Hva er Qigong

Qigong er best kjent som en treningsform, men kan også være en behandlingsmetode – medisinsk Qigong. Det finnes en rekke ulike tradisjoner og forskjellige teknikker.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto: Shutterstock. FINN BEHANDLER på Behandler.no

Qi betyr livskraft, gong betyr metode. Qigong finnes i forskjellige utgaver fra «Hard Q gong» som utgjør en del av kinesisk kampsport til «Medical Qigong», medisinsk Qigong. Det finnes en rekke ulike tradisjoner og forskjellige teknikker som for eksempel stående qi gong, liggende qi gong eller sittende qi gong.

Medisinsk qigong er en form for rolige helseøvelser. Målet med er å bringe kroppen i en tilstand av helhetlig balanse og selvregulering. Dette hevdes å kunne fremme helse, styrke immunsystemet og forebygge og kurere sykdom.

Qigong er både en metode til selvutvikling eller trening og en metode til å behandle andre. En utøver som mottar andre til behandling, har ofte trent i mange år på å styrke sin egen kraft. I Norge benyttes qigong mest i egentrening.
Enkelte behandlere kombinerer metoden for eksempel med akupunkturbehandling.


Relatert:
Hva er Yoga
Hva er Tai Chi
Hva er Buqi

Det finnes mange ulike former for qi gong og medisinsk qi gong hører inn under Tradisjonell kinesisk medisin TKM, med røtter minst 4 000 år tilbake i tid.

En av de nyeree systemene innen medisinsk qi gong er Biyunmetoden. Grunnlegger av denne retningen er Fan Xiulan, som siden 1990-tallet har undervist i medisinsk qi gong i Norge.

Som lege i tradisjonell kinesisk medisin har hun utviklet sin egen metode. Hensikten var å hjelpe eldre mennesker, men det viste seg at hun hadde skapt et system som passer både unge og eldre og som kan brukes mot både kroniske og akutte plager.

Medisinsk Qi Gong kan sette i gang sirkulasjonen og skal være gunstig ved en rekke sykdsomstilstander og plager, som for eksempel:

 • Stivhet i kroppen
 • Sirkulasjonsroblemer
 • Bekhterev
 • Smerter
 • Konsentrasjonsproblemer

Treningen styrker og stimulerer muskler, ledd, sener, nervebaner og sirkulasjon på en naturlig måte. Treningsformen passer for alle – unge som gamle, friske som syke.

Øvelsene i Qigong er myke og forsiktige og kan derfor tilpasses individuelt.

I løpet av en treningsstund går man gjennom hele kroppen, sener, ledd, muskler og energi og hele meridiansystemet, som påvirker organsystemet. Avspenning er et vesentlig del av treningen/behandlingen og en qi gong time begynner gjerne med avspenning.

For mange er qi gong en del av det daglige livet og fast rutine. Andre utøver qigong i forbindelse med behandling av et problem, eller som trening, når det passer.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

En måte behandlere jobber på, er å ha en innledende samtale, hvor man legger en plan, og avtaler 5-6 behandlinger, en gang pr. uke eller hver 14. dag. Deretter kan det avtales videre om behandling skal fortsette.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

 • Ved uforsiktighet kan man bli skadet.
 • Oppsøk kvalifisert behandler/Qigongutøver
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Qigongbehandler/instruktør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

Utøvere av Qigong på behandlerlisten

Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Det finnes mange ulike former for qi gong og medisinsk qi gong

> Kurs og lærerutdanning i QIGONG

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

> Utøvere av Qigong på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.