Hva er Makrobiotisk kosthold

Makrobiotikk er en kostholdsretning og en livsfilosofi, hvor det å spise i balanse med naturen er utgangspunktet i en større utviklingsprosess for å bli et sunt og fritt menneske.

Tekst: Unni Nordbrenden

Makrobiotikk har opprinnelse i kinesisk og japansk medisin. Denne kostholdsretningen er bygget opp rundt en livsfilosofi der det å spise i balanse med naturen er vesentlig.

Makrobiotikk er nært knyttet til tradisjonelt kosthold og til en flere hundreårig tradisjon av orientalsk medisin, hvor kosthold har vært ansett som basis for liv og helse.

Poenget er å skape balanse med omgivelsene ved å balansere matens energi. Ifølge makrobiotikk oppstår sykdom når kroppen kommer ut av balanse som følge av kost og levevaner. Sunnhet kan i oppnås ved å spise mer balansert mat.

Makrobiotikere mener at kostholdet har mistet sin naturlige balanse og ikke lenger er tilpasset våre omgivelser. Resultatet er sykdom og ubalanse. Kroppen vår varsler oss om sine behov, men vår intuisjon og instinkter til å velge mat er ikke hva de var, og de er ikke på langt nær så skarpe som for eksempel hos dyrene. Dessuten er det vanskelig ikke å ha forutinntatte meninger om mat, da symbolverdier, reklame, fordommer og følelser påvirker oss sterkt.

Tradisjonelt har omgivelsene i stor grad definert kostholdet. Årstider og klima begrenset utvalget og mengdene av mange matsorter. I de fleste kulturer er kornet eller «det daglige brød» grunnstammen i kostholdet. For eksempel ris i Østen, hirse i Midtøsten, bokhvete i Russland, mais i Amerika og bygg, hvete, havre og rug i Europa.

I makrobiotikk tar man hensyn til at livet alltid er i forandring. Årstidene skifter, dagen er forskjellig fra morgen til kveld, kroppen forandrer seg fra fødsel til død, og hvert eneste øyeblikk er en dynamisk prosess av konstant forandring. Sunnhet er den enkeltes evne til å tilpasse seg endringer og påvirkninger. Hvis man ikke justerer seg vil naturen skape balanse, for eksempel gjennom sykdom.

Den energimessige dimensjonen i mat er overordnet i makrobiotikken, men den inkluderer også andre dimensjoner som tradisjonell ernæringsteori.

Makrobiotikk beskriver livsenergi som yin og yang, eller utvidende og sammentrekkende krefter. Dette betyr at man ser på mat først og fremst som livsenergi, og hvordan maten og omgivelsenes energi påvirker våre liv og vår helse.

Hva er Tradisjonell kinesisk medisin – TKM

Les om Kostholdsveiledning/ernæringsterapi

Relatert: Anma massasje, tradisjonell japansk massasje
 

Makrobiotikk har røtter i orientalsk medisin og ble introdusert til Vesten i begynnelsen av 1950-årene av japaneren George Oshawa (1893-1966). Det fremsto som en radikal og streng diett, sentrert omkring kornprodukter og grønnsaker.

Michio Kushi, elev av Oshawa, har ført makrobiotikken videre i en mer ernæringsmessig variert utgave.

Kostholdsretningen har hatt aktive tilhengener i Norge.

Ved å gjenopprette kroppens balanse, mener utøvere at makrobiotikk kan hjelpe for de fleste sykdommer.

I følge utøverne må det tas individuelle hensyn ved tilpasning av kosthold, og det må tilpasses klima, aktivitet, alder, kjønn, årstid, helsemessige tilstand m.m.

Makrobiotikk er ikke nødvendigvis et vegetarisk kosthold, men består hovedsakelig av vegetariske produkter som korn, bønner, grønnsaker, tang, nøtter og frø, frukt og eventuelt fisk, avhengig av årstid og klima.

Standard makrobiotisk kost består av:

  • 30-50 prosent kornprodukter
  • 20-30 prosent lokalt dyrkede grønnsaker
  • 5-10 prosent suppe, bønner og tang og eventuelt fisk
  • 5-10 prosent frukt, nøtter, frø og olje

Innenfor denne fordelingsnøkkelen finnes store variasjonsmuligheter med hensyn til sammensetning av råvarer, og ikke minst med tilberedningsmåter som:
Rått – lettkokt – langtidskokt – trykkokt – stekt – frityrstekt – bakt – saltet – syltet – tørket m.m.

Blant de matvarer som makrobiotikere unngår helt eller delvis er:
– Kjøtt, egg, melkeprodukter, tropiske frukter, rå frukt, grønnsaksjuice, sterke krydderier, raffinert mel, konserveringsmidler og alle former for tilsettingsstoffer.
– Raffinert sukker i enhver form, brunt sukker, honning og sjokolade.
– Alkohol, te, kaffe, vin, fruktjuice, sterke urteteer og kullsyreholdige drikker.

I makrobiotikk er individuelle justeringer viktig. Ved sykdom snevres kosten mer inn i kortere eller lenger perioder, og ved alvorlig sykdom er det avgjørende å få en konsultasjon med en erfaren makrobiotisk kostveileder. Det er også viktig å lære slik matlaging direkte gjennom personer med erfaring med slik mat og ikke kun gjennom bøker.

Oppfølging kan avtales med behandler – kostholdsveilder/ernæringsterapeut

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.
Noen matvarer kan gi allergi hos enkelte.

  • Det er viktig at det passes på at man inntar tilstrekkelig med næringsstoffer.
  • Oppsøk kvalifisert behandler.
  • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon
  • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp for enkelte.

– Lov om alternativ behandling:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

Kostholdsveiledere og Ernæringsterapeut på behandlerlisten

Søk i hele behandlerlisten på Behandler.noBehandler.no

Utdanning kan foregå som egne kurs i makrobiotikk, eller inngå i annen utdanning innen kostveiledning, ernæringsterapi evt. som tilleggskurs for ernæringsfysiologer.

> Kurs og utdanning i KOSTHOLD OG ERNÆRINGSTERAPI

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

Kostholdsveiledere og Ernæringsterapeut på behandlerlisten

Finn behandler på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.