Noen bruker Lavkarbo som en diett, for andre inngår det i livsstilen, ofte i en moderert form, også kalt ”smartkarbo”. Det kan bety at man er restriktiv til karbohydrater, spesielt de raske som man finner i sukker, hvitt mel, ris og pasta.
Mat med høyt innhold av karbohydrater (unngås):
Sukker, ris, poteter, pasta, frukt, honning, brød, korn, mel.
Proteiner som spises ved lavkarbokosthold:
Melk og melkeprodukter, egg, kjøtt (rødt og hvit), fisk, skalldyr. Nøtter, belgfrukter, bønner, linser, kikerter, soya.
Fett som spises ved lavkarbokosthold:
Olivenolje, rapsolje, fiskeolje, animalsk fett og meieriprodukter – smør, ost, rømme, cottage cheese, kremfløte og usukret yoghurt.
Hva er ketose
Lavkarbo som diett går i prinsippet ut på å få kroppen til å forbrenne lagret fett. Ved redusert inntak av karbohydrater vil kroppen bruke fett i forbrenningen, forutsatt at man spiser tilstrekkelig mengde protein. Dette kostholdet gjør at det skapes en prosess som kalles ketose. Det lagrede fettet bli omdannet til ketonlegemer – man er i ketose.
Streng ketogen kost innebærer å utelate ris, poteter, pasta, frukt, rotgrønnsaker, belgfrukter, melk, brød, korn, mel og sukker.
> Les om Kostholdsveiledning/ernæringsterapi