Leger foreskriver urter ved infeksjon

Britiske leger tilbyr sine pasienter urtemedisin i forbindelse med en ny studie. Behandlingen kan vise seg å bli et viktig bidrag i kampen mot antibiotikaresistens.


I England pågår det forskning på urter som medisin. Bakgrunn for undersøkelsen er å finne ut om en bestemt plante kan bidra til å lindre symptomer på hoste, vondt i halsen og bihulebetennelse og dermed redusere bruken av legemiddelet antibiotika.


Det er planten Andrographis som nå skal testes ut. Medisinen gis som et ekstrakt av bladet fra planten. Denne urten er for mange med kunnskap om urter og urtemedisin allerede godt kjent og i bruk. Den har særlig blitt brukt innen Ayurvedisk medisin og Kinesisk medisin. Planten vokser i Sør-Asia.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?


Den brukes både ved respiratoriske problemer og fordøyelsessykdommer. Planten har også blitt brukt som smertedemper, ved insektsbitt, som febernedsettende. Det hevdes at andrografis stoppet influensaepidemien i 1919 i India.

> Hva er urtemedisin

20 leger deltar i den britiske studien og vil tilby naturmedisinen eller placebo til sine pasienter med symptomer på bakterieinfeksjon. Dette er det første studiet av sitt slag i England, men et tredvetalls tidligere studier antyder at urten kan ha effekt. Studien ledes av University of Southampton og kommer er en del av planen om å kutte ned på bruken av antibiotika i Storbritannia med 15 prosent innen 2025.

Et alternativ til antibiotika
Over hele verden advarer helsemyndigheter mot bruken av antibiotika. Hvert år tar antibiotikaresistente bakterier livet av 25.000 mennesker i Europa. På verdensbasis kan dette i 2050 innebære 10 millioner årlige dødsfall dersom utviklingen fortsetter. For samtidig som antibiotika, som vi kjenner den i dag, mister sin effekt, finnes det foreløpig ingen ny medisin som kan erstatte den.

I Norge I Norge ble det i 2017 igangsatt en kampanje med slagordet ”Antibiotika – bare når det trengs”, som frontes av blant annet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Kampanjen skal informere om sammenhengen mellom overforbruk av antibiotika og utvikling av antibiotikaresistens. Målet er å få ned bruken av antibiotika, ifølge Regjeringen.no

– Dagens bruk av antibiotika er ikke bærekraftig og må reduseres. Dessverre tenker for mange på antibiotika som en kjekk medisin som får oss raskere opp av sengen og som hindrer unødige plager. Slik kan det ikke fortsette, ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie.

(Fortsetter under foto)

Planten Andrographis vokser i Sør-Asia og har lange tradisjoner innen Tradisjonell kinesisk medisisin og Ayurvedisk behandling. Foto: Schutterstock

Valg av behandling
Det foreligger allerede en stor del forskning som viser effekten av komplementær og alternativ behandling, både som forebyggende og i behandling av infeksjonssykdom.

Rapporten The role of Complementary and Alternative Medicine (CAM) in reducing the problem of antimicrobial resistance utgitt av paraplyorganisasjonen Eurocam, viser at alternative behandlingsmetoder kan komme til å spille en vesentlig rolle i bekjempelse av antibiotikaresistens.


Rapporten er basert på forskning gjort gjennom en årrekke og har en referanseliste på over 80 punkter, inkludert norske forskere. Den viser hvordan alternative behandlingsmetoder kan hjelpe både mennesker og dyr i kampen mot antibiotikaresistens.
Urtemedisin, homeopati og antroposofisk medisin trekkes fram i rapporten som metoder som viser lovende resultater.


Les også:

Hva er urtemedisin

Hva er antroposofisk medisin

Hva er homeopati


Relaterte artikler:

Satser på medikamentfri smertebehandling

WHO: Komplementær og alternativ behandling må bli tilgjengelig for alle

Betydelig lavere dødlighet med komplementær behandlingFINN BEHANDLER på BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

Kurs og utdanning innen helhetling helse

Aktuelle behandlere
Aktuelle behandlere
Søk i behandleroversikten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.