Mann får massasje på massasjestol
Foto: Shutterstock

Massasje som medisin

En massasje kan være den beste behandling ved både fysiske og psykiske helseutfordringer. Effekten er dokumentert for flere sykdomstilstander.

Berøring er et grunnleggende behov hos mennesker i alle aldre. Og berøring i form av massasje kan gi et viktig bidrag. Men i tillegg til å gi velvære og en god opplevelse, er massasje en behandlingsmetode, som kan hjelper oss med helt konkrete helseproblemer.


Massasje er arbeid med kroppens muskler, mykvev og bindevev. Det er enkelt tilgjengelig – du ligger på en massasjebenk eller sitter på en massasjestol og får behandling av en utøver, som primær bruker hendene i arbeidet.

Mange oppsøker massasje på eget initiativ, og noen benytter tilbud via sitt arbeid, dersom jobben har bedriftsmassasje.

--- Annonse ---
Optimal helse starter i tarmfloraen

Massører arbeider gjerne som selvstendig næringsdrivende og er underlagt Lov om alternativ behandling. Noen har sin utdannelse fra utlandet, men vi har også solide skoler, som utdanner kvalifiserte massører og massasjeterapeuter i Norge.

 

Forskning
Det finnes en rekke studier på massasje, som viser effekt på ulike helsetilstander, som smerter eller symptomer på andre helseproblemer, som depresjon, ulike plager og problemer som oppstår ved kreft, fibromyalgi og ved for tidlig fødsel.

Det amerikanske forskningssenteret på alternativ behandling «National Center for Complementary an Integrative Health» (NCCIH) har tatt en gjennomgang.


SMERTER
Forskning tyder på at massasjeterapi kan være effektivt for noen smertetilstander som korsryggsmerter og kroniske nakkesmerter. Studier på massasje for hodepine har også vist positive resultater.

Les også:
Satser på medikamentfri smertebehandling


KREFT
Forskning antyder at massasjeterapi for kreftpasienter redusere smerte, i hvert fall på kort sikt. Det ser også ut til at massasjeterapi kan gi oppmuntring i en vanskelig situasjon, og at det hjelper kreftpasienter til å slappe av.

Les også:
De fleste kreftpasienter bruker alternativ behandling


DEPRESJON
Depresjon er en psykisk lidelse som påvirker livet over tid. Man føler seg nedstemt og tom, men smerter og ubehag kan også følge med.

Etter en gjennomgang av vitenskapelig litteratur konkluderte NCCIH med at massasjeterapi kan bidra til å redusere depresjon.

 

FIBROMYALGI
En gjennomgang konkluderte med at massasjeterapi kan hjelpe å redusere smerte, tretthet og andre symptomer assosiert med fibromyalgi. Det bemerkes at det er viktig at massasjen er mild og ikke forårsaker smerte.

Les også:
Fibromyalgi hjelpes med komplementær- og alternativ behandling

 

PREMATURE SPEDBARN
Flere studier på massasjeterapi hos premature spedbarn har blitt utført for å undersøke om terapeutisk massasje gir noen fordeler. En gjennomgang av vitenskapelig litteratur antydet at varsom massering av premature spedbarn kan forbedre vektøkningen.

Les osgå:
Hva er babymassasje


Er det riskiko ved å få massasje?
Massasjeterapi ser ut til å ha lav risiko når den utføres av en kvalifisert utøver. Massasjeterapeuter bør imidlertid ta noen forholdsregler med visse helsemessige forhold, i følge NCCIH.
Det betyr at man bør forsikre seg om at massasje er forsvarlig, og for all del informere massør om hele sin helsetilstand.


Stor bruk av massasje i Norge
Massasje brukes både som forebyggende helsetiltak og for å behandle problemer og skader. I dag bruker nær 40 prosent av befolkningen i Norge komplementær og alternativ behandling, det vil si helserelatert behandling som utøves utenfor helse- og omsorgstjenesten. Massasje ligger i toppsjiktet på denne statistikken.

Finn kvalifisert massørm massasjeterapeut

BEHANDLERLISTEN på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

Massører på BEHANDLERLISTEN

Søk i hele BEHANDLERLISTEN

  • Søk på behandlingsmetode
  • Søk på navn
  • Søk sted/område
  • Søk på problem/plage
    Les resultat som liste eller på kart

 

 

Annonse behandlerlisten
Behandler, terapeut, coach finner du på BEHANDLERLISTEN
Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.