Nøtter som et alternativ til medisin

Mat kan være den beste medisin. Ved å spise en håndfull næringsrike nøtter kan man blant annet forebygge kreft og senke kolesterolet. Helsefordelene er mange.

Det skal ikke så mange nøttene til for å utgjøre en forskjell. Det viser seg at kun en liten håndfull daglig kan gi betydelig bedre helse og et lengre liv. Noen kaller nøtter supermat – fulle av vitaminer, mineraler og bra fett, som kroppen hungrer etter. Dessuten smaker det godt og er enkelt som et lite mellommåltid.

Det er mange forskere som har hatt interesse av å undersøke helsefordelene ved nøtter.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

I en gjennomgang av 29 studier, konkluderes det med at nøtter gir lavere risiko for kreft og hjertesykdom. Dessuten kan risikoen for å dø tidlig av diabetes, lungesykdom og infeksjoner reduseres.


Kolesterolsenkende

Nøtter er en god kilde protein, fiber, selen, vitamin E, magnesium og kalium og antioksidanter, stoffer som er kjent for å kunne redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Samtidig er de fattige på karbohydrater.

Nøtter er en god kilde til flerumettet fett, og det viser seg at ulike type nøtter har gunstig effekt på kolesterolet. Det kan være et alternativ til dem som ønsker å redusere kolesterolet uten å ta statiner – en gruppe omstridte legemidler som skal redusere produksjon av kolesterol. Forskning har vist at nøtter reduserer LDL (High-Density Lipoprotein) – kolesterol med 2-19 prosent.


Valnøtter

Nøtten er en av de mest næringsrike matvarene som finnes i naturen, mektige og smaksrike. Spises som den er, i salat, som ingrediens i bakverk.

Den er rik på flerumettet fett (omega-3), tiamin, B6, folat, magnesium, kobber, fosfor og kostfiber. De er også en kilde til jern, kalium og sink.


Mandler

Mandlene er svært næringsrike, smakfulle og brukes ofte i baking, eller hakket over en salat.

Den har et høyt innhold av umettet fett, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kobber og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin og jern mm.


Hasselnøtter

Den er smakfull og brukes både i kaker og salater og som snacks.

Rik på umettet fett, vitamin E, B-vitaminer, kalium, magnesium, kobber og fosfor, og en kilde til kalsium, jern og sink. De er også rike på kostfiber.


Paranøtter

Paranøtter kalles også “Brazil nuts”, eller brasilnøtt, som forteller hvor nøttene kommer fra. Det norske navnet paranøtt sikter til den brasilianske delstaten Pará.

Paranøtter den største naturlige vi har til kilden til selen. Den inneholder også mye sink, magnesium, og godt fett. Men 1-2 paranøtter om dagen er nok.


Pistasjnøtter

Brukes som snacks, i bakverk, iskrem og konfekt.

De er rike på kostfiber, B6, kalium, magnesium og fosfor, og de er en flott kilde til protein, vitamin E, folat, jern og sink.


Pekannøtter

Spises som snacks, til desserter, på kaker og konfekt, eller presset til olje.

Pekannøttene er rike på kostfiber. I tillegg er de rike på tiamin, magnesium, sink, kobber og fosfor. De er også en kilde til B6, jern og kalium.


Bra kvalitet – passe mengde

Som med det meste annet, skal man ikke overdrive. Nøtter er rike på kalorier og kan gi overvekt. Man skal også være oppmerksom på mugg, som kan forekomme i nøtter. Muggsopp kan gjøre maten helsefarlig og skal dermed ikke spises. Den produserer giftstoffer som kan spre seg til hele matvaren. Nøtter har generelt god holdbarhet, men bør oppbevares tett, kjølig og mørkt for å unngå muggsopp.

Helsefordelen er så mange at dersom man ikke har nøtteallergi, er det all grunn til å kose seg med en håndfull nøtter daglig. De smaksrike nøttene gir en god følelse av metthet, og samtidig forebygges både kreft og hjertesykdom.

Spis nøtter og lev lenger!


Referanse:

“Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine. Dagfinn Aune m.fl.

Matvaretabellen, Mattilsynet

>> Mer om Kosthold og ernæring

Ønsker du kontakt med behandler?

Se BEHANDLERLISTEN

> Finn kostholdsveileder her

> Finn ernæringsterapeut her

> KURS OG UTDANNING/Kosthold og ernæringsterapi

Fisk og grønnsaker på bordet

HVA ER METTET OG UMETTET FETT
Fett, eller fettsyrer er en gruppe organiske stoffer, og inndeles i fire hovedkategorier:
Mettet, enumettet, flerumettet og transfett.

Mettet fett
Finnes hovedsakelig i mat fra dyreriket, som kjøtt og meieriprodukter, som smør og ost. Mettede fettsyrer kjennetegnes ved at de er harde i kjøleskapstemperatur.
Mettet fett er fett hvor fettsyrene kun inneholder enkeltbindinger.

Umettet fett
Umettet kan være enumettet og flerumettet, finnes gjerne i matvarer fra planteriket og sjøen, og kjennetegnes ved at det forblir mykt eller flytende (oljer) i kjøleskapstemperatur.

Enumettet og flerumettet
Fettsyrer med én dobbeltbinding kalles enumettede; fettsyrer med flere dobbeltbindinger kalles flerumettede.

Enumetted fett får du blant annet fra oliven, olivenolje, avokado, rapsolje, korn, nøtter, sesamolje, solsikkeolje, fullkornshvete.

Flerumettet fett (omega-6 og omega-3)
Kroppen kan stort sett omdanne én type fettsyre til en annen hvis den har behov for det. Men flerumettede fettsyrer av omega-3- og omega-6-familien må tilføres gjennom kosten.
Linolsyre og linolensyre er eksempler på slike flerumettede fettsyrer og kalles derfor livsviktige, eller essensielle fettsyrer.

Kilder til omega-3 er: fisk og fiskeoljer, linfrø, valnøtter, hvetekim, gresskarkjerner, rapsolje, soyaolje, linfrøolje, valnøttolje.

Kilder til omega-6 er: Planteoljer som solsikke-, mais- og soyaolje. Nøtter, kjerner, korn og kornvarer, egg, fjærkre, samt enkelte grønnsaker som avokado.

 

Transfett
Transfett er herdet, umettet fett. Inntak av transfett er forbundet med økt risiko for avleiringer/betennelse på innsiden av arteriene.

Les også:

Mandel hører med i julen

Tarmen og våre venner bakteriene

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.