Akupunktur gir håp for rusmisbrukere

På den den internasjonale NADA-konferansen 2015, som nylig ble arrangert i Oslo, deltok helsearbeidere og eksperter fra hele verden. Helseministeren støtter alternativ behandling for denne gruppen.

Rusmisbrukere er en sårbar gruppe, som ofte blir oversett i helsevesenet. Men det pågår en snuoperasjon, som kan hjelpe mange utsatte ut av en håpløs situasjon og tilbake til et godt liv, ved å bruke alternativ behandling.

 

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Akupunktur er et verktøy som gir håp for de som sliter med rusproblematikk. «Tools for Hope» var også tittelen på konferansen, arrangert av Stiftelsen Retretten og Rita Nilsen 29-30.mai 2015 i Oslo. Akupunktur har vist seg som en god behandlingsmetode mot abstinens, angst og stress.

 

Det var ildsjelen Rita Nilsen som i 2002 grunnla den brukerstyrte stiftelsen Retretten, med formål å gi hjelp til videre hjelp for rusmisbrukere, ved å forsøker å sette seg inn i alle tiltak som kan være til nytte for den enkelte bruker i sin gjenreisning. Blant disse er akupunktur – såkalt NADA-akupunktur, blir brukt som behandlingsmetode.

 

 

NADA modellen
Nada-modellen er en 5-punkts øreakupunktur-protokoll som ble utviklet gjennom et samarbeid mellom kinesiske dr. Wen og psykiateren Michael O. Smith ved The Lincoln Clinic i New York på slutten av 70-tallet. Behandlingen viste seg effektiv for å lindre abstinenser og psykisk uro.

NADA står for National Acupuncture Detoxification Association, som ble stiftet i 1985. Siden har metoden spredt seg til mange land, og brukes i dag ved en rekke behandlingssteder i Norge som et supplement til øvrig rusbehandling.

 

 

Imponert Helseminister
Alle medarbeidere tilknyttet Retretten, som har direkte kontakt med deres brukergruppe, har selv erfaring som brukere. Det gjelder også Rita Nilsen, som begynte selv å ruse seg da hun var 10 år gammel og sluttet da hun var 34 år. På konferansen i Oslo fortalte hun sin historie om hvordan hun kom ut av sin situasjon ved hjelp av akupunktur og hvordan hun selv tok behandlerutdanning og ble engasjert i arbeidet for å hjelpe andre med rusproblemer. Helseministeren Bent Høie, sier i sitt innlegg på konferansen at han er imponert over hva Rita Nilsen har fått til.

(Fortsetter under annonsen)

BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

Godt samarbeid må gjerne til for å lykkes og Nilsen gir regjeringen og Bent Høie en stor takk for å ha sørget for at rusavhengige som kommer for å få hjelp, får gratis behandling.


– Han har vist en genuin interesse for ruspasienter, og jeg er stolt av å viser dere fra hele verden hvor fantastisk helseminister vi har, sier Nilsen til salen.

 

Helseministeren presiserer at rus og psykisk helse skal prioriteres i spesialisthelsetjenesten og at hjelp skal bli lettere tilgjengelig.

Helsedirektoratet har nylig laget et utkast til nasjonale retningslinjer for rusbehandling, hvor alternativ behandling inngår.

 

Ministeren takker Retretten og Rita for det arbeidet de gjør og sier at dette arbeidet utgjør en forskjell i møtet med det enkelte menneske, samtidig som de utgjør en viktig rolle i arbeidet inn mot myndighetene.

 

 

Norske leger etterlyses
Mens helsearbeidere og eksperter fra hele verden kom til helgens rusbehandlingskonferanse i Oslo, uteble norske leger.

 

– Det har vært veldig laber interesse fra leger og behandlere, selv om vi har fått godkjent konferansen som etterutdanning for spesialister innen rus- og avhengighetsmedisin av Legeforeningen. Det er fryktelig dårlig at så få har meldt seg på, sier arrangør og akupunktur-behandler Rita Nilsen til Aftenposten.
– Mange leger synes det letteste er å skrive ut medikamenter.

 


Rusmisbrukere er en av flere sårbarbare grupper som kan trenge helsehjelp utover det konvensjonelle tilbudet. Det er god grunn å håpe på at denne støtten fra Helseministeren også kan gi tro på bedre tilgjengelighet for andre som ønsker å benytte alternativ og komplementær behandlingsmetoder for sine plager og problemer.

 

Her finner du NADA-behandler:
Se BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

Les om NADA-akupunktur og Akupunktur


Rusproblemer

Her finner du behandlere, terapeuter, coacher, veiledere som har erfaring med rusproblematikkSe også:
TEMASIDE –  Psykisk helse og psykoterapi

Relaterte saker på Behandler.no

Bedre folkehelse med bredde i behandlingstilbudet

Dialog om komplementær behandling gir helsegevinst


Er du selv behandler, terapeut, coach veileder, uten oppføring?
>> Bli funnet på BEHANDLERLISTEN

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.