Ansikt
Foto: Shutterstock

Tolkning av ansiktet gir bedre forståelse

Tolkning av kroppsspråk, særlig øyne og ansiktsuttrykk, ligger instinktivt i oss. Vi blir født med en iboende egenskap til å gjenkjenne og lese ansikter.

For å overleve må vi gjenkjenne våre nærmeste som skal passe på oss, og vi må lese dem for å forstå hvordan de forholder seg til oss.

 

Nyfødte barn foretrekker mønstre som ligner på ansikter fremfor andre mønstre. Etterhvert som vi vokser opp har vi fremdeles denne egenskapen i oss. Vi gjenkjenner og husker ansikter bedre enn andre ting, på et intuitivt plan. Det vil si at vi ikke nødvendigvis kan peke konkret på ulike trekk eller detaljer i et ansikt, men vi husker hvordan det er sammensatt og hvordan hele ansiktet ser ut. Du har sikkert hørt mange si at de har problemer med å huske navn, men ansiktene sitter klistret i hjernen, eller når du ser vedkommende igjen.

Vi har 7.000 forskjellige bevegelser og 42 ulike muskler bare i ansiktet. Bevisst og ubevisst sender vi ut følelser, reaksjoner, tanker, holdninger og stemninger gjennom bevegelser, ansiktsuttrykk og øye-aktivitet. Ved å tolke disse kan vi avdekke intensjon, motivasjon, følelser og holdninger hos avsender.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Ansiktet kan fortelle oss mye om en person, hovedsaklig hvordan de har det med seg selv og hva de tenker og føler. Vi kan også se hvordan de reagerer emosjonelt på det som skjer eller blir sagt gjennom konkrete fysiske spor i form av endringer i for eksempel musklenes spenningstilstand, uttrykk i øynene, energi-utstråling, ansiktets fysiske struktur, bevegelser, farge i ansiktet og i pusten.

Når mennesker bevisst forsøker å skjule det de føler eller ubevisst undertrykker følelsene sine vil det oppstå et ansiktsuttrykk som ”avslører” dette i løpet av et veldig kort øyeblikk, ref. psykologiprofessor Paul Ekman.


Universelle grunn-emosjoner
Fra Darwins dager og til i dag er det bred enighet om at vi har syv universelle grunn-emosjoner uavhengig av kulturelle forskjeller. Det vil si at vi alle uttrykker oss noenlunde likt ikke-verbalt når vi reagerer emosjonelt. Dette brukes aktivt i forskning på små barn som ennå ikke har utviklet eget talespråk får et slags innblikk i barnas verden.

Ifølge psykologen Izard vil de de sju grunn-emosjonene vise seg fra tidlig spedbarnsalder:

 • Interesse (øyebrynene ned, følge med øynene, betrakte, lytte)
 • Glede, fryd (smil, leppene opp og ut, smilende øyne med eventuelt buete rynker)
 • Sorg (buete øyebryn, munnen ned, tårer, rytmisk gråt)
 • Sinne (rynkede øyebryn, kjeven sammen, smale øyne, rødt ansikt)
 • Avsky (snerring, bevegelser i munnpartiet)
 • Frykt (øynene stivnet åpne, blek, kald, ansiktskjelving, håret rett opp fra hodet).


Å kunne «lese» ansiktsuttrykk kan fortelle:

 • Hva personen tenker og føler.
 • Hvilken intensjon eller fokus vedkommende har.
 • Hva de reagerer på og muligens hvorfor.
 • Om personen snakker sant eller ikke.
 • Om vedkommende forsøker å skjuler ting eller er uærlig.
(Kilde: Paul Ekman)

Slik kan vi bli bedre av å lære oss å lese ansikter

1. Forbedre vår emosjonelle intelligens

En av nøklene til å forbedre vår emosjonell intelligens er å utvikle ferdigheter som hjelper oss til forstå andre mennesker. I motsetning til språk er ansiktet er et universelt system av signaler som gjenspeiler øyeblikk-til-øyeblikk svingninger i en persons emosjonelle tilstand. Å lære å lese ansikter vil hjelpe deg til å gjenkjenne følelser hos andre, samtidig som du mest sannsynligvis blir mer bevisst på dine egne følelser .


2. Utvikle empati

Følelser spiller en nøkkelrolle i all kommunikasjon med andre. Når du blir i stand til å se og kjenne andres umiddelbare følelser og reaksjoner, blir du selv også mer empatisk. Når du kan gjenkjenne både ubevisste og bevisste ekte følelser hos andre, har du muligheten til å gå inn i dialog, gi støtte og virkelig «se» den/de andre når det er mest hensiktsmessig.


3. Styrke intuisjonen vår

Når du lærer deg å lese ansikter intuitivt vil det du ser av reaksjoner og fysiske spor enten sette i gang intuisjonen din, bekrefte den eller være en del av en følelse/tanke du har fra før. Øv deg opp på å observere og ta inn energier og uttrykk fra andre. Ikke tenk så mye på hva det kan bety, fokuser på å registrere de.

Kommer an på alvolighetsgraden samt konsekvensene. Hvis man har betalt for noe som ikke kan refunderes eller skaffet noe som ikke kan gis tilbake så kommer det an på hvor mye partneren verdsetter forholdet ettersom eneste alternativ er å bryte av.

Artikkelforfatter Grethe Holtan driver Intuisjonsskolen og holder blant annet kurs i intuisjon og mental trening.

 

Grethe Holtan sin profilside på BEHANDLERLISTEN

Grethe Holtan
Grethe Holtan. Foto: Inger Cecilie Ramstad Weedon

Relatert:

Finn behandler, terapeut, coach på BEHANDLERLISTEN


Les om metoder/tilnærminger og finn behandler:

PSYKISK HELSE OG PSYKOTERAPI

MENTAL TRENING OG COACHING

Få kunnskap:

KURS OG UTDANNING


Mer fra artikkelforfatteren:


Kommunikasjon – et felles ansvar
De fleste av oss bruker mye tid og energi på vår egen kommunikasjon. Vi må få uttrykt det vi har på hjertet, og det må komme ut på riktig måte. Vi forventer at mottakerne skal forstå og akseptere det vi sier, men det spørs om vi gjør de riktige tingene.


Hvorfor er noen mer intuitive enn andre?
Intuisjon er et nyttig verktøy som alle er begavet med. Forskning, toppidrett, bedrifter, coacher og behandlere bruker gjerne intuisjonen som søkemotor til å finne svar. Bruker du din intuisjon optimalt?


Triggere og følelser som renner over
Fra tid til annen støter vi på mennesker, stemninger eller situasjoner som trigger noe i oss. Vi har det alle sammen, ubevisste triggere som gjør at en rakett av følelser går opp.

 

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.