Akupunktur i behandling av smerte – bedre enn placebo

Det er ingen tvil om at akupunktur kan hjelpe smertepasienter, hevder den anerkjente britiske forskeren Hugh MacPherson, som nylig besøkte Norge. Men hvilke mekanismer er det som virker?


For mange smertepasienter er det ikke så viktig om det er akupunkturen som virker eller om det er placebo, så lenge de får hjelp med sin smertetilstand. For andre er det viktig å få fakta på bordet og undersøke om behandlingen virkelig virker.


– Mange tror at akupunktur er kun placebo, men dette er bare antagelser og ikke faktabasert, sier Dr. Hugh MacPherson, seniorforsker ved University of York i England.

--- Annonse ---
Optimal helse starter i tarmfloraen

 

Dr. Hugh MacPherson har i tillegg til sin forskning mer enn 30 års erfaring som akupunktør. Foto: Behandler.no

Det var i forbindelse med Norsk Smerteforening sin jubileumskonferansen på Rikshospitalet i Oslo 8-9 januar 2015, samt Akupunkturforeningen sitt seminar om smertebehandling tilkommende helg, at dr. Hugh MacPherson holdt innlegg om akupunktur i smertebehandling.

Rikshospitalets store auditorium var fylt med interessert helsepersonell og utøvere av alternativ behandling, som behandler folk med smerteproblemer.

Leder i Akupunkturforeningen, Cecilie Brewer, var meget fornøyd da foreningen fikk tilbud om å arrangere en parallellsesjon om akupunktur og smerte på årets konferanse. Etter denne sesjonen fikk pressen anledning til å møte den anerkjente forskeren.

– Sannheten er at akupunktur definitivt er bedre enn placebo for kroniske smertetilstander, hevder Hugh MacPherson.

Han har mer enn 30 års erfaring som akupunktør. I tillegg til sin praksis som behandler og sin forskning ved universitetet i York, underviser han ved Northern College of Acupuncture, der kan man i dag kan oppnå en master i akupunktur. Han står også bak tre bokutgivelser som omhandler akupunkur i praksis, forskningssrategi og integrering av alternativ behandling.


Metastudie viser effekt

MacPherson har forsket på flere områder av akupunktur – blant annet i forhold til artrose, depresjon, irritabel tarm syndrom, ryggsmerter og nakkesmerte. I tillegg har han gjort undersøkelser rundt pasientsikkerhet og økonomiske fordeler for både pasient og samfunn ved bruk av denne behandlingsmetoden.


En av de store undersøkelsene han har deltatt på, er en metastudie på bruk av akupunktur i behandling av kronisk smerte.

Studien «Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis» som inkluderer 29 randomiserte kontrollerte studier med data fra 17.922 pasienter, ble publisert I Archives of Internal Medicine (JAMA Internal Medicine) høsten 2012.

Resultatene viser at akupunktur er bedre enn vanlig pleie og bedre enn placebo ­ – narreakupunktur, for behandling av rygg og nakkesmerter, slitasjegikt og kronisk hodepine. Hugh MacPherson er samarbeidspartner og medforfatter av denne undersøkelsen, som ble finansiert av ”US National Institutes for Health” og ”UK National Institute for Health Research”.

Hva virker
Innen Tradisjonell kinesisk medisin, som inkluderer akupunktur, ser en på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner – meridianer, som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien – ”qi” eller ”chi” strømme fritt og harmonisk. Dette er en forutsetning for god helse.

Når en akupunkturnål settes inn på et akupunkturpunkt og manipuleres, skal det påvirke de områdene av kroppen som meridianen kobles til, ifølge tradisjonell teori.

Dette er en forklaringsmodell som er vanskelig å begripe for dem som krever naturvitenskapelig bevis for virkningen.

Endring i hjernen
Dr. Hugh MacPherson begynte å interessere seg for hva som foregår i hjernen når man mottar akupunkturbehandling. Dette førte til en liten studie sammen med kolleger ved et nevrologisk senter i York, hvor 17 friske personer fikk akupunktur mens de lå i en MR-scanner.

Forskerne så etter endringer i området av hjernen som er assosiert med smerte, under akupunkturbehandling.

De oppdaget at dette området i hjernen ble ”slått av” i forbindelse med akupunkturbehandlingen. Scanneren målte blodoksygennivå i hjernen – og det som så ut til å skje, var at akupunktur minsket blodstrømmen og dermed reduserte aktiviteten i disse områdene av hjernen.

– Det er opplagt at akupunktur har effekt på den delen av hjernen som er knyttet til smerte, hevder forskeren. Dette viser ikke akkurat hvordan akupunktur virker, og det er mye arbeid som gjenstår, men det er med på å vise effekt utover placebo.

Overbeviste BBC journalist
TV-kanalen BBC fant dette såpass interessant at de ville gjenta eksperimentet med scanning av hjernen og måling av hjerneaktivitet med akupunkturbehandling i forbindelse med TV-serien ”Trust Me I’m A Doctor”. Dette ble vist i en sending som gikk på lufta høsten 2014.

– Dette har endret mitt syn på akupunktur, sier BBC-journalisten.

Se aktuelt klipp fra TV-serien
BBC: Acupuncture and Pain: Trust Me Im A Doctor

Aktuelle behandlere

Akupunkturforeningen arrangerte en parallellsesjon om akupunktur og smerte på årets konferanse. Fv. Erik Nygaard – generalsekretær Akupunkturforeningen, senior-forsker Dr. Hugh MacPherson – University of York i England, Cecilie Brewer – leder Akupunkturforeningen.

Fra pressekonferansen på Rikshospitalet i Oslo. Foto: Behandler.no

Anbefales av leger
Utover smertestillende medikamenter, som både kan ha alvorlige bivirkninger og være vanedannende, er det som regel ikke behandling å tilby denne pasientgruppen. Derfor er det stadig flere som går til akupunktør istedenfor fastlegen med sine smerter.

– Leger har begrensede metoder for å behandle smerte. Men man ser at akupunktur kan ha effekt og det er årsaken til den store aksepten for bruk av akupunktur i Storbritannia, sier MacPherson, på pressekonferansen i Oslo.

Dessuten mener den erfarne forskeren at det nå er en betydelig mengde bevis på at ekte akupunktur har effekt utover placebo.

Akupunkturforeningens leder, Cecilie Brewer, ønsker å samhandle med legene. Hun sier at det ikke er enten/eller, men begge deler. Akupunktur er en god tilleggsbehandling for  smertepasienter, og bør være noe legene trygt kan anbefale.


Referanser:
Acupuncture for Chronic PainIndividual Patient Data Meta-analysis

BBC: Acupuncture and Pain: Trust Me Im A Doctor

 
Relatert:

Ønsker du kontakt med  behandler?
> Finn akupunktør på BEHANDLERLISTEN
Hver utøver har egen infoside med opplysning om behandlers bakgrunn – utdanning, erfaring, medlemskap i utøverorganisasjon mv.

Hva er akupunktur

Les også:

Smerter – hvordan bli kvitt plagene, en veileder
Det amerikanske senteret National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) har utgitt veilederen – «Pain: Considering Complementary Approaches»

Behandling på tvers – til det beste for pasienten

Ny doktorgrad på akupunktur i kreftbehandling (2017)

Dette vet vi om bruk av komplementær behandling i Norge

Sveits inkluderer komplementær behandling i sitt helsetilbud

WHO: Komplementær og alternativ behandling må bli tilgjengelig for alle



Aktuelle behandlere
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.