Hva er Kinesisk massasje

Kinesisk massasje er gjerne en dypvevsmassasje som har røtter langt tilbake i tid. Massasjen er en vesentlig del av den kinesiske medisinen.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Kinesisk massasje har har utviklet seg parallelt med qigong og akupunktur, basert på de samme grunnprinsippene og den samme forståelsen av kroppens qi – livskraft og energibaner. Teknikkene som brukes i kinesisk massasje bygger derfor på det systemet som ligger til grunn for den tradisjonelle kinesiske medisinen. Det finnes forskjellige tradisjoner innen kinesisk massasje, som ofte er en dypvevsmassasje.

Behandling kan innebære metoder som stretching, knokerulling, klemming og knaing, støt, press, banking, rykk, klyping, fottråkk på pasientens kropp.

For å forstå alle sidene ved kinesisk massasje må man ha kjennskap til begreper som qi, jing luo, xue og jin.

Qi kalles i enkelte tilfeller for både ch’i og ki, og er et fundamentalt konsept for den kinesiske kulturen. Qi betyr pust eller luft og ses på som en del av alt levende som eksisterer. Qi kan beskrives som en slags livskraft eller en form for spirituell energi.

Meridianene – energibanene kalles jing luo, og er et nettverk av energibaner som kobler sammen og balanserer de ulike organene. Meridianene har fire funksjoner; de skaper en balanse mellom yin og yang i kroppens organer, de ”kobler” individet til miljøet og universet, de fordeler qi i kroppen, samt beskytter kroppen mot ytre ubalanser relatert til været. Hvis energibanene (jing luo) blokkeres så vil qi sirkulere dårligere og blodsirkulasjonen reduseres, noe som blant annet kan føre til at man opplever fysisk smerte.

Akupunkturpunktene, kjent som xue på kinesisk er områder på kroppen der qi samler seg. Akupunkturpunktene er koblet sammen med de ulike organene via meridianene. Jin er et mykvev som sammen med leddene har innvirkning på hvordan qi flyter gjennom energibanene, og et av målene med den kinesiske massasjen er å gjøre klientens jin mer avslappet.

Hovedformålet med behandlingen er å åpne blokkeringer slik at man forbedrer blodsirkulasjonen og balansere klientens qi (livskraft). Ettersom det hevdes at massasjen påvirker flere aspekter ved mennesket, mener kinesiske utøvere at kommunikasjonen mellom terapeutens og klientens qi er en viktig del av behandlingen. I Tuinamassasje, en retning innen kinesisk massasje, oppmuntres klienten til å snakke mens terapeuten jobber, noe som ofte kan løse opp blokkerte eller avstengte følelser.

Hva er Akupunktur

Hva er Qigong

Hva er Tradisjonell kinesisk medisin (TKM)

Mer om massasje og ulike massasjeretninger

Kinesisk massasje er en en vesentlig del av den kinesiske medisinen – TKM, Tradisjonell kinesisk medisin. Det finnes tekster datert 4000 år tilbake som beskriver de eldste kinesiske behandlingsmetodene.

Kinesisk massasje setter i gang mange prosesser i kroppen, og sies å ha en rekke positive effekter.

Massasjen skal blant annet:

 • Øke bevegeligheten i muskler og ledd
 • Gi en bedre kroppsholdning
 • Redusere emosjonelt stress
 • Stimulere blodsirkulasjonen
 • Balansere nervesystemet
 • Redusere kroniske muskelsmerter
 • Styrke immunforsvaret
 • Forbedre idrettssprestasjoner

Kinesisk massasje er en holistisk behandling, noe som i hovedsak betyr at massasjen påvirker hele aspektet av mennesket og ikke bare den fysiske kroppen.

Massasjen består av et bredt spekter av teknikker som blant annet:

Stretching, knokerulling, klemming og knaing, støt, press, banking, rykk, klyping og i noen tilfeller også fottråkk på pasientens kropp.

De fleste bøker som omhandler kinesisk massasje beskriver opptil 70 håndteknikker (shou fa) som kan brukes i behandlingen. Noen av håndgrepene ligner teknikker som brukes i vestlig massasje, mens andre er ganske unike i sitt slag. Håndteknikkene (shou fa) kan brukes på bestemte områder som utgjør energikanaler og akupunkturpunkter, hvorpå man i mange tilfeller kan oppnå samme effekt som akupunkturnåler; akupressur

De spesielle håndteknikkene skal ifølge kinesiske kilder utøves i en bestemt rytme – jevnt, mykt og kontrollert. Teknikkene kan påføres i ulike retninger, enten mot eller med energistrømmen i energikanalene, mot eller med klokken eller til og fra «dan tien», som regnes for midtpunktet i kroppen vår. Dan tien er lokalisert like under navlen, og er et kraftsenter hvor alle våre bevegelser springer ut fra. I Kina kalles dette punktet også for The Field of Elixir og Chi Ocean (Energisjøen).

Behandlingen gis nesten alltid enten mens klienten sitter på en krakk eller ligger på en behandlingsbenk. På de mest travle klinikkene i Kina får man ofte massasjen med klær på, men de fleste behandlere foretrekker direkte kontakt med huden. Da utelukker ikke klærne en eventuell påsmøring av eteriske oljer, og terapeuten får også større spillerom til å benytte seg av de forskjellige teknikkene.

Kinesisk massasje er en dyp massasje som i første omgang ikke har fokus på at alt bare skal være avslappende. Alt ettersom hvilke smerter eller problemer man sliter med kan behandlingen oppleves som noe smertefull.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor omfattende situasjonen er, hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler – utøver av Tradisjonell kinesisk medisin, Massør

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.
Behandlingen kan oppleves som forbigående smertefull.

 • Akutte betennelser, lokale infeksjoner eller svulster kan forverres av manuelle behandlingsteknikker.

 • Oppsøk kvalifisert behandler.
  – Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.

 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Massør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.

> Utøvere av TKM på behandlerlisten

> Massører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på: Behandler.no

Det er ulike skoler som tilbyr kort eller lengere utdanning innen massasje og massasjeterapi.

> Kurs og utdanning A-Å > se M-massasje

 

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

> Utøvere av TKM på behandlerlisten

> Se massører på behandlerlisten

> Søk i behandlerlisten

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.