Dame holder fingrene på neseroten

Soneterapi virket bedre enn antibiotika

Bihulebetennelse kan være svært smertefullt, og blir du rammet vil du gjerne bli kvitt det. Mange velger komplementær behandling, blant annet for å unngå skadelige bivirkninger.


Bihulebetennelse oppstår gjerne i etterkant av en forkjølelse. Det kan ramme med ulik styrkegrad og er for noen en tilbakevendende affære. Smerter i pannen, kinnene og rundt øynene, feber, tett nese, tap av luktesans, hodepine, tannsmerter, slimdannelse følger med. Ofte går det over av seg selv, men ikke alltid.

Skolemedisinen foreslår smertestillende medikamenter, nesespray med kortison, slimhinneavsvellende legemidler for å puste bedre, eller antibiotika. Dette er medisiner som kan gi svært uheldige bivirkninger. Men finnes et annet alternativ, som kan vise seg å bli en foretrukket behandling for dem som er rammet av bihulebetennelse.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Les også: Vi vil bli friske – uten bivirkninger

– Luftveisinfeksjoner utgjør nesten 18 prosent av alle allmennlegekonsultasjoner i Norge. 75,9 prosent av pasientene med akutt bihulebetennelse får resept på antibiotika. Denne praksisen står i kontrast til den lave dokumenterte effekten av antibiotika ved bihulebetennelse.

Kampen mot antibiotikaresistens
For fem år siden ble det igangsatt en studie i Norge. I samarbeid med behandlere i Vestfold, skulle forskere ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) undersøke om soneterapi har effekt ved bihulebetennelse. Bakteppet var fokus på den store bruken av antibiotika og faren for antibiotikaresistens.

20 pasienter med symptomer på akutt bihulebetennelse ble rekruttert etter legebesøk. Disse fikk enten antibiotika eller inntil 4 behandlinger med soneterapi, i tillegg til antibiotika. Deltagerne rapporterte om utviklingen to og ti dager etter at behandlingen begynte.

Luftveisinfeksjoner utgjør nesten 18 prosent av alle allmennlegekonsultasjoner i Norge. 75,9 prosent av pasientene med akutt bihulebetennelse får resept på antibiotika. Denne praksisen står i kontrast til den lave dokumenterte effekten av antibiotika ved bihulebetennelse, skriver forskerne i sin rapport.


Les også: Soneterapi – en erstatter for antibiotika ved bihulebetennelse (2017)


Overdreven bruk av legemiddelet antibiotika et omfattende, globalt problem og antibiotikaresistens er blant de største utfordringene verden står overfor.

Hvert år tar antibiotika resistente bakterier livet av 25.000 mennesker i Europa. På verdensbasis kan dette i 2050 innebære 10 millioner årlige dødsfall dersom utviklingen fortsetter. For samtidig som antibiotika, som vi kjenner den i dag, mister sin effekt, finnes det nå ikke noe nytt legemiddel som kan erstatte den.


(Forsetter under bildet)

Soneterapi
Soneterapi er en av de mest brukte komplementære behandlingsmetodene.

Resultat
Nå rapporterer forskerne at de som også fikk soneterapi hadde større bedring enn kontrollgruppen, som kun fikk skolemedisin, etter ti dager. Dette er en liten studie, og forskerne opplyser at større undersøkelser må til, før endelig konklusjon. Resultatet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Explore.

For bevisste pasienter, som tar ansvar for egen helse ved hjelp av alternative behandlingsmetoder, vil neppe nyheten om god effekt ved soneterapi være en overraskelse.

Soneterapi var en av de første komplementære behandlingsmetodene som fikk fotfeste i Norge. Helt siden 1970-tallet har vi brukt soneterapi (fotsoneterapi, refleksologi), ved en rekke problemer og plager, som for eksempel ledd- og muskelsmerter, stress, allergi, astma og luftveisplager, hormonelle lidelser som uregelmessig menstruasjon og PMS, kolikk, fordøyelsesproblemer.

Les mer: Hva er soneterapi
Beskrivelse, Historikk, Hvilke problemer hjelpes, Hva skjer hos behandler, Antall behandlinger, Forsiktighetsregler, Forskning, Lov og rettigheter, Utdanning


> Soneterapeuter på BEHANDLERLISTEN

Soneterapi sies å egne seg til behandling av lidelser hos barn, som kolikksmerter, diaré og gjentatte luftveisinfeksjoner. Eldre pasienter reagerer vanligvis tregere på behandlingen, men også i aldersomsorgen kan soneterapi ha en viktig funksjon.

Behandlere har ikke lov å behandle alvorlig sykdom, det er det kun helsepersonell som har anledning til, i henhold til Lov om alternativ behandling. Men alle behandlere kan hjelpe pasienter med lindring og demping av symptomer og styrking av kroppen.


”Andre enn helsepersonell kan likevel utøve behandling som utelukkende har til hensikt å lindre eller dempe symptomer på eller følger av sykdommen eller bivirkninger av gitt behandling, eller som har som formål å styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse.”
Lov om alternativ behandling

 

Referanse:
Arne JohanNorheima, Vinjar MagneFønnebøa, John PetterLindeland, TerjeVarpe, TrineStub, CatarinaBigset, Agnete Egilsdatter Kristoffersen.
Reflexology for acute rhinosinusitis – Results from a blinded, early-phase comparative

Relatert:
Bedre folkehelse med bredde i behandlingstilbudet
Halvparten av befolkningen i Europa bruker nå behandling utenom, eller i tillegg til konvensjonell medisin, i følge en rapport fra 2020. Dette må tas hensyn til i et helsetilbud som skal tilfredsstille folkets behov og pasientmakt.


Bidrar i kampen mot antibiotikaresistens
Overdreven bruk av antibiotika har gitt oss et alvorlig problem med resistens og helsemyndigheter advarer nå mot bruken av legemiddelet. Komplementær og alternativ behandling kan bli en løsning både for mennesker og dyr.


Soneterapi kan hjelpe ved smerter
Det er ingen hemmelighet at soneterapi kan lindre smerter. Forskere har målt virkning og funnet at behandlingsmetoden kan hjelpe bedre enn medikamenter både ved gikt- og ryggsmerter.

Dette vet vi om bruk av komplementær behandling i Norge


HVORDAN FINNE KVALIFISERT BEHANDLER
Behandler.no har utviklet BEHANDLERLISTEN med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legge til rette for at hver og en kan gjøre godt valg av behandler.

I tillegg til kontaktinfo får man opplysning om:

  • Behandlers bakgrunn og erfaring
  • Medlemskap og offentlig registrering
  • Annen relevant informasjon

> Finn behandler BEHANDLERLISTEN

> Kurs og utdanning innen helhetlig helse

 

 


Er du behandler, terapeut, coach uten profilside på BEHANDLERLISTEN?
>> Legg inn oppføring

 

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.