Syre og base balansen viktig for kroppens helse

Mange leger, forskere, kjemikere, ernæringseksperter og alternative behandlere er enig i teorien om syrebase-balansen og at ubalanse mellom syre og base kan forårsake mange og omfattende plager.

I 1930-årene kom en svensk kjemiker og næringsfysiolog, dr. Ragnar Berg, på banen med en teori som vekket oppsikt i de alternative sunnhetskretser. Hans teori gikk ut på at det skal være en klar balanse mellom syredannende matvarer og basedannende mat. Bergs forskning påviste hvilke matvarer som inneholdt syre og hvilke som var basiske, og han kom fram til at det beste for den menneskelige organismen, var å spise 7 ganger så mye basedannende mat som syredannende mat.

Kjemikeren Fred W. Koch undersøkte også teorien om syre- og basebalansen, og han kom fram til at syreoverskudd var opphavet til de fleste sykdommer. Flere og flere leger og terapeuter i dag har blitt opptatt av disse to kjemikernes undersøkelser, da mye tyder på at et kosthold som består av hovedsakelig syredannende mat antagelig forårsaker en hel rekke lidelser som kan unngås ved et mer balansert kosthold.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Overbelastning av organer
Kroppen vår har i utgangspunktet evnen til å skille ut syre, og dette skjer via lunger (utånding), nyrer (urin), hud (svette), tarm (avføring), livmor (menstruasjonsblod) og lever (står for omsetning av syrene). Men om kroppen belastes med altfor store mengder syrer, greier ikke disse organene å kvitte seg med all syren. Kroppen vil automatisk beskytte cellene sine mot syreangrepet, og vil derfor finne en nødløsning. Dermed starter kroppen å samle opp syrene på de minst livsviktige steder for å begrense skadeomfanget og beskytte livsviktige funksjonsceller.

Syreoverskudd skaper sykdommer
Syreopphopningen kan gi seg utslag i en rekke problemer. Man blir mer mottagelig for tilbakevendende infeksjoner, forkjølelse og influensa. Syre gjør bindevevet slapt, slik at vev og organer ikke holder seg på plass og man kan få nedsunkne organer med påfølgende plager i organene det gjelder. Syreopphopningen gir seg også til kjenne som revmatisme, gikt og muskelsmerter. Det er heller ikke uvanlig at for mye syre forårsaker menstruasjonsplager, fordøyelsesbesvær, hodepine og problemer med kretsløp og hjerte. I verste fall mener man at syreoverskudd gir svulster, både gode- og ondartede.

pH-verdi og kreft
Den tyske legen dr. Otto Heinrich Warburg forsket i svulsters metabolisme og respirasjonen av celler, særskilt kreftceller. For denne forskningen mottok han Nobel-prisen i fysiologi og medisin i 1931. Dr. Warburg stoppet ikke der. Den prisbelønte legen forsket videre og begynte å finne en sammenheng mellom oksygenets forhold til pH-verdien i kreftcellens indre miljø. Han rapporterte at kreftceller holdt en lavere pH-verdi grunnet melkesyreproduksjon og forhøyet Co2. Dr. Warberg mente bestemt det var et direkte forhold mellom pH-verdien og oksygen. Høy pH betød høyere konsentrasjon av oksygenmolekyler i cellen mens lav (sur) pH førte til lavere konsentrasjon av oksygen og påfølgende sammenbrudd av normal celleaktivitet.

Småplager og en rekke alvorlige sykdommer kan forbedres ved å endre kosthold og kroppens pH-verdi.

Kosthold kan stabilisere pH-verdien
Man kan, til en viss grad, selv undersøke om man har for mye syre i kroppen. Morgenurinen kan testes ved hjelp av lakmuspapir, og surhetsgraden bør ligge på pH 6,5 til 7,0. Syren kan i enkelte tilfeller skilles ut ved hjelp av en basedannende kost.

Dr. Robert O. Young har gitt ut en bok som heter ” pH-Mirakelet”. I boken sin skriver han at overvekt, småplager og en rekke alvorlige sykdommer kan forbedres ved å endre kosthold og kroppens pH-verdi. Ved å skape et naturlig, basisk miljø i organismen, vil ikke sopp, parasitter eller bakterier trives. Selve grunnlaget for liv, god helse og energi er å opprettholde en sunn ph-balanse, mener dr. Robert O. Young.

Det samme mente Ann Wigmor som var en av grunnleggerne av Hippocrates Health Institute, et senter som ble rangert som et av de beste helseinstituttene i verden. Wigmor ble en pioner på sitt felt og en foregangskvinne på ubehandlet, ren mat. Hun erfarte selv å bli frisk av å spise økologisk, balansert diett og mente riktig type mat ville avgifte både kropp, sjel og sinn. Mennesker valfarter i dag Ann Wigmor Natural Health Institute, hvor man får hjelp og innføring i instituttets Living Foods Lifestyle. Begrepet Living Foods er betegnelsen på dietten, som består av frisk, ukokt frukt og grønnsaker, nøtter og frø. Med andre ord mat som i hovedsak er basisk.

Bredspektret måling i biologisk terreng medisin
Dr. Mette Johnsgaard ved Lillestrøm Helseklinikk har spesialisert seg på biologisk terreng medisin og kostholdsveiledning. Legen er en av de fremste på sitt felt i Norge og hun mener at syrebase-balansen er komplisert, og at det ikke er nok bare å se på hvor mye syre man har i kroppen.

