Meld deg på nyhetsbrev!
HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.
Rawfood, råkost – også kalt «Levende mat» er grønnsaksbasert, ikke bearbeidet eller oppvarmet til mer enn 40 grader.
Tekst: Unni Nordbrenden
Noen som foretrekker dette alternativet velger et kosthold med kun rawfood, altså vegetarisk mat som ikke er særlig varmebehandlet. Andre veksler og spiser en del av kostholdet rått og forøvrig annen slags mat. Rawfood brukes også som en renselseskur, detox over en periode.
I likhet ned andre som har et vegetarisk eller vegansk kosthold er det noe ulikt hva slags mat man inkluderer. Noen spiser melkeprodukter, egg, fisk og kjøtt. Andre lever på grønnsaker, frukt, nøtter, spirer, oljer, alger mv
Les mer om vegetarkosthold her
Det er noe ulike meninger om hva som er den optimale maksimumtemperturen ved varmebehandling. Noen mener 41 grader, andre 42 eller 45. Teorien er at mat som er tilberedt over denne temperaturen mister en vesentlig mengde næringsstoffer, enzymer, mineraler osv. I tillegg brytes maten lettere ned uten at kroppen bruker egne reserver.
> Les om Kostholdsveiledning/ernæringsterapi
Råkost har vært et fast innslag hos helsekosttilhengere i flere generasjoner. Diett med råkost har blant annet blitt brukt i forbindelse med sykehusopphold og rehabilitering i Norge.
Raw food bevegelsen oppsto på 1990-tallet i USA, en trendy matkultur som en reaksjon mot raffinert og næringsfattig ferdigmat.
Begrepet Levende mat er kjent fra Polaritetsterapi, hvor råkost inngår som endel av behandlingen.
Det hevdes at fordelene ved råkost blant annet skal være:
Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.
Et kosthold som dekker kroppens behov for næringsstoffer legges frem.
Noen behandlere kombinerer kostholdsveiledning/ernæringsterapi med med ANDRE BEHANDLINGSMETODER
Ved overgang til et rawfood,- råkosthold ved hjelp av behandler/veileder, er det vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.
Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.
Ulike matvarer kan gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.
Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.
– Kostholdsveileder/ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel.
– Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.
– Lov om alternativ behandling:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.
Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.
På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: Behandler.no
Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold – egne utdanningsforløp og kurs ved private skoler/kursholdere, høyskoler, universitet.
> Kurs og utdanning i KOSTHOLD OG ERNÆRINGSTERAPI
Behandleroversikten Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, veileder, trener.
Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på Behandler.no
HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.