Siri Aabel mottatt brobyggerprisen 2014
Foto: Behandler.no

Lege og homeopat Siri Aabel får Brobyggerprisen

Hun er en lyttende og grundig lege som tenker helhetlig helse. En verdig prisvinner av Brobyggerprisen Fritt Helsevalg 2014.

Hva feiler det pasientene egentlig? Siri Aabel sin faglige interesse har kretset rundt kosthold, forebyggende medisin, matvare intoleranse, allergi, barns helse og kommunikasjon mellom lege og pasient.

I sin søken etter svar på sine helsespørsmål valgte hun etter endt legeutdanningen ved Universitetet i Oslo i 1984 å søke videre og dypere. Dette førte henne til mange verdifulle møter med interessante og fremsynte behandlere og til videreutdanning innen komplementær behandling.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Behandler.no var tilstede lørdag 25. oktober 2014, da Siri Aabel mottok Brobyggerprisen Fritt Helsevalg som den 11. i rekken. Dette foregikk under Nordisk naturmedisinsk fagkongress på Sundvolden Hotel, i fullsatt sal som hyllet henne.

– Siri Aabel, «Green Doctor» er en lege som bygger broer og jobber integrativt. Hun samarbeider med andre terapeuter, slik at pasienten får det beste av to verdener. Hun har gjort mye for å spre informasjon på en objektiv og opplysende måte. Hun har stått i hardt vær for å fronte fakta og sine meninger, og for dette fortjener hun vår hyllest, skriver juryen om årets prisvinner.

Brobyggerprisen Fritt Helsevalg er en utmerkelse som siden 2004 har blitt tildelt personer, institusjoner eller organisasjoner som i særlig grad utøver eller fremmer utøvelse av et integrert og helhetlig helsetilbud med det beste fra både alternativ- og skolemedisin, med fokus på forbrukerne.

Selv uttrykte Siri Aabel stor glede over å motta Brobyggerprisen og sier at det er utrolig inspirerende.

I sin tale er det mange hun har møtt på sin vei, som hun vil trekke frem som sine inspirasjonskilder. Blant dem er «hennes helt» tidligere brobyggerprismottager fra 2005, Karl-Ludvig Reichelt, kjent for sitt forskningsarbeid om sammenhengen mellom proteiner i korn og melk og psykiske lidelser som ADHD og autisme. De to ble kjent på Rikshospitalet, der Aabel jobbet en kort periode etter endt turnustjeneste.

Videreutdanning og forskning
Veien videre for Siri Aabel ble lege ved helsestasjon og allmennpraksis, etter hvert samarbeid med utøvere av alternativ og komplelentær behandling, som fotsoneterapi, aromaterapi, akupunktur, homeopati og kinesiologi. Dette inspirerte henne til å ta utdanningen i homeopati ved Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN) parallelt med lærerjobb i medisinske fag på Institutt for Helhetsmedisin.

En periode fra 1993 til 1999 var Aabel engasjert i forskning ved Universitetet i Oslo. Studier på homeopati og bjørkepollenallergi ble gjennomført og publisert.

Hennes doktorgradsprosjekt «Homeopati – virksomme piller, placebo eller bare magi?», finansiert av Norges forskningsråd ble Ikke godkjent i sin daværende form. Det ble omskrevet til bokprosjektet – ”Er homeopati bare en lyd noen ikke vil høre?”

Grønne leger
Idag arbeider Siri Aabel med «Green Doctors», som hun etablerte i 2010, for at pasienten skal oppleve å bli sett som et helt menneske.

Hun samarbeider med mange ulike behandlere, som deler de samme holdninger. De har et felles ønske om å skape mer balanse og harmoni i valg av utredning og behandling. Målet er å hjelpe pasienten til å bli frisk så fort som mulig og til å ta vare på god helse.

Selv tar Siri Aabel imot pasienter tre dager i uken i Oslo. I møte med pasienten kombinerer hun all sin kunnskap og kan dermed tilby en annen hjelp enn det allmennleger vanligvis kan.

– Praksisen min har en «grønn» profil, så der det er mulig å velge kostholdsendring tilpasset den enkelte eller urter, akupunktur, homeopati, soneterapi, kinesiologi, massasje, rent vann, luftrenser, grønt kosttilskudd eller andre naturlige veier til god helse anbefaler jeg det før eventuelt kjemisk medisin eller kirurgi, sier Aabel.

– Etter snart 30 år som praktiserende allmennlege har jeg lært masse av å lytte til pasientene, tatt hvert eneste symptom på alvor, og forsøk på finne ut hva som ikke er i balanse hos dem.

– Styrken ved min kombi-praksis er at jeg utreder pasienten slik en lege bør gjøre det. En grundig sykehistorie slik at hele historien kommer med, en grundig sjekk med blodprøver, urinprøve, spyttprøve, eventuelt hårprøve, røntgen, ultralyd, eventuelt MR og så videre. Dette gir trygghet og tillit.

Videre peker hun på at pasienten synes det er uendelig godt å få tid til å snakke ut og ikke minst at de får lov til å ta med alle plagene de har. Selv har hun sagt til mange pasienter opp gjennom årene:

– Jeg vet ikke hva smertene i magen eller hodepinen eller vektøkningen din kommer av. Vi har dessverre ikke gode nok metoder enda til å finne ut av alle ubalanser og sykdommer.

Men hun har en helt annen forståelse nå.

– Etter snart 30 år som praktiserende allmennlege har jeg lært masse av å lytte til pasientene, tatt hvert eneste symptom på alvor, og forsøk på finne ut hva som ikke er i balanse hos dem.

Min tilleggsutdannelse i homeopati har gitt meg en bedre forståelse av energibegrepet og dermed har jeg mange flere knagger å henge symptomene på.

Behandler.no gratulerer Siri Aabel med Brobyggerprisen Fritt Helsevalg 2014!

Om Siri Aabel:

 • Utdannet lege fra Universitetet i Oslo i 1984
 • Norsk Akademi for Naturmedisin (NAN) fra 1987-92
 • Underviste hjelpepleiere og sykepleiere i turnustiden
 • Faglærer i anatomi/fysiologi og patologi ved Institutt for Helhetsmedisin i perioden 1986-94 og 1998-2000
 • Undervisning om kroppen i skole og barnehage fra 1988 til 1997
 • Medlem av NRK PULS ekspertpanel fra 2003-2007
 • Etablerte Green Doctors® i 2010

Tidligere mottakere av Brobyggerprisen:
2013: Stig Bruset
2012: Leif Ims
2011: Dag Viljen Poleszynski
2010: Christian Darling
2009: Audun Myskja
2008: Bjørn Johan Øverbye
2007: Allan Fjelstup
2006: Vilhelm Schjelderup
2005: Karl-Ludvig Reichelt
2004: Kilden Helse / Roald Strand

 

Relaterte saker:

Bedre folkehelse med bredde i behandlingstilbudet

Behandling på tvers – til det beste for pasienten

Grønne paviljonger – fremtidens helsetilbud

Urolige barn fikk det bedre uten melk
Den erfarne læreren Magne Nødland har gjennomført en undersøkelse sammen med professor Ann-Mari Knivsberg ved Universitetet i Stavanger og dr.med. Karl Ludvig Reichelt.


 • Hvordan finne kvalifisert behandler
  Behandler.no har utviklet BEHANDLERLISTEN med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legger til rette for å gjøre godt valg av behandler.

I tillegg til kontaktinfo får du opplysning om:

 • Behandlers bakgrunn og erfaring
 • Medlemskap, autorisasjon og offentlig registrerinAnnen relevant informasjon

> BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.