Funksjonell medisin vil forandre helsevesenet

Med moderne metoder og tradisjoner vi kjenner fra alternativ behandling og folkemedisin er funksjonell medisin på vei opp i Norge. Lege Irene Shestopal er landets første spesialist i Funksjonell medisin.

De vil forandre måten vi forholder oss til helse og helbred. Helsearbeidere som opplever å komme til kort i behandling av kronisk syke pasienter, tar i bruk både nye og gamle alternative tilnærminger. Det viser seg at de disse kan være mer effektive enn medikamenter.

Irene Shestopal er den første og eneste spesialisten i Funksjonell medisin i Norge så langt. Fra før kan hun skilte med tittel som psykiater og spesialist i allmennmedisin. Siden 1986 har hun jobbet som lege i Norge. Nå har hun i tilegg tatt en videreutdannelse i USA og er med dette en av 483 spesialister i Funksjonell medisin i verden.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

– Jeg er født i Ukraina på den tiden Sovjetunionen fremdeles eksisterte. Som syttenåring begynte jeg å studere medisin i Moskva. Det var vanlig å bruke alternative behandlingsmetoder i Russland, for eksempel urter og kopping, men ingen ting av dette ble undervist på universitetet.

– Den gangen interesserte jeg meg for yoga og drømte om å få studere ayurvedisk medisin, men dette ble aldri noe av. Jeg fikk barn samtidig med at jeg ble ferdig med studier, og i mange år måtte jeg konsentrere meg om å tjene penger og passe på familien. Da jobbet jeg først som fastlege og senere tok jeg videreutdannelse innen psykiatri, forteller Irene Shestopal.

Selv om dagens medisin kan hjelpe mange, traff hun også flere som hun ikke klarte å hjelpe. Å ikke kunne gjøre noe var frustrerende. I 2009 begynte hun derfor å studere hypnose og praktisere hypnoterapi.

– Jeg så fort hvor mange flere jeg kunne hjelpe. Angstlidelser som ble behandlet i 20 år med samtaler og medikamenter uten at man kom noen vei, kunne bli borte etter 3-4 seanser med hypnoterapi. Det hjalp selvfølgelig at jeg hadde psykoanalytisk bakgrunn og har gått på Institutt for psykoterapi i to år, for jeg tok alle kognitive, psykodynamiske og psykoanalytiske elementer inn i hypnoterapien.

– Hypnose virket også på fibromyalgi og på mange andre psykosomatiske tilstander, slik som irritabel tarm, men det virket ikke så godt på kronisk utmattelse og kunne noen ganger fremkalle en sterk angst ved psykoser. Det var fremdeles noen som ikke fikk nok hjelp.

Gjennom hennes kollegaer i Norsk forening for klinisk evidensbasert hypnose ble Irene introdusert for Funksjonell medisin, og den syntes hun var fascinerende.

Dermed gikk turen til USA, høsten 2013 hvor hun tok sitt første kurs ved Institute for Functional Medicine.
– Uten overdrivelse kan jeg si at det var en hel spesiell stemning der. Vi var pionerer, vi var i ferd å forandre skolemedisinen og hele sykdomsbegrepet, forteller den engasjerte spesialisten.

Det var såpass inspirerende at hun måtte komme tilbake året etter. På tre år tok hun hele videreutdannelsen, med en omfattende eksamen til slutt, og ble en av ca 1.500 spesialister i Funksjonell medisin på verdensbasis – den første, og så lang den eneste i Norge.

– Nå føler jeg meg rustet til å takle enda fler tilstander, blant annet kronisk utmattelse, forteller hun.

Effektiv behandling
Funksjonell medisin er en ny medisinsk spesialitet. Den har eksistert siden 1991 og skiller seg fra skolemedisin med sin tilnærming til sykdom og helse. I stedet for å fokusere på enkelte sykdomstegn eller symptomer, prøver Funksjonell medisin å bevege seg tilbake til grunnleggende biologiske og biokjemiske prosesser, som skaper sykdom eller helse.

Hva er Funksjonell medisin


Den tar i bruk de siste oppdagelsene innen både medisin, fysikk, biokjemi og biologi. En slik tilnærming fører til at flere alvorlige kroniske sykdommer kan lindres, og i enkelte tilfeller kan sykdomsforløpet reverseres. Riktig, individualisert kosthold og kosttilskudd sammen med sunn livsførsel er grunnsteiner i behandlingen.

Funksjonell medisin benytter seg også av gamle tradisjonelle metoder. Herunder tradisjonelle urter brukt i folkemedisin som nå er blitt forsket på og benyttes med ny forståelse og tilpasses den enkeltes behov.

Funksjonell medisin er i rask vekst, særlig i USA. For noen få år siden ble Cleveland Clinic i USA, som det første sykehuset i verden, lagt om til funksjonellmedisinske prinsipper, og nå har det «stjernestatus».

– I Cleveland arbeider man aktivt med å dokumentere effektiviteten av det nye medisinske paradigmet. Det er for eksempel dokumentert at kombinasjonen av riktig kosthold, kosttilskudd, urteterapi og fysisk aktivitet kan være mer effektiv enn medikamenter i behandlingen av hjertesykdommer, sier Irene Shestopal.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Hvilke tilstander egner seg godt til å bli behandlet med funksjonell medisin?
– Det er fremfor alt kroniske sykdommer som kronisk utmattelse, fibromyalgi, høy blodtrykk og aterosklerose, sukkersyke, diverse fordøyelsessykdommer ­ magesår, Crohns sykdom, oppblåst mage og irritabel tarm, astma, allergi og symptomer på overgangsalderen, kan den erfarne legen informere.

Man bruker funksjonellmedisinske elementer til å bremse utviklingen av alvorlige nevrologiske tilstander, slike som Parkinsons sykdom og Alzheimers. Begynner man å behandle tidlig nok, kan man hos en stor andel pasienter oppnå noen «gode» år med nesten normal funksjon.


Mange som søker hjelp for sine sykdommer vil ønske denne helhetlige tilnærmingen velkommen. Helseutgiftene øker og mange lever med plager og symptomer som svekker livskvaliteten. Lange sykehuskøer og ventelister til både psykolog og fastlege vitner om behov for bedre og mer effektiv hjelp i helsevesenet.

Med fokus på underliggende ubalanse og tilpassede behandlingsmetoder er Funksjonell medisin et tilbud som viser seg å gjøre folk friskere. Funksjonell medisin har allerede, gjennom en årrekke med erfaring, vist seg å ha en fremtid innen helse og behandling.

 

Hvordan finne behandler:
Behandler.no har utviklet en behandlerliste med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legger til rette for at hver og en kan gjøre godt valg av behandler.

I tillegg til kontaktinfo får man opplysning om:
• Behandlers bakgrunn og erfaring
• Medlemskap og offentlig registrering
• Annen relevant informasjon

> Finn behandler på BEHANDLERLISTEN

> KURS OG UTDANNING A-Å

Relatert:

Hva er Funksjonell medisin

Hva er Kostholdsveiledning og ernæringsterapi

Hva er Vitamin- og mineralterapi

Hva er Urtemedisin

Hva er Hypnoterapi


Relaterte saker på Behandler.no

Bedre folkehelse med bredde i behandlingstilbudet

Satser på medikamentfri smertebehandling

Dette vet vi om bruk av komplementær behandling i Norge

WHO: Komplementær og alternativ behandling må bli tilgjengelig for alle

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.