Hva er Paleo - steinalderkosthold

I paleokosthold, også kalt steinalderkosthold, inngår mat som i størst mulig grad er i sin opprinnelige tilstand.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Paleokosthold består av mat som mest mulig er i sin opprinnelige tilstand, det vil si at ferdigprodukter og bearbeidet mat med tilsetningsstoffer unngås.

Ordet paleo stammer fra begrepet “paleolitikum”, som refererer til tidsepoken tidlig steinalder. Tanken bak denne retningen er at man skal etterligne det kostholdet mennesket opprinnelig er tilpasset å spise, før jordbruksrevolusjonen da vi levde som jegere og sankere.

I paleokosthold inngår:
Kjøtt, man spiser gjerne hele dyret, også innmat.
Fisk, egg, grønnsaker (ikke potet, auberginer).
Frukt, bær, nøtter, frø, urter, krydder, fett fra olivenolje, kokosolje, smør og animalske kilder.

Matvarer som unngås:
Bearbeidet mat, sukker, kunstige søtningsstoffer, melk, korn, belgfrukter, alkohol og kaffe.

Tilhengere av paleo mener at dette er et næringsrikt og sunt kosthold, hvor man man får i seg mye vitaminer, mineraler og antioksydanter og bra kilder til fett, proteiner og karbohydrater.

Paleo ble populært etter at amerikanske Dr. Loren Cordain publiserte boken “The Paleo Diet” i 2010. Han forklarer at Paleo egentlig ikke er en diett, men et kosthold man kan ha for livet, som gir bedre helse jog velvære og som minsker risiko for vestens livsstilssykdommer.

Paleo har fått mange tilhengere i Skandinavia.

Paleo/steinalderkosthold kan gi bedre helse og stabil vekt og har vært til hjelp for mange med:

– Livsstilssykdommer
– Ustabil hormonbalanse
– Fordøyelsesproblemer
– Lav energi
– Vektproblemer

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv. Behandling kan gå ut på å sette klienten på et nytt kosthold og en livsstilsendring.

Noen behandlere arbeider med flere metoder og kombinerer for eksempel kostholdsveiledning med med akupunktur, soneterapi el.

Les mer om Kostholdsveiledning

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor omfattende problemet er, hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.

– Ensidig kosthold kan gi mangelsykdommer.
– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Kostholdsveileder er ikke en beskyttet tittel.
Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Kostholdsveiledning/kostveiledning, ernæringsterapi
Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold – egne utdanningsforløp eller kurs ved private skoler, høyskoler eller kursholdere.

Utdannelse kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd.

Andre eksempler på kostholdsveiledning/kostveiledning med studipoeng:
– Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
– Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoent).

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Få nyhetsbrev

Følg med på siste nytt…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.