Kostholdveiledning TMS og Ernæringsterapi TMS

Tunsberg Medisinske Skole (TMS) har utviklet en ernæringsfilosofi, som tar utgangspunkt i at kostholdet er et viktig grunnlag for god helse. Tilpasset kosthold basert på råvarer av god kvalitet er vesentlig.

Tekst: Unni Nordbrenden

kosthold_tunsberg_1000_477

Innledning
Det er svært mye som påvirker helsen, og kunnskapen om og forståelsen for dette øker raskt. Kostholdet er her en viktig faktor. Det samme er genetikk/epigenetikk, mikrobiota, bevegelse, stress, søvn, pust, miljøet vi lever, giftstoffer, relasjoner og mentale prosesser. Tunsberg Medisinske Skole utvikler kontinuerlig det faglige grunnlaget for utdanninger. Skolen mener at det ikke finnes noen fasit, men så godt som mulig å holde seg oppdatert slik at de kan utdanne terapeuter med best mulige forutsetninger for å kunne hjelpe mennesker til bedre helse.

Beskrivelse av metoden
Tunsberg Medisinske Skole tar utgangspunkt i at kostholdet er et viktig grunnlag for god helse. I tillegg spiller andre faktorer inn, som fysisk aktivitet, stress, søvn, kjemisk belastning, genetikk, mikrobiota osv. For de fleste vil helseproblemene reduseres ved endring av kosthold og livsstil. Livskvaliteten kan bedres og sykdomsprosesser reversers. Endringer i kosthold og livsstil er også essensielt i forebygging av helseproblemer.

Råd om kostholdsendringer vil av og til omfatte anbefaling av kosttilskudd. Type og dose bestemmes på grunnlag av blodprøver, en symptomanalyse og intervjuet på konsultasjonen. Vi er helt klare på at tilskudd skal komplettere, ikke erstatte, næringsrik mat.

Kostholdsveileder TMS
Kostholdsveiledere veileder mennesker med lettere plager knyttet til kosthold og livsstil. De jobber i tillegg mye med forebygging. Enkle råd om hvordan man bør spise for å holde seg frisk og sunn kan hjelpe svært mange.

Ernæringsterapeut TMS
Ernæringsterapi er en behandlingsmetode hvor man ved hjelp av endringer i kosthold og
livsstil, og ved tilskudd av vitaminer, mineraler og andre naturlige stoffer, retter opp ubalanser som kan hindre kroppens naturlige evner til å bekjempe sykdom. En ernæringsterapeut jobber med mer spesifikke helseproblemer enn en kostholdsveileder, og er i tillegg utdannet innen helsecoaching, et viktig verktøy for vellykket vaneendring.

Skolens ernæringsfilosofi
Skolen tar utgangspunkt i at alle er forskjellige og at kostholdet derfor må tilpasses hver enkelt. Likevel er det noen grunnleggende forhold som vil gjelde alle.

Det viktigste er å basere kostholdet på ferske råvarer av god kvalitet. I tillegg vil de fleste ha glede av å redusere karbohydratinntaket noe sammenlignet med Helsedirektoratets anbefalinger. Men fordi vår toleranse for karbohydrater variere fra person til person, vil dette inntaket tilpasses hver enkelt. Nøkkelen er å holde blodsukkeret så stabilt som mulig.

Vi har blitt stadig mer opptatt av kvalitet, og mener at kvaliteten på en råvare i mange tilfeller har mer å si enn fordelingen av makronæringsstoffer (1). Forskning viser at mennesket kan leve godt på vidt forskjellige kosthold så lenge maten er av god kvalitet og er lite bearbeidet. Et eksempel på dette er de ulike Blue Zones, som er kjent for å ha høy levealder, men lever på vidt forskjellige kosthold (2). Fellesnevneren er naturlig, ubearbeidet, lokal mat (i tillegg til en rekke andre gunstige livsstilsfaktorer). Det er også viktig at maten har et høyt innhold av næringsstoffer og at den ikke belaster fordøyelsen unødvendig. For å unngå det siste, er det ofte lurt å bruke tradisjonelle bearbeidingsteknikker, som bløtlegging, spiring og fermentering.

Kilder:
1) Oxford Academic, The American Journal of Clinical Nutrition:
«Visceral adiposity and metabolic syndrome after very high–fat and low-fat isocaloric diets: a randomized controlled trial»

2) NPR (National Public Radio): «Eating To Break 100: Longevity Diet Tips From The Blue Zones»

Se også: TEMASIDE: Kosthold og ernæring

Tunsberg Medisinske Skole ble startet i 1998. Kost og ernæring, som senere ble døpt Kostholdsveileder startet opp i 2001 og Ernæringsterapi i 2009. Ernæringsstudiene bygger på en kombinasjon av ortomolekylær medisin, funksjonell medisin og naturmedisin.

