Hva er Vegetarkosthold

Et vegetarkosthold er i hovedsak basert på planter. Det er ulike varianter, der forskjellige matvarer er inkludert for veganere, pescetarianer, lakto-ovo.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no
Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Et vegetarisk kosthold er plantebasert, men noen vegetarianere spiser animalske produkter i form av egg og melkeprodukter der slakting av dyr ikke inngår. Noen inkluderer fisk, mens andre ikke spiser noe som stammer fra dyr.

Lakto-ovo
Den mest utbrede formen for vegetarkosthold er lakto-ovo vegetarisme. Man spiser melkepodukter og egg, men ikke kjøtt, fugl eller fisk. Lakto stammer av det latinske ordet lac som betyr melk og ovo fra ovum som betyr egg.
I tillegg til planterbasert mat inneholder altså dette kostholdet melkeprodukter og egg.

Noen velger et kosthold uten egg eller uten melk. Det kalles laktovegetarianer eller ovo-vegetarianer.

Pescetarianer
Noen spiser fisk i tillegg til egg og meieriprodukter – pescetarianer.

Veganer
En veganer har et strengt kosthold uten matvarer av animalsk opprinnelse. Det vil si man spiser ikke kjøtt, fugl, fisk, melkeprodukter, egg og honning.

Typiske matvarer som inngår i et vegetarkosthold:
Grønnsaker, rotvekster, belgvekster, urter, frø, korn, nøtter, mandler, planteoljer, frukt, evt. melk, ost, egg, fisk.

Vegetarisme har blitt praktisert innen ulike kulturer over hele verden i flere tusen år. I dag er det millioner av mennesker som velger å være vegetarianere av ulike årsaker. Det kan være på grunn av dyrevern og dyrevelferd, helse, miljø, etikk eller annet.

Det er stadig flere som velger et vegetarisk kosthold og det legges til rette både på restauranter og i dagligvarehandelen. Kjøttfri mandag har blitt et begrep, som følges av dem som ønsker å redusere kjøttforbruket.

Det hevdes at et vegetarisk kosthold har en rekke helsefordeler, blant annet ved at det kan forebygge livsstilsykdommer, kreft og overvekt.

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.

Behandling kan gå ut på å sette klienten på et nytt kosthold og en livsstilsendring, som inneholder tilstrekkelig næring.

Ved overgang til et vegetarisk kosthold ved hjelp av behandler/veileder, er det vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.

– Ensidig kosthold kan gi mangler og det er viktig å sette sammen et kosthold hvor man får dekket kroppens behov for næringsstoffer. Man skal særig være påpasselig ved:
– Graviditet
– Vegetarkost for barn
– Trening på høyt nivå

– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at vegetarkosthold kan være positivt. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

En omfattende britisk studie fra 2006 antyder at kosthold uten kjøtt kan gi mindre risiko for kreft.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Kostholdsveiler/ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel er ikke en beskyttet tittel.
Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold – egne utdanningsforløp og kurs ved private skoler/kursholdere, høyskoler, universitet.

Kostholdsveiledning/ernæringsterapi
Utdannelse kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd.

Andre eksempler på kostholdsveiledning/ kostveiledning/ ernæringsterapi med studipoeng:
– Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
– Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoeng).

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Få nyhetsbrev

Følg med på siste nytt…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.