Behandler, New Zealand

Akupunktur, massasje og urtemedisin blir en del av det offentlige helsetilbudet på New Zealand

Folket får et utvidet behandlingstilbud. Nylig ble det kunngjort at Tradisjonell kinesisk medisin (TKM) skal inngå i en godkjenningsordning som alliert helsepersonell.


Utøvere av akupunktur, kinesisk massasje og urtemedisin får nå status som alliert helsepersonell på New Zealand. Det ble klart etter at helsemyndighetene besluttet å inkludere Tradisjonell Kinesisk medisin i ”HPCA Act (2003)”.

”Alliert helsepersonell” er kvalifiserte helsepersonell med spesialisert ekspertise på å forebygge, diagnostisere og behandle en rekke tilstander og sykdommer, ifølge Ministry of Health, New Zealand. De er utdannet innen et bestemt fagområde og er registrert eller lisensiert på sitt felt.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Andre yrkesgrupper og fagfelt på New Zealand som er regulert under Alliert helsepersonell og Health Practitioners Competence Assurance – HPCA Act 2003 (the Act) er:
Kiropraktikk, Tannterapi/munnhelseterapi, Kostholdsveiledning/Ernæringsterapi. Medisinsk laboratorievitenskap/anestetisk teknologi, Ergoterapi, Optometri. Osteopati, Apotek, Fysioterapi, Fotterapi, Psykologi, Psykoterapi.

Helsearbeiderne i dette systemet er autonome utøvere som jobber i en rekke helsetjenester og ofte i tverrfaglige team. Den allierte helsearbeidsstyrken er regulert på to måter, nasjonal regulering under Health Practitioners Competence Assurance Act 2003 (HPCA Act) eller er selvregulert av et fagorgan.

Nå vil også Tradisjonell kinesisk medisin bli å finne på denne listen. Behandling er basert på kinesisk filosofi og folkemedisin og omfatter en rekke ulike teknikker, som skal gi helse og balanse. I dette inngår akupunktur, urtemedisin og tuina massasje


>> Les mer:
Hva er Tradisjonell kinesisk medisin


Alliert helsepersonell i flere land

New Zealand er ikke det eneste landet som har ordningen med Alliert helsepersonell. Dette er også kjent fra land som Australia, USA, Storbritannia og Afrika. Landene har organisasjoner som godkjenner allierte helseopplæringsprogrammer og representerer utøverne.

Slike organisasjoner inkluderer Allied Health Professions Australia, Allied Health Professions Federation i Storbritannia, Allied Health Professions Council of South Africa og Association of Schools of Allied Health Professions i USA.

Det finnes en rekke ulike stillingen innen alliert helse, og titler varierer fra land til land. Disse helsearbeiderne er ikke sykepleiere, tannleger eller leger, men er eksperter på sitt felt og jobber gjerne ved siden av, eller under deres tilsyn.

>> Les også: I Norge har vi et system med Registrerte behandlere


For Tradisjonell kinesisk medisin har det vært en lang prosess å bli inkludert på New Zealand. Søknaden fra 2010 ble til slutt godkjent og beslutningen om å inkludere TKM, med akupunktur, urtemedisin og massasje ble tatt av “Ministry of Health” mai 2021.

Brukere av komplementær behandling vil få bedre tilgang, et tryggere, regulert tilbud og et utvidet samarbeid mellom utøvere på tvers av behandlingstradisjoner, som kan komme pasienten til gode.

For utøvere kan det bety et fruktbart og inspirerende samarbeid, med ”flere verktøy i verktøykassa”, og med det, bedre mulighet til å hjelpe pasienter. Det har vist seg at tverrfaglig samarbeid mellom helsearbeidere gir helsegevinst.

>> Les også: Behandling på tvers – til det beste for pasienten

(Fortsetter under bildet)

Tuina massasje er en av behandlingene som inkluderes i godkjenningsordningen på New Zealand. (Foto: Shutterstock)

Sveits – et foregangsland i Europa
New Zealand er ikke det første landet til å inkludere Tradisjonell kinesisk medisin i helsetilbudet. I Sveits har utvalgte behandlingsmetoder allerede samme status og tilgjengelighet som konvensjonell medisin. Etter en prøveperiode og høring, fikk flere behandlingsmetoder, som etter norske forhold tilhører kategorien alternativ behandling og Lov om alternativ behandling, status på linje med konvensjonell medisin i Sveits.


