Hva er Yoga

Yoga er en aktivitet som kombinerer fysisk bevegelse med avspenningsteknikker. Yoga brukes som en treningsform og som en behandlingsmetode.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Yoga består av en rekke ulike fysiske øvelser, og det er fokus på konsentrasjon og pust. Yoga kommer i hovedsak fra India. Det finnes en rekke forskjellig retninger og metoder, som f.eks. Vinyoga, Iyengar, Astanga vinyasa, Sivananda osv.

Ordet Yoga på sanskrit betyr «Forening, helhet eller Union». Yoga brukes som en treningsform og som en behandlingsmetode.

Det opprinnelige utgangspunktet for yogaen er det sunne menneske hvor de helbredende virkningene mer har vært sett på som sidevirkninger. Den terapeutiske bruken av yoga er derfor av relativt ny dato og har utviklet seg i ulike retninger i forskjellige deler av verden. Som helhetlig behandlingssytem inkluderer yogaen teknikker for avgiftning, fysisk trening, pusteteknikker og mentale teknikker som avspenning og meditasjon.

Se også: Thai massasje/Thai Yoga massasje

Yoga har sin opprinnelse i India og er trolig 4000-5000 år gammel. Den oppdeles tradisjonelt i fem grener som gjennom praktiske metoder kan gi visdom, innsikt, opplysning og uskyld.

Yoga kom til Norge på 1970-tallet og har fått stor oppslutning. Siden årtusenskiftet har det vært en oppblomstring med yogstilbud, både for voksne og barn.

Som forebyggende og ved en rekke plager og problemer. Yoga kan brukes for å oppnå smidighet, konsentrasjon, ved helseplager mv.

Yoga har et mangfold av teknikker som integrerer kropp, sinn, energi og bevissthet. Yoga utøves ofte i klasser, hvor en instruktør veileder deltagere, som utfører øvelser på en yogamatte.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

Overdreven yoga kan gi skade. «How yoga can wreck your body» var overskriften da utdrag av forskningsjournalisten William J. Broads bok «The Science of Yoga» fikk stor spalteplass i New York Times (2012). Artikkelen utløste en følelsesladet debatt.

– Oppsøk kvalifisert behandler/trener.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Yogainstruktør, Yogaterapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Utdanning til Yogainstruktør, Yogaterapeut.

Kurs og utdanning

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Få nyhetsbrev

Følg med på siste nytt…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.