Hva er Otopati - ørelysbehandling

Otopati – eller ørelysbehandling som det også kalles, er en gammel folkemedisinsk tradisjon. Metoden renser øregangene ved hjelp av et spesielt rør, som tennes på.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Otopati, ørelysbehandling bygger på ideen om at en rekke helseproblemer skyldes øreplager og ørevoks. Ørelysbehandlingen renser øregangene, fjerner voks og slaggrester.

For å beskytte øregangene skal man alltid ha en viss mengde ørevoks i ørene, men i mange tilfeller kan ørevoks også være en medvirkende årsak til ulike plager. Mange kan ha for store mengder ørevoks i ørene, noe som både kan føre til nedsatt hørsel, øresus og kløe.

En ørelysbehandling innebærer at man skaper en varm luftstrøm ved hjelp av spesielle lys som løser opp voksrestene i øret med et undertrykk, og som videre suges ut av øret og blir liggende i lyset, røret. Varmen fra ørelyset stimulerer blodsirkulasjonen i ørene og påvirker akupunkturpunktene i øret. Behandlingen utjevner trykk og kan gi en følelse av varme som oppleves som befriende i området rundt ører, panne og bihuler.

Lyset er et rør laget av lerret og er satt inn med ulike naturprodukter. De originale ørelysene lages for hånd og består av produkter fra bier – bivoks, honningekstrakter og indianske urter som kamille, johannesurt og salvie, samt rene eteriske oljer (aromaterapi).

Ørelys er et naturprodukt og har vært mye brukt av både Hopi-indianerne og kineserne gjennom årtusner. Selve metoden har sitt utspring i indianernes seremonier i forbindelse med øreplager.

Behandlingsmetoden har vært utbredt i Norge og i 1998 ble det stiftet et eget forbund: «Norske Otopaters Forbund» – NOF, som blant annet utga sitt eget tidsskrift «Hørerøret», som utkom 6-8 ganger pr. år.

En ørelysbehandling kan oppleves forskjellig avhengig av hvilke problemer man har. En del klienter opplever bedret hørsel og mindre øresus, og beskriver virkningen som en følelse av renhet.

Ørelysbehandling, otopati brukes ved:

 • Tinnitus/øresus
 • Trykk- og utligningsplager
 • Kløe og ubehag
 • Væskeansamlinger
 • Kroniske ørebetennelser
 • Hodepine/migrene
 • Nedsatt hørsel
 • Bihulebetennelse
 • Propper i ørene

Behandlingen utføres liggende på siden på en behandlingsbenk i en behagelig stilling. Lyset plasseres i øreåpningen før man tenner på og brenner deretter ned til et bestemt punkt. Lyset slukker av seg selv i god avstand fra øret.

Ifølge utøvere er det viktig at begge ørene behandles hver gang, ett øre om gangen. En ørelysbehandling varer i en halvtime, ca. 10-15 min. pr. øre.

Ørelysbehandling kombineres ofte med andre behandlingsmetoder, som for eksempel auricoloterapi/ øreakupunktur, urteterapi eller koppingdypvevsmassasje.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av omfang av tilstand, hvor lenge problemet eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler – otopat, ørelysbehandler.

Ørelysbehandling, otopati er i utganspunktet en behandlingsmetode uten bivirkninger, men uhell og uønskede reaksjoner kan oppstå ved uforsiktighet.

 • Det anbefales at man drikker et par glass vann etter endt behandling.
 • Ørelysbehandling bør ikke skje ved akutt ørebetennelse eller ved dren i øret.
 • Ved skade på trommehinnen og ved eksem bør man være forsiktig med ørelysbehandling.

 • Oppsøk kvalifisert behandler/otopat
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Man har erfaring med behandlingsmetoden gjennom århundrer. Det foreligger foreløpig ikke solid vitenskapelig dekning for å hevde at behandlingen virker.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Otopat, ørelysbehandler er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Otopater, ørelysbehandling på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Utdanning i ørelysbehandling forkommer som kortere kurs, workshops, eller det kan inngå en en omfattende naturmedisinsk utdannelse, for eksempel Helhetsterapi.

> KURS OG UTDANNING A-Å

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon:

> Otopater, ørelysbehandling på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.