av verstingene for ledd og muskulatur.

– Hvis man ser på diabetikere, så viser det seg at de ofte får trøbbel med infeksjoner av høyt blodsukker og for mye insulin. Derfor bør alle som har smerter og betennelser gå på lavkarbo kosthold for å kontrollere insulinet, fastslår han.

Les mer: Hva er kostholdsveiledning og ernæringsterapi

 

Kostholdsveieldere på BEHANDLERLISTEN

Ernæringsterapeuter på BEHANDLERLISTEN


Unngå stress

I tillegg til fettsyrer og lavkarbo kosthold, anbefaler Veiersted alltid urter til sine klienter.
– Indiske urter og krydder har gode betennelsesdempende egenskaper. Boswellia serrata, gurkemeie med virkestoffet curcumin og ingefær er flotte å bruke, opplyser Veiersted og legger til at han alltid anbefaler mindre stress.

– Stress påvirker kroppen kjemisk og skaper et miljø for sykdom. Jeg ber alltid mine klienter å se på livet sitt for å finne ut om det er kilder til stress de kan fjerne eller lære seg å leve bedre med. Meditasjon, tai chi og yoga kan hjelpe til med å redusere stresset, sier Jens Veiersted.

(Fortsetter under bildet)

kvinne mottar kraniosakralterapi blir berørt på hodet
Flere komplementære metoder har vist seg å være til hjelp i behandling av muskel og skjelettlidelser.


> Her finner du en oversikt med behandlingsmetoder som brukes ved problemer med muskler og ledd/skjelett.


Osteopati
I sin praksis som osteopat, opplever Hilde Vermedal stadig raske resultater av å behandle kranglete ledd og smertefull muskulatur.
Hilde Vermedal jobber som akupunktør, fysioterapeut og osteopat i Oslo. I hennes praksis som osteopat, opplever hun stadig raske resultater av å behandle kranglete ledd og smertefull muskulatur. Osteopati er basert på anatomi, fysiologi, nevrologi, patologi og biomekanikk.

– Målet med osteopati er å få i gang bevegeligheten i leddet. Et ledd skal belastes over hele flaten, ikke bare på en enkelt del. Det skaper slitasje, sier Vermedal. Hun forteller at årsaken til smertene gjerne kan ha et annet opphav en akkurat der hvor smerten sitter.

– Hvis man for eksempel har gjentagende nakke- og ryggproblemer, kan det være en god ide å prøve osteopat. Årsaken kan nemlig ligge på forsiden av kroppen, hvor stivnet bindevev stanser blodgjennomstrømning til rygg og nakke, forteller osteopaten. Vermedal mener det er mange og omfattende årsaker til at omkring 60-70 % av hennes pasienter sliter med muskel- og leddsmerter.

– Stress, feil arbeidsstilling, psykisk belastning og biomekanisk feil er noen av årsakene. Man kan også spise på seg problemer ved å irritere nervene i mage og tarm som da sender smerteimpulser til ryggmargen. Traumer er selvfølgelig også en av grunnene til at folk oppsøker hjelp, sier Hilde Vermedal.


Les mer: Hva er ostopati

Ostopater på BEHANDLERLISTEN

Soneterapi
– Tusenvis av helbredelsesprosesser settes i gang ved hjelp av soneterapi, sier terapeut Nils Petter Leidal.

– Når man trykker på et punkt i føtter, hender eller øre, skjer det masse. Det stimulerer helbredelsesapparatet, øker blodsirkulasjonen og tilstrømning av friske celler. Dessuten starter utskillingen av slaggstoffer og tungmetaller, sier terapeut Nils Petter Leidal. Han holder til i Oslo og har tyve års erfaring innen alternativ behandling. Soneterapi, ulike typer massasje, hårmineralanalyse og akupunktur er bare noen av hans behandlingsmetoder. Ved hjelp av soneterapi, mineraltilskudd og ernæring har Leidal hjulpet mange som har strevd med ulike typer irritasjon i skjelett og muskulatur.

– Jeg pleier også å anbefale kalsium og magnesium som supplement til behandlingen, da disse to mineralene er nøkkelmineraler til muskulære spenninger, sier terapeuten.


Les mer: Hva er soneterapi/fotsoneterapi

Soneterapeuter på BEHANDLERLISTEN


Kaffe og stråling er skadelig
Leidal mener en rekke faktorer er skyld i at man nordmenn lever med kroniske smerter.

– Vi har et altfor stort forbruk på kaffe, svart te og sukker, og de ødelegger mineralbalansen, noe som igjen fører til underskudd på magnesium og kalsium. Jeg tror også at vi utsettes for mye stråling både av jorden og tekniske hjelpemidler, og dette øker belastningen på kroppene våre, mener Leidal. Han tilføyer at ledd- og muskelproblemer også oppstår av emosjonelle forhold, biokjemiske årsaker, samt arvelige faktorer.

Oddrun-Helen Berntsen er journalist, forfatter og biopat og har skrevet artikkelen «Revmatisme kan bedres ved hjelp av alternativ behandling» for Behandler.noRelaterte saker:

Satser på medikamentfri smertebehandling
Skader, avhengighet og dødsfall etter bruk av legemidler er et alvorlig problem, som øker i omfang. Verden over undersøker man gode alternativer, som kan erstatte medikamentene.


Hjernen må ha fett
Omega-3 og Omega-6 er livsviktige stoffer vi ikke kan klare oss uten. Lever vi på et kosthold med for lite fett, kan vi pådra oss alvorlig sykdom.

Syre og base balansen viktig for kroppens helse
Mange leger, forskere, kjemikere, ernæringseksperter og alternative behandlere er enig i teorien om syrebase-balansen og at ubalanse mellom syre og base kan forårsake mange og omfattende plager.

Hvordan finne kvalifisert behandler:
Behandler.no har utviklet BEHANDLERLISTEN med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legger til rette for at hver og en kan gjøre godt valg av behandler.
I tillegg til kontaktinfo får man opplysning om:

• Behandlers bakgrunn og erfaring
• Medlemskap og offentlig registrering
• Annen relevant informasjon

> Finn behandler på BEHANDLERLISTENAktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.