Tradisjonell kinesisk medisin med urtemedisin og akupunktur, samt homeopati er nå tilgjengelig på nivå med skolemedisin i Sveits.

>> Les mer: Sveits inkluderer komplementær behandling i sitt helsetilbud


Global anerkjennelse av TKM

Tradisjonell kinesisk medisin har aksept i store deler av verden og blomstrer på flere områder. I 2018 innlemmet FNs særorganisasjon for helse, WHO, det kinesiske systemet i kodeverket. ICD – International Classification of Diseases. ICD brukes av mer enn 100 land, inkludert Norge, og danner grunnlaget for medisinsk statistikk globalt og den internasjonale standarden for rapportering av sykdommer og helsemessige forhold.


>> Les mer:
Komplementære metoder sidestilles med skolemedisin


Dette kan sees i sammenheng med WHO sin rapport «WHO Traditional Medicine Strategy 2014-2023», som vil at flere skal få mulighet til rettferdig tilgang til alternative behandlingsmetoder, med refusjonsordning og et bedre samarbeid med det etablerte helsevesenet.


Fra overmedisinering til medikamentfri behandling

Med et stort fokus på overmedisinering og det som blir betegnet som en opioidkrise, er det flere land som ser nødvendigheten av å tenke nytt.


Både Storbritannia og USA har nylig inkludert medikamentfrie behandlingsmetoder som akupunktur og massasje i retningslinjer for smertebehandling.


Britisk smerteveileder

Britiske NICE – National Institute for Health and Care Excellence, inkluderer blant anent akupunktur i sine retningslinjer for behandling av smerte i «Chronic pain (primary and secondary) in over 16s: assessment of all chronic pain and management of chronic primary pain», som ble publisert 7. April 2021.


I følge NICE har folk rett til å bli involvert og ta informerte beslutninger som omhandler deres helse og velvære. Men for å ta en beslutning, må du vite hva alternativene dine er og hva som kan skje hvis du ikke vil ha noen behandling eller pleie.

>> Les mer: Akupunktur anbefales i smertebehandling


Amerikansk smerteveileder

Det amerikanske forskningssenteret National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), som er del av U.S. Department of Health & Human Services — Federal Government’s National Institutes of Health (NIH) har også utgitt en veileder – «Pain: Considering Complementary Approaches». Den gir en oversikt med komplementære behandlingsmetoder for smerter, inkludert akupunktur, massasjeterapi, meditasjon, yoga og mer.

>> Les mer: VEILEDER: Smerter – hvordan bli kvitt plagene


Utøvere av Tradisjonell kinesisk medisin på New Zealand uttrykker begeistring for anerkjennelsen og peker på at dette kommer på et tidspunkt da helsevesenet i New Zealand gjennomgår store endringer, i følge The Acupuncure and Chinese Medicine Professionals.

Det er allerede en økende anerkjennelse av behandling som inngår i Tradisjonell kinesisk medisin, verden over. De helsemessige fordelene har vist seg gjennom mange tusen år, og støttes av nyere forskning.


Den nye inkluderingen av TKM i det offentlige helsetilbudet på New Zealand vil gi et utvidet helsetilbud til landets innbyggere og samtidig kan dette bidra som en døråpner for tilsvarende anerkjennelse og ordning i andre land.

 

Relatert :
Hva er Tradisjonell kinesisk medisin

Hva er Akupunktur – FINN AKUPUNKTØR PÅ BEHANDLERLISTEN

Hva er Urtemedisin – FINN UTØVER AV URTEMEDISIN PÅ BEHANDLERLISTEN

Hva er Tuina massasje – FINN MASSØR på BEHANDLERLISTEN

Hva er Massasje – se flere retninger innen massasje


vordan finne kvalifisert behandler

Behandler.no har utviklet BEHANDLERLISTEN med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legger til rette for å gjøre godt valg av behandler.

I tillegg til kontaktinfo får du  opplysning om:

  • Behandlers bakgrunn og erfaring
  • Medlemskap, autorisasjon og offentlig registrering
  • Annen relevant informasjon

> BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

Les om:
BEHANDLINGSMETODER A-Å
KURS OG UTDANNING A-Å


BLI FUNNET

Er du behandler, terapeut, coach, veileder– UTEN oppføring på BEHANDLERLISTEN?
> Her kan du bestille din oppføringRelaterte saker:

Akupunktur i behandling av smerte – bedre enn placebo

Satser på medikamentfri smertebehandling

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.