Soneterapi

Soneterapi kan hjelpe ved smerter

Det er ingen hemmelighet at soneterapi kan lindre smerter. Forskere har målt virkning og funnet at behandlingsmetoden kan hjelpe bedre enn medikamenter både ved gikt- og ryggsmerter.

Smerter i muskler og ledd har blitt en av vår tids folkesykdommer og en stor del av sykemeldingene skyldes vondt i kroppen. Nå viser det seg at soneterapi eller refleksologi kan ha bedre effekt enn medikamenter i lindring av smertene. Og hva er vel bedre enn å unngå å utsette seg for skadelige bivirkninger hvis vi kan slippe.


Soneterapi og refleksologi

Soneterapi er en av de komplementære behandlingsmetodene som står på listen over de mest brukte i Norge. Mange har fått god hjelp og mang en sykemelding har blitt kortet ned ved hjelp av behandlingen.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Soneterapi, eller fotsoneterapi er basert på et system av soner i føttene som gjenspeiler kroppens forskjellige organer og deler. Ved sykdom eller svakhet i et organ kommer det en ømfintlig fortykkelse i underhuden i den korresponderende sonen i foten.

Les mer om soneterapi her

Refleksologi kan sees som en videreutvikling av soneterapi. Mens en soneterapeut behandler ut ifra teorien om at reflekspunktene under føttene representerer hele organismen, arbeider en refleksolog med reflekspunkter som finnes over hele kroppen.

Les mer om refleksologi her


Britisk studie

I likhet med andre metoder innen komplementær og alternativ behandling er det mange som har oppsøkt en utøver og erfart virkning. Men det mangler foreløpig tilstrekkelig dokumentasjon av effekten. Dette skyldes bla mangel på finansiering av forskning og ideer om at man skal forske på samme måte som med medikamenter – ”dobbel blinde studier” men denne modellen er lite egnet for denne behandlingsmetoden. Det finnes dem som underslår alt som ikke er bevist ved dobbel blinde placebokontrollerte studier.

Men britiske forskere ved University of Portsmouth gjennomførte i 2013 en undersøkelse av soneterapi for smertepasienter, som viser at soneterapi med hell kan brukes i smertebehandling.

Det er Ivor Ebenezer, lektor ved University of Portsmouth og soneterapeut Carol Samuel som står bak undersøkelsen, «Exploratory study on the efficacy of reflexology for pain threshold and tolerance using an ice-pain experiment and sham TENS control». Deltagerne ble først behandlet med soneterapi eller placebo og deretter utsatt for iskaldt vann på hendene.

Kontrollgruppen trodde de fikk behandling fra et Tens apparat, som kan sende elektriske impulser, men denne maskinen var slått av, uten at deltagerne var klar over det.

Man fant at de som fikk soneterapi fikk nedsatt smertenivået med 40 prosent. Dessuten kunne de utholde smerten 45 prosent lenger enn de som fikk placebo.

– Vi er fornøyd med resultatene, uttalte Dr. Ivor Ebenezer til Dailymail.co.uk.

– Til tross for at dette er en liten undersøkelse håper vi den kan danne bakgrunn for videre forskning på soneterapi og refleksologi.

Forskerne konkulderer i sin rapport at disse funnene viser at soneterapi/refleksologi har effekt og kan brukes alene eller sammen med annen behandling av smerte.

Behandler/terapeut
Over hele landet finnes behandlere som jobber med soneterapi og refleksologi.
Behandler finner man på Behandler.no


Sykepleiere velger soneterapi

En dansk undersøkelse fra 2011 viste at sykepleiere ofte velger komplementær og alternativ behandling når de selv blir syke. Så mye som 77 prosent av sykepleiere hadde brukt alternativ behandling, og sammen med soneterapi står massasje, akupunktur og homeopati høyt oppe på listen av de mest brukte metodene.

Men langt flere velger soneterapi og vi er ikke de første menneskene på jorda som bruker denne til tider undervurderte behandlingsmetoden.

Lenge før vår tid og før vi begynte å medisinere oss selv med smertestillende medikamenter – allerede i den gamle egyptiske legekunst, spilte soneterapi en viktig rolle. I legen Akhmabors grav i Saqqara i Egypt finnes det veggmalerier fra det tidlige 6. dynasti (ca. 2330 f.Kr.) som viser en scene fra en soneterapeutisk behandling.

Og det ingenting som tyder på at vi vil slutte å bruke soneterapi. Tvert imot, tatt i betrakting hvor stor del av befolkningen som fortsatt velger å motta behandling.

Og har du ikke forsøkt – ta kontakt med en behandler og gi den en sjanse! Soneterapi kan hjelpe ved smerter og en rekke andre problemer og plager.

Referanse:
Exploratory study on the efficacy of reflexology for pain threshold and tolerance using an ice-pain experiment and sham TENS control


Ønsker du kontakt med en soneterapeut eller refleksolog?

> FINN BEHANDLER på Behandler .no


Relaterte linker:

Hva er Soneterapi, Fotsoneterapi
Hva er Refleksologi

Kurs og utdanning i Soneterapi
Kurs og utdanning i Refleksologi


Relaterte artikler:

Satser på medikamentfri smertebehandling

Legemidler til eldre kan erstattes med annen behandling

 

Aktuelle behandlere
Aktuelle behandlere
Søk i behandleroversikten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.