Mandel hører med i julen

Den lille, næringsrike nøtten inngår i den tradisjonelle julematen, men noen foretrekker den rett på huden – som olje. Uansett, helsegevinsten kan være stor.


Aldri en jul uten! Vi spiser mandelen glasert, brent, saltet eller som ingrediens i kaker. I kransekaken er den hovedingrediensen. En ekte marsipangris hører også julen til. Den består av en stor del mandler og er ofte premien til den som får mandelen i grøten.

 

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Allergivennlig og livsforlengende
Kortreiste mandler er mangelvare og man må sydover for å finne opprinnelsen. Blomstrende mandeltrær kan man blant annet se på Kanariøyene, men de finnes også naturlig i Iran, Palestina, Libanon, Syria og Tyrkia.

 

Mandelen er næringsrik og har et høyt innhold av proteiner, umettet fett og fiber. Den inneholder blant annet vitamin-E, magnesium og antioksidanter.

 

For alle med glutenallergi som er glad i søtsaker, er mandelen uunnværlig, malt opp og brukt i kakebunnen. Vi kaller den nøtt, men den er egentlig en steinfruktkjerne, hentet fra mandelfrukten. Derfor tåles mandelen også av mange nøtteallergikere.

 

Forskere fra Trondheim og London har gjort en befolkningsstudie hvor de har sett på kosthold og livsstil. En *undersøkelse publisert i 2016 viste at de som spiser en håndfull nøtter om dagen har 21 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer og 15 prosent lavere risiko for kreft. Risikoen for tidlig død var redusert med 22 prosent.

 

I studien inngikk mandel sammen med peanøtter valnøtter, cashew nøtter, pistasjnøtter, hasselnøtter og pekannøtter.


Artikkelen fortsetter under annonsen.

Godt for hud og hår
Mandelolje er tyntflytende og nesten uten lukt, kaldpresset fra mandelen. Oljen kan brukes som massasjeolje, i hudpleie som ansiktsolje og sies å passe de fleste hudtyper. Mandelolje brukes som basisolje i mange hud produkter, som oljer og kremer.


Brukt ved massasje kan mandelolje ha god effekt på stramme muskler og virke beroligende ved angst og stress. Den kan roe ned kløende irritert hud og hjelpe ved tørr hud og tørt hår. Også i hårpleie er mandelolje en kjærkommen ingrediens. En behandling med noen dråper av oljen kan bedre tørr hodebunn og flass. I tillegg gir den et skinnende flott hår.

 

~ I denne søte juletid – kan man med beste samvittighet kose seg med alle godsaker som lages av mandler.

Og kanskje har du en du kan massere med mandelolje – eller få en god massasje av en behandler.

 

 

Ønsker du kontakt med behandler som tilbyr massasje?

Finn MASSØR på behandlerlisten, Behandler.no


> Søk i hele behandlerlisten

KURS OG UTDANNING i massasje og massasjeterapi

Hva er MASSASJE


*Referanse
Dagfinn Aune, mfl: «Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and causespecific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies», BMC Medicine, 2016.

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.