Hva er Lavkarbo

Kostholdet inneholder i hovedsak proteiner og minst mulig karbohydrater. Fett av god kvalitet inngår. Veiledning og oppfølging kan mottas av en kostholdsveileder eller ernæringsterapeut.

Tekst: Unni Nordbrenden

Noen bruker Lavkarbo som en diett, for andre inngår det i livsstilen, ofte i en moderert form, også kalt ”smartkarbo”. Det kan bety at man er restriktiv til karbohydrater, spesielt de raske som man finner i sukker, hvitt mel, ris og pasta.

Mat med høyt innhold av karbohydrater (unngås):
Sukker, ris, poteter, pasta, frukt, honning, brød, korn, mel.

Proteiner som spises ved lavkarbokosthold:
Melk og melkeprodukter, egg, kjøtt (rødt og hvit), fisk, skalldyr. Nøtter, belgfrukter, bønner, linser, kikerter, soya.

Fett som spises ved lavkarbokosthold:
Olivenolje, rapsolje, fiskeolje, animalsk fett og meieriprodukter – smør, ost, rømme, cottage cheese, kremfløte og usukret yoghurt.

Hva er ketose
Lavkarbo som diett går i prinsippet ut på å få kroppen til å forbrenne lagret fett. Ved redusert inntak av karbohydrater vil kroppen bruke fett i forbrenningen, forutsatt at man spiser tilstrekkelig mengde protein. Dette kostholdet gjør at det skapes en prosess som kalles ketose. Det lagrede fettet bli omdannet til ketonlegemer – man er i ketose.

Streng ketogen kost innebærer å utelate ris, poteter, pasta, frukt, rotgrønnsaker, belgfrukter, melk, brød, korn, mel og sukker.

> Les om Kostholdsveiledning/ernæringsterapi



Atkins-modellen var tidlig kjent for å fremme et kosthold med et lavt innhold av karbohydrater, mer fett og proteiner. Modellen ble presentert av Dr. Atkins (1930-2003) som en diett og som en kostholdsmodell på 1970-tallet, først og fremst for å gå ned i vekt og etablere en stabil vekt. Budskapet var i strid med all vanlig ernæringsopplysning og fikk stor oppmerksomhet.

Dr. Atkins sin kostholdsteori fikk mange tilhengere og flere millioner mennesker over hele verden prøvet den.

I Norge ble “Kostreform” etablert i 2007, med  formål å  gi kunnskap, inspirasjon og motivasjon til en lavkarbo livsstil. Organisasjonen har etablert seg med lokallag over hele landet og har pr. 2020 1.500 medlemmer.

En diett eller kosthold med lavkarbo/smartkarbo skal være til hjelp ved:

  • Overvekt
  • Lavt blodsukker
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Det hevdes at det kan redusere hjerte- og karsykdommer og kreftrisiko

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.

Behandling kan gå ut på å sette klienten på et nytt kosthold og en livsstilsendring.

Flere behandlere arbeider med flere metoder og kombinerer kostholdsveiledning med med annen behandling.

Det er vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

Mat kan gi allergiske reaksjoner.

  • Streng lavkarbo diett skal man kun gå på dersom om man er frisk, ikke gravid, og for de aller fleste, kun i perioder.
  • Ensidig kosthold kan gi mangler.
  • Oppsøk kvalifisert behandler.
  • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
  • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Kostveileder, kostholdsveileder er ikke en beskyttet tittel.
Ernæringsfysiolog/Klinisk ernæringsfysiolog er beskyttet tittel (Helsepersonell).

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Behandlere kan være utdannet som kostholdsveileder, kostveileder eller som ernæringsfysiolog/klinisk ernæringsfysiolog.

> Kurs og utdanning i KOSTHOLD OG ERNÆRINGSTERAPI

Behandleroversikten Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, veileder, trener.
Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler