Svartsurbær – et alternativ til antibiotika

I helsekostbransjen er svartsurbær et populært produkt. Nå har norske sykehjemsbeboere med urinveisinfeksjon redusert bruken av antiobiotika betydelig ved å drikke juice fra planten.

Svartsurbær, også kalt surbær og aronia, er mye dyrket som prydbusk. Men i ulike kulturer og innen folkemedisinen har bærene også blitt brukt både ved høyt blodtrykk, ved hudsykdommer og til saft og syltetøy. Det høye innholdet av antioskidanter gjør at mange har fått øynene opp for at de virkningsfulle bærene er fulle av antioksydanter.

Også norske forskere har fått interesse for planten og under ledelse av Bioforsk er det nylig undersøkt om disse bærene kan redusere antibiotikabruk ved urinveisinfeksjon.

--- Annonse ---
Hvor sunn er din bakterieflora?

Drakk juice i tre måneder
I Sandnes kommune fikk 236 sykehjemsbeboere juice av svartsurbær over en periode på tre måneder og det var ingen tvil om at bruken av antibiotika gikk ned. De ble tilbudt ett glass om dagen, men drakk i snitt kun 100 ml.

(Artikkelen fortsetter under annonsen).

– Vi fant en signifikant reduksjon i antibiotikabruk mot urinveisinfeksjon, på hele 55 prosent. Det var veldig uventet, sier forsker Rune Slimestad til Bioforsk.

Hverken pleierne eller beboerne visste hvem som fikk juice fra svartsurbær og hvem som fikk placebo, og forskerne så stor forskjell på gruppene.

Antioksidantene bidrar til å hemme bakteriedannelse på innsiden av urinrøret, noe som kan forebygge urinveisinfeksjon.

Slimestad ledet studien, som ble utført av Maria Handeland ved Institutt for Helsefag, Universitetet i Stavanger i samarbeid med Tine, lege Nils Grude ved Sykehuset i Vestfold og statistiker Torfinn Torp ved Bioforsk.

– Myndighetene i Norge har et ønske om å reduserer antibiotikabruk i primøærhelsetjenesten, fordi stadig flere bakterier blir resistente. Kanskje kan vi få til dette gjennom forebyggende tiltak, sier Slimestad.

Gammel idé
Grunntanken til denne undersøkelsen oppsto for ti år siden, da en gruppe bønder på Jæren startet produksjon av svartbærjuice, ifølge Bioforsk.

Juicen ble servert ved et sykehjem og der oppdaget man at det ble mindre urinlukt i korridorene på en avdeling hvor beboerne fikk svartsurbær. Ved å gå gjennom journalene oppdaget man redusert behandling av urinveisinfeksjon ved denne avdelingen, sammenlignet med naboavdelingen.

Mer forskning
Sykehjemsstudien inngår som en del av et bredt prosjekt om innholdsstoffer i svartsurbær.

Til tross for tydelig resultat er det naturligvis svakheter ved undersøkelsen og forskerne ønsker å forske mer. Det er bla. spørsmål rundt medisinske undersøkelser og diagnose, samt dosering det skal sees nærmere på.

OM SVARTSURBÆR

  • Svartsurbær er viltvoksende i Nord-Amerika. I Norge dyrkes planten primært som en prydbusk som får vakre røde høstfarger på bladene og glinsende svarte frukter.
  • Fruktene er svært rike på antioksidanter, og kommersiell dyrking av svartsurbær for å lage produkter bla. for helsekostbransjen er igang her i landet.
  • Fruktene kan gjerne brukes i saft og syltetøy. De er rike på pektin som gjør at syltetøyet blir stivt.
  • Svartsurbær er i følge Urtelisten fra Statens legemiddelverk klassifisert som ikke legemiddel, og kan omsettes fritt.


Les mer:

> Hva er urtemedisin

> Hva er aromaterapi

> Finn behandler, terapeut som arbeider med urter og urtemedisin

> Kurs og utdanning i urter og urtemedisin


Relaterte saker:

Legemidler til eldre kan erstattes med annen behandling

Leger foreskriver urter ved forkjølelse

Aktuelle behandlere
Aktuelle behandlere
Søk i behandleroversikten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.