Hva er Kopping - vakumbehandling

Kopping er en dyptgående form for massasje, hvor man bruker kopper mot huden for å skape et vakum. Metoden har lang historie innen østlig medisinsk behandling.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Kopping, også kalt koppingmassasje og vakumbehandling har som hovedmål å øke blodgjennomstrømningen i muskulaturen slik at kroppens eget helbredelsessystem aktiveres. Kopping benytter undertrykk til å bedre sirkulasjonen i huden ogmuskulaturen og i kroppens indre organer der blodforsyningen er dårlig, for eksempel etter en skade.

Det finnes flere former for kopping. Dypvevsmassasje med vakum er en av de nyere behandlingsformene som er en videreutvikling av kopping – koppingmassasje.

Kopping kan forklares ved «Overflatevitenskap» (Surface Science), en ny teori utviklet av de to russiske legene Mikhael Bazanov og Valerij Kuotcheruok på 1980-tallet da de arbeidet ved avdelingen for nukleærmedisinsk diagnose på sentralsykehuset i Novosibirsk, i daværende Sovjetunionen.

Ifølge Bazanov og Kuotcheruok teori gir menneskekroppens overflate, huden og ytre organer et bilde på tilstanden i kroppens indre. Forskjellige ytre soner har en korrelasjon til organer. Hudsoner som er kalde på termografi indikerer lav aktivitet i bestemte områder inne i kroppen, mens varme soner er tegn på det motsatte.

Teorien hevder at det er en sammenheng mellom sirkulasjonen i huden, regional muskulatur og de indre organer. Med utgangspunkt i de to russiske legenes modell, kan en behandler studere termografibildet for å finne ut hva slags påvirkning pasienten trenger, og ikke minst hvor.

En termografiundersøkelse viser som sagt temperaturforskjeller i huden. De områdene som har lav temperatur (blå områder) er områder med dårlig blodsirkulasjon/lav aktivitet. Dette er ofte områder hvor pasienten har smerte eller plager.

Les mer om massasje og dypvevsmassasje

Kopping har lang historie i forskjellige former for østlig medisinsk behandling, TKM-Tradisjonell kinesisk medisin. Dyrehorn ble benyttet ved at man trykket dette mot huden og suget luften ut i andre enden av hornet.
Kopping ble ofte kombinert med klassisk akupunktur og massasje.

Målet ved kopping og vakumbehandling er å «åpne» lukkede, kalde områder, og eventuelt dempe aktiviteten i stressede varme områder.

Behandlingen brukes blant annet ved:

 • Muskel- og leddsmerter
 • Nakkesleng
 • Hodepine, migrene
 • Dårlig blodsirkulasjon
 • Som støtteterapi ved annen form for behandling

Under kopping benyttes en glasskopp som er festet til en gummiball, og for å skape vakum klemmes ballen sammen. Noen behandlere benytter seg også av sugeskåler i metall eller glass, evt. kopper av annet materiale, eller en maskin som gir negativt trykk ved pumping.

Vakumet som dannes bidrar til økt blodsirkulasjon i muskler og hud, og bidrar til at slaggprodukter i bindevevet dreneres ut via lymfesystemet. Koppingen starter alltid på et bestemt punkt og flyttes deretter rundt på kroppen etter et spesielt system.

Ved tradisjonell behandling med akupunktur, utføres det fortsatt kopping ved at man brenner visse urter eller bomull i koppen for å danne vakum. Deretter plasseres koppen på huden.

Koppene kan plasseres i varierende antall på kroppen, skuldre, nakke, langs ryggrad, bryst osv. Normalt får koppene sitte i ro i 5-10 min. avhengig av individuelt behov.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor hvor omfattende tilstanden eller plagen er og hvor lenge tilstanden har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler/koppingterapeut

Selve behandlingen kan være ubehagelig eller til og med smertefull. Blodutredelser eller sugemerkene kan være ømme i noen dager etter hver behandling.
I og etter behandlingsperioder er det ikke uvanlig at pasientene får følelsesmessige reaksjoner.
Enkelte blir trøtte etter behandling.

 • Pasienter med blødningsforstyrrelser, sukkersyke, kreft eller gravide behandles ikke. Man unngår også pasienter med alvorlige psykiske lidelser eller som er i psykisk ubalanse.
 • Alvorlige hjertesyke og andre pasienter med dårlig allmenntilstand må vurderes av lege før behandling.
 • Oppsøk kvalifisert behandler/terapeut
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Koppingbehandler/terapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Koppingbehandlere/terapeuter på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

 

Utdanning kan være omfattende over tid eller som kortere kurs, evt. inngå i utdanning for kroppsterapi.

Bakgrunnen til den enktelte behandler fremkommer på profilsiden til den enkelte behandler/terapeut

> Kurs og utdanning i KOPPING, VAKUUMTERAPI

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

> Koppingbehandlere/terapeuter på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.