Ned i vekt ved hjelp av yoga

Endring av livsstil kan gi stor helsegevinst for dem som er overvektige. En fersk studie har undersøkt om yoga kan være et alternativ i kampen mot kiloene.

Overvekt er et samfunnsproblem og det er mange som sliter med å bli kvitt sine ekstra kilo. Det er godt kjent at den vekten som er riktig for den enkelte gir helsefordeler og minsker risiko for plager og sykdom. Allikevel har det vist seg vanskelig for mange å oppnå en varig ønsket vekt.


Å legge til rette for fysisk aktivitet og kostholdsendring, kan gi fart på slankingen, det vet vi. Det har blitt forsket mye på ulike treningsformer og dietter for å oppnå vektreduksjon. Men mesteparten av forskningen har hatt fokus på trening som løping, rask gange, øvelser og styrketrening.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

En ny amerikansk studie, finansiert av National Center for Complementary and Integrative Health, bidrar til å belyse kunnskapen om den rollen yoga kan ha i kampen mot kiloene.


Femti voksne mennesker med overvekt deltok i en studie som gikk over 6 måneder. I tillegg til yoga spiste deltagerne kalori- og fettredusert mat. Ukentlig gruppesamtaler om atferdsmessige strategier for å fremme vekttap inngikk i opplegget.

(Fortsetter under bildet)

Fisk og grønnsaker på bordet
i tillegg til å utøve yoga, spiste deltagerne i studien mat med lavt innhold av kalorier.

> Les mer:  Hva er YOGA

> Les mer: Hva er KOSTHOLDSVEILEDNING og ERNÆRINGSTERAPI

Det var to ulike yogatradisjoner som ble evaluert – den forholdsvis rolige Hatha yoga og den mer dynamiske Vinyasa yoga. Yoga ble praktisert fem dager i uken, med økter på 20 minutter i starten, som økte til 40 og til 60 minutter. Fire av dagene var hjemmebaserte yogatimer, og en dag involverte trener.


Mennesker i begge yoga-grupper mistet betydelig mengde vekt og forbedret sin kondisjon.

En gjennomsnittelig vektreduksjon på 3,5 kilo ble målt, uten forskjell mellom gruppene. Men de som brukte mer tid på å gjøre yoga – målt som totale minutter og totalt antall dager i løpet av de seks månedene – mistet mer vekt.


For noen av deltagerne var det en barriere at lengden på økene økte, spesielt da lengden på yogatimene økte til 60 minutter, og det resulterte i mindre engasjement. Selv om yoga ble foreskrevet til 5 dager per uke, pleide enkeltpersoner å gjøre det bare 2 til 3 dager. Samtidig rapporterer forskerne at flertallet av deltagerne samlet sett 74,4%, opplyste at de ville fortsette med yoga.


Funnene i studien støtter ideen om at yoga kan være et godt alternativ i et vekttapsprogram for voksne med fedme eller overvekt, og kan også være nyttig for vekttap.


Dette er en liten studie som peker på en mulighet, og forskerne understreker at det er behov for ytterligere forskning for å sammenligne yoga med andre former for fysisk aktivitet og undersøke langsiktig effekt på vekttap og relaterte helseresultater.

Referanse:

Pub.Med, mars 2021
Feasibility of Integration of Yoga in a Behavioral Weight-Loss Intervention: A Randomized Trial

Relatert:

BEHANDLERLISTEN
> Behandlere som arbeider med yoga – kurs eller yogaterapi

> Kurs og utdanning i Yoga

> Utdanning til Yogalærer

> Hva er YOGA

> Hva er KOSTHOLDSVEILEDNING og ERNÆRINGSTERAPIRelaterte saker  på Behandler.no

Smerter – hvordan bli kvitt plagene
Amerikanske helsemyndigheter har utgitt en veileder for smertebehandling og ber pasienter vurdere komplementær helsehjelp.
– Flere studier har vist at yoga kan være nyttig for smerter i korsryggen, med lignende effekter som trening. American College of Physicians (organisasjon for legespesialister) har anbefalt yoga som en av flere ikke-medikamentelle behandlinger som pasienter med kroniske korsryggsmerter kanskje vil vurdere.
Les mer

Yoga ved Covid-19
National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) undersøker bruk av komplementær og alternative behandlingsmetoder for pasienter som er rammet av covid-19. Dette er en del av National Institutes of Health (NIH) sitt arbeid og intensjon om å forbedre forståelsen av hele sykdomsforløpet.
Les merEr du utøvende behandler, kursholder eller skole, uten oppføring på Behandler.no?
> Her kan du enkelt bestille din oppføring

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.