Hva er Rosenbevegelser - Easy Movements

Rosenbevegelser er en sammensetning av enkle, myke bevegelser, utviklet av fysioterapeut Marion Rosen, grunnlegger av Rosenmetoden.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Envato FINN BEHANDLER - Behandler.no

Rosenbevegelser består av enkle, myke bevegelser som utøves til rolig musikk. Den myke tilnærmingsmetoden skal støtte klientens indre prosesser, og bidra til bedre bevegelighet og økt bevissthet. Rosenbevegelser kalles også Easy Movements.

Marion Rosen, som står bak metoden, mente at disse bevegelsene stemmer overens med kroppens naturlige bevegelser og at det er viktig å ha en bevissthet på kropp og bevegelse. Rosenbevegelsene er utarbeidet slik at alle kroppens muskler og ledd skal få røre seg i sitt fulle omfang.

Se også:
Hva er Rosenmetoden
Hva er Danseterapi
Hva er Musikkterapi

Rosenbevegelser er utviklet av fysioterapeut Marion Rosen (1914- 2012), som også har utviklet Rosenmetoden. Hun ble født i Tyskland og i 1930-årene studerte hun massasje, avspenningsmetoder og pusteteknikker i München, hos Lucy Heyer. I den forbindelse deltok Marion i en gruppe med Gustav Heyer som var psykoanalytiker og tidligere kollega og elev av Carl Gustav Jung.

Gruppen erfarte at når de samarbeidet og bidro med hvert sitt kunnskapsområde, ble behandlingstiden for psykoanalysen forkortet. Rosenbevegelser er en variant av Rosenmetoden.

Bevegelsene sies å være effektive ved spenninger, stive muskler og ledd. Metoden kan også gi bedre pust.

Spenning, stølhet og smerte kan alle som ikke benytter sine muskler og ledd regelmessig oppleve. En 20-30 åring kan kroppslig sett være i dårligere form enn en 60-70 åring. Med Rosenbevegelser kan man føle seg vel hele livet.

Rosenbevegelsene kan benyttes av mennesker i alle aldre. For å holde sin bevegelighet og spenst oppe i høy alder er det er spørsmål om å benyttes sine muskler og ledd såpass mye at de ikke stivner og mister sin vitalitet. – Det er altså fullt mulig for en 80-åring å være like bevegelig som en på 20 år mente, opphavskvinnen, Marion Rosen.

Rosenbevegelser kan foregå i gruppe med instruktør, sammen med behandler eller man kan praktisere øvelsene på egenhånd. Øvelsene inneholder avspenning og pust, som er nøkkelordet i denne sammenhengen. Målet er å få en nærmere kontakt egen kropp i hverdagen og å finne sine egne begrensninger.

Bevegelsene utføres mykt og ikke for fort. Det er ingenting som skal presteres i rosenbevegelser. Man skal bli bevisst på og kjenne hva som skjer i kroppen. Man blir ikke trett og svett av bevegelsene, tvert imot kan man føle seg opplagt.

Noen bruker rosenbevegelser jevnlig, som en grunnleggende trening og vedlikehold av bevegelighet.
Ifølge utøvere behøver man kun å gjøre noen øvelser noen få ganger, og det holder med en time i uken for å bli myk og vital.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

  • Oppsøk kvalifisert behandler, trener.
    (> Utøvere av Rosenmeotoden)
  • Ta kontakt med din behandler , trenerved behov etter en konsultasjon.
  • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Rosenbevegelse-/ Rosenterapeut er patentbeskyttet tittel.
Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Uøvere av Rosenbevegelser

> Utøvere av Rosenmetoden

 

Kurs i Rosenbevegelser for eget bruk eller utdannelsen med fem intensivkurser, samt praksisår for å bli instruktør.

> Kurs og utdannelse i ROSENBEVEGELSER

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon:

> Utøvere av Rosenbevegelser

> Utøvere av Rosenmetoden

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.