Komplementær behandling viser god effekt i psykiatrien

I Sverige har forskere kartlagt bruk av alternativ, medikamentfri behandling innen psykisk helseomsorg og funnet ut at det er utbredt. Både personalet og brukeren er tilfredse med effekten behandlingen gir.

Ved svenske psykiatriske sykehus er det ikke uvanlig å få tilbud om behandlingsmetoder som lysterapi, akupunktur og taktil stimulering, dvs. berøringsterapi. Både pasienter og virksomhetene rapporterer at de er positive og ser nytten, ifølge en forskningsrapport fra Høyskolen i Malmö, ved Lisbeth Lindell og Ann-Mari Ek.

Medisinforbruket minsker
De har undersøkt forholdene ved 321 psykiatriske sykehus og institusjoner. Av disse oppga 143 at de brukte eller hadde brukt alternative behandlingsmetoder. De mest vanlige er lysterapi, akupunktur og taktil stimulering, men flere virksomheter oppgir også å bruke metoder, som massasje, avslapping i stillerom, jordbruk, pleie av dyr, – en tilbyr spa med floating og avslapping.

--- Annonse ---
Optimal helse starter i tarmfloraen

Det at pasientene får alternativ behandling gjør at medisinbruken minsker og bivirkningene er få eller ingen, ifølge forskerne.

Deltagerne i undersøkelsen beskrev at de opplevde alternativ behandling som avslappende, at det ga økt velvære, dempet uro og angst og forbedret søvn. Dessuten erfarte de å få en lysere sinnsstemning, enklere kommunikasjon og økt kroppsfølelse og selvfølelse.

Med metodene slipper spenninger og brukerne blir mer nærværende og fokuserte. Bedre konsentrasjon gjør at de blir mer mottagelige både for samtale og for andre teknikker til å takle angst og stress, ifølge undersøkelsen.

Deltagerne i undersøkelsen beskrev at de opplevde alternativ behandling som avslappende, at det ga økt velvære, dempet uro og angst og forbedret søvn. Dessuten erfarte de å få en lysere sinnsstemning, enklere kommunikasjon og økt kroppsfølelse og selvfølelse.

Ikke for alle
Men ikke alle blir hjulpet av de komplementære metodene. Enkelte av pasientene opplever liten eller ingen effekt av det alternative tilbudet. Det er heller ikke all behandling som passer for alle. Ett sykehus tilbyr, til enhver tid, avspenningsøvelser til sine pasienter, men kun til stabile brukere som ikke er i psykose, ettersom det da ansees som for risikofylt.

Ved de spurte svenske sykehusene er tilbud om alternativ behandling frivillig. Det er individuelt og varierende i hvor stor grad brukeren benytter tilbudet. En utøver svarer at det kan også bero på om personalet har tid.

Les også: Stor interesse for meditasjon og mindfulness i medisinske miljøer

Ønsker fornyelse
Men det kommer til uttrykk at både utøvere og brukere ønsker en fornyelse av behandling for personer med psykiske sykdommer eller plager. Utøverne vil gjerne ha mer brukerinnflytelse og individuelt tilpasset behandling, flere utdannet i alternative metoder og økt tilgjengelighet. Dessuten kommer det frem et ønske om mer forskning på komplementære metoder for personer som er psykisk syke.

Brukerne vil gjerne se større valgfrihet, delaktighet, og ikke-medisinske metoder. Dessuten er det ønsker om individuelt tilpasset behandling og omsorg. Det kommer fram at det er et ønskelig at tradisjonelle og alternative metoder kan brukes komplementært til hverandre.

Kilde:
Komplementära metoder i psykiatriska verksamheter – och brukares upplevelser och erfarenheter, Lindell, Lisbeth og Ek, Ann-Mari. Malmö Högskola, Fou Rapport 2010:5, Malmö University, Faculty of Health and Society.

TEMASIDE: Psykisk helse og psykoterapi

TEMASIDE: Mental trening og coachingHvordan finne kvalifisert behandler
Behandler.no har utviklet BEHANDLERLISTEN med tanke på at man skal få god informasjon om den enkelte utøver og legger til rette for å gjøre godt valg av behandler.

I tillegg til kontaktinfo får du opplysning om:

  • Behandlers bakgrunn og erfaring
  • Medlemskap, autorisasjon og offentlig registrering
  • Annen relevant informasjon

> BEHANDLERLISTEN, Behandler.no

 

BLI FUNNET
Er du behandler, terapeut, coach, veileder– UTEN oppføring på BEHANDLERLISTEN?
> Her kan du bestille din oppføring

Relaterte saker:

Stor interesse for meditasjon og mindfulness i medisinske miljøer

Bruk av lys og farger reduserer behov for medisinering

Ut av depresjon med kunstterapi

Ut av spiseforstyrrelsen med psykodrama

>> Flere artikler om psykisk helse

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Flere artikler
Aktuelle behandlere
Søk i hele behandlerlisten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.