– Biologisk terreng medisin innebærer måling av pH, nivå av mineraler, blodtrykk og hvor fort pasienten puster. For å jobbe med syrebase-balansen, må man kunne mye om kjemiske balanser. Å måle urin på sticks, gir ikke alltid riktig bilde av syrebasebalansen. I noen tilfeller kan galle havne ned i blæren, og galle er basisk. Dermed blir utslaget på sticksen feil, da gallen påvirker resultatet, påpeker dr.Johnsgaard.

Må forsures
Hun mener også at det er feil at alle pasienter skal være så basiske. Enkelte må forsures.

– Pustefrekvensen er kjempeviktig i forhold til de remedier vi gir pasientene. Normalt skal man puste 14-18 ganger i minuttet. Jeg har sett pasienter får basiske dråper og ende opp med å puste mye langsommere – noe som er svært alvorlig. I slike tilfeller må kroppen forsures. Man må måle flere parametre i kroppen. Folk er så forskjellige og man må vite nøyaktig hvilken tilstand pasienten er i for å kunne bygge dem opp, sier legen. Som sine mange kolleger i USA, har dr.Johnsgaard sett at det ofte fokuseres altfor mye på syren, når det kan være mye annet som spiller inn og forstyrrer kroppens funksjoner.

– Ofte ser jeg på cellemembran og døgnrytme. Cellemembranen skal være mer åpen på dagen og mer lukket om natten. Om dette er i ubalanse, skaper det feil i syrebasebalansen, mineralopptak og fordøyelse. Dette kan bedres ved for eksempel å gi mineraler på ulike tider på døgnet. Så det er ikke bare syren man må gå rett på. Man må også ta hensyn til andre forhold, sier dr.Johnsgaard.

Normal tarmflora
Dr.Johnsgaard mener likevel det er viktig å ha et grønt kosthold – men ikke bare for å skape et basisk miljø.

– Det er kjempeviktig å ha mer grønt i maten. Noe av det største jeg gjør i forhold til mine pasienter, er å endre dietten deres. Ikke bare for å skape basisk vev, men for å endre tarmfloraen. Erfaringen min tilsier at mange nivå i kroppen endres om fordøyelsen fungerer. Hun påpeker også hvor viktig det er å kjenne seg selv og sin egen kropp når man går til behandling.

– Under behandlingen, skal man hele tiden lytte til hva kroppen sier. Hvis behandlingen ikke føles godt, kan man være på feil vei. Det skal føles godt å bli frisk, avslutter dr. Johnsgaard.

 

For at kroppen ikke skal få opphopning av syre, bør kostholdet bestå av 20% syremat og 80% basemat. Dette opprettholder balansen mellom syre og base i kroppen og man unngår å overbelaste organer, vev og skjelett med en altfor høy surhetsgrad som utløser sykdom.

Aktuelle behandlere

SYREDANNENDE

Følgende matvarer har høyt syreinnhold:

Kjøtt, mest i svin, okse og kalv. Mindre i lam, fjærkre og fisk.
Egg og ost
Fett, smør og sukker
Kornprodukter, særlig hvitt mel
Vin, øl og sprit
Kaffe, vanlig te og brus
Brød og ris
Hasselnøtter og valnøtter
Sild, sardiner, makrell, ansjos og rogn
Grønne og brune bønner, linser,
gule og grønne erter, kikerter
Asparges, blomkål og spinat

Syredannende mineraler:
Svovel, fosfor, klor, kisel

Faktorer som øker kroppens syreinnhold:
Stress, sinne, sorg, aggressivitet, lite aktivitet

BASEDANNENDE

Mat som har høyt basisk innhold:

Poteter
Grønnsaker, spesielt rot- og bladgrønnsaker
Kastanjer
Urter og urte-teer, spesielt løvetann, bjørk og brennelse-te
Moden frukt
Tørket frukt
Surmelksprodukter
Ingefær, hvitløk og pepperrot
Epler og sur frukt
Eple-eddik

Basedannende mineraler:
Kalsium, magnesium, kalium, jern, sink

Faktorer som nedsetter kroppens syreinnhold:
Ro, glede, tilfredshet, mosjon, søvn, kjærlighet

NØYTRALE

Enkelte typer mat er nøytral og påvirker ikke organismen verken med syre eller base.

Mandler
Cashewnøtter
Hirse
Bokhvete
Solsikkefrø
Sesamfrø
Løk

Kilde: Frede Damgaard, ernæringsterapeut og lærer i Biopati i Danmark og Norge.
Har jobbet som ernæringsterapeut siden 1974.


Oddrun-Helen Berntsen
er journalist, forfatter og biopat og har skrevet artikkelen » Syre og base balansen viktig for kroppens helse » for Behandler.no

Les mer:
> Hva er kostholdsveiledning og ernæringsterapi


Ønsker du kontakt med behandler, terapeut, helsecoach?

> Kostholdsveieldere på BEHANDLERLISTEN

> Ernæringsterapeuter PÅ BEHANDLERLISTEN

> KURS OG UTDANNING  innen kosthold og ernæring

> Flere artikler om MAT OG HELSE

Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.