Hva er Thaimassasje

Thaimassasje, Thai yoga massasje skal forebygge sykdommer og bidra til at kroppen finner veien til sin naturlige helbredelse. Behandlingsmetoden har et bredt spekter av teknikker.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Thaimassasje er en gammel behandlingsmetode som har eksistert i mer enn 2500 år. Massasjen kalles også for thai yoga massasje, yoga massasje, thai bodywork, passiv yoga eller assisterende yoga. I Thailand kalles thai massasje for ”nuat phaen boran” som betyr ”Massasje fra oldtiden” eller ”gammel massasje”. ”Nuat” står for massasje og ”Boran” kommer fra sanskrit og betyr ”hellig berøring”.

Den tradisjonelle thai massasjen kombinerer teknikker fra akupressur og yoga, noe mange mener er en unik kombinasjon. Det hevdes at å få thai massasje er som å gjøre yoga-øvelser uten anstrengelser samtidig som man mottar akupressur-behandling.

Thai massasje kan inneholde alt fra dyp muskel- og triggerpunktsmassasje til en mykere og mer behagelig massasje.

Les mer om massasje og ulike massasjeformer

Det hevdes at Thaimassasjen oppstod i India på Buddhas tid, og historien sier at det var helgenen Father Doctor Shivago Komarpahj som brakte den verdenskjente helbredelsesmetoden til verden. Shivago var Buddhas personlige psykolog og da Buddhismen spredte seg fra India fulgte også Shivagos kunnskaper om massasjen med. Massasjen fant veien til Sørøst-Asia hvor munkene innførte den som en del av den Thailandske medisinen.

I likhet med mange andre tradisjoner så også det Thailandske folket på sykdom som en ubalanse i kropp, sinn og sjel, og thailenderne søkte derfor ofte hjelp ved de lokale templene. Der ble de behandlet med de fire elementene i Thailandsk medisin; kostholdsendring – diett, urter – innvortes og utvortes, spiritualitet – meditasjon samt innføring i Buddhismens prinsipper, og thai massasje, som var den fysiske behandlingen. I senere tid spredte massasjen seg blant annet til Kina hvor elementer fra yoga og ayurveda ble lagt til.

I dag er ikke lenger den tradisjonelle Thailandske massasjen begrenset til templer, men den inneholder fortsatt spirituelle elementer. Thai massasje utføres i hele Thailand, på massasjeskoler, ved gamle tradisjonelle sykehus, på hoteller, på strender og omtrent på hvert et gatehjørne i Bangkok.
Thai massasje er også å finne ved klinikker i Norge.

Thai massasje skal forebygge sykdommer og bidra til at kroppen finner veien til sin naturlige helbredelse. Massasjen sies å roe sinnet og frembringe en harmonisk følelse i hele kroppen. Behandlingen søker å stimulere nervesystemet og balansere kroppens energisystem, noe som forklarer den beroligende effekten massasjen kan ha.

Thai massasje sies også å lindre smerter, løser opp spenninger og fornyer kroppens energistrømmer. Massører med lang erfaring kjenner kroppens punkter godt, og kan derfor forbedre klientens energistrømmer og blodsirkulasjon ved hjelp av hendene.

Massasjen har blitt brukt ved stressrelaterte plager som:

 • Hodepine/migrene
 • Anspenthet
 • Kramper, mage- og muskelsmerter
 • Senebetennelser
 • Åreknuter
 • Astma

Thai massasje passer for mennesker i alle aldre, og skal være spesielt velegnet for de som lider av stressrelaterte plager.

Massasjen utføres vanligvis på en matte på gulvet med klær på, og utøveren bruker både hender, føtter og albuer som verktøy under behandlingen.

Massasjen består av forskjellige grep som tøyninger, vridninger, strykninger, trykk/press og knaing, og hensikten med grepene er å frigjøre spenninger. Muskler, ledd og bindevev stimuleres, noe som ofte fører til en større smidighet i bevegelsene. Musklene blir myke og mer elastiske, blod- og lymfesirkulasjon øker og musklenes næringsopptak forbedres.

Det fines ulike sekvenser for hver del av kroppen, og kombinert med de yogalignende tøyningene gir behandlingen en rekke positive effekter. Massasjen kan ta opptil to timer og foregår i en rolig og avslappet atmosfære.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av omfang av problem, hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Det hevdes at kun få behandlinger skal til for at man føler seg bedre, og at klienter rapporterer merkbare forbedringer allerede etter første behandling. Jevnlig thai massasje kan virke forebyggende og gjør en bedre rustet til å takle det hverdagslige stresset, sies det.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler, thaimassør

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden, men forbigående smerte eller ubehag kan forekomme.
(Se avsnittet Forsiktighetsregler).

Ved visse situasjoner bør man forsikre seg om at massasje er tilrådelig, og være særdels nøye med å oppsøke kvalifisert behandler, for eksempel ved:

 • Graviditet
 • Kreft
 • Blodsykdommer og blodpropp
 • Kroniske hudproblemer eller skader på huden
 • Hjerteproblemer
 • Bindevevssykdommer
 • Skadde nerver eller nedsatt funksjonsdyktighet/ bevegelighet

 • Oppsøk kvalifisert behandler/massør
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

Thaimassør/massør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Utøvere av Thaimassasje på behandlerlisten

> Massører på behandleristen

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Skoler og kursarrangører kan ha ulik lengde og noe ulikt innhold.

> Kurs og utdanning i thaimassasje, yogamssasje

> KURS OG UTDANNING

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon:

> Utøvere av Thaimassasje på behandlerlisten

> Massører på behandleristen

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.