Det er mange som har påvirket tenkemåten ved skolen opp gjennom årene, som: Robert Atkins, Fedon Lindberg, Patrick Holford, Jan Kwasniewski, Robert Lustig, Wolfgang Lutz, Gary Taubes, Uffe Ravnskov, Abram Hoffer, Iver Mysterud, Bruce Lipton, Joe Dispenza, Jeff S. Volek, Stephen D. Phinney, Ben Lynch, Dave Asprey, Nirala Jacobi, Allison Siebecker, Mark Sisson, Chris Kresser, Sarah Ballantyne, Andreas Eenfeldt, Mark Hyman, David Perlmutter, Jeffrey Bland, Zoë Harcombe, Rolv Hjelmstad, Sofie og Erik Hexeberg og Gry Hammer, for å nevne noen.

 • Eksempler på problemer som kan bedres ved kostomlegging:
 •  Fordøyelsesproblemer og tarmdysbioser
 • Overvekt og undervekt
 • Blodsukkerubalanse, insulinresistens og problemer knyttet til dette
 • Hudproblemer
 • Muskel- og leddplager
 • Søvnproblemer
 • Stressrelaterte plager
 • Lite energi
 • Angst og depresjon
 • Infertilitet, barnløshet
 • Stoffskifteproblemer
 • Overgangsplager
 • Hodepine og migrene
 • Autoimmune sykdommer

En konsultasjon hos en kostholdsveileder eller ernæringsterapeut starter med å kartlegge pasientens historie, symptomer/helseproblemer, kosthold og livsstil. Videre kan terapeuten anbefale relevante tester som bør tas. Før en konsultasjon er det viktig at pasienten har vært utredet hos lege og tatt nødvendige blodprøver slik at alvorlige helseproblemer og sykdommer er utelukket.

Basert på kartleggingen, eventuelle prøvesvar og samtale med pasienten, setter terapeuten opp en individuelt tilpasset protokoll bestående av kostholdsråd, eventuelle kosttilskudd og anbefalinger om livsstilsendringer som pasienten skal implementere frem til neste konsultasjon.

Ernæringsterapeuter er også utdannet innen helsecoaching, noe som er en stor fordel når de skal hjelpe pasienter med å endre vaner.

Kostholdveiledere TMS og Ernæringsterapeuter TMS anbefaler jevnlige oppfølgingstimer for at pasienten skal få et best mulig resultat. I begynnelsen hver andre til fjerde uke og så litt sjeldnere etter hvert.

Oppfølgingene kan foregå både fysisk og over telefon eller nett.

Behandlingsforløp kan avtales med Kostholdsveileder / Ernæringsterapeut

Risikoen for å oppleve bivirkninger er minimal. Bivirkninger som eventuelt kan oppstå i begynnelsen er avgiftningssymptomer, som hodepine, tretthet og endringer i avføringsmønster, og sug etter sukker eller mat man utelukker, men disse er ufarlige og forbigående.

Det er viktig at kostholdet som anbefales er balansert slik at næringsmangler ikke oppstår.

Det er også lurt å gjennomføre endringer gradvis slik at det er lettere å se hva som fungerer og eventuelt ikke fungerer.

Det forskes kontinuerlig på matens betydning for helsen og Tunsberg Medisinske Skole (TMS) prøver å holde seg så oppdatert som mulig. Studentene ved skolen oppfordres til holde seg oppdaterte og sette seg inn i ny forskning som kan ha betydning for praksisen deres.


Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Kostholdsveileder, Ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

Kostholdsveiledere på behandlerlisten

Ernæringsterapeuter på behandlerlisten

 

Kostholdsveileder er et 12-måneders deltidsstudium.

Ernæringsterapi er et 4-årig deltidsstudium som inneholder det man trenger for å kunne jobbe som terapeut.

KURS OG UTDANNING, Kosthold og ernæringsterapi

BEHANDLERLISTEN på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

Kostholdsveiledere på BEHANDLERLISTEN

Ernæringsterapeuter på BEHANDLERLISTEN


> Søk i hele BEHANDLERLISTEN

 • Søk på behandlingsmetode
 • Søk på navn
 • Søk sted/område
 • Søk på problem/plage
 • Les resultat som liste eller på kart

 

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.