Hva er Shiatsu

Shiatsu er en japansk massasjeteknikk hvor formålet er å balansere flyten av chi i kroppen – forebygge sykdommer og bidra til at kroppen finner veien til sin naturlige helbredelse.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Shiatsu betyr tommel- og fingerpress. Røttene til denne japanske massasjeform er ”Te-ate”, som betyr ”med hendene”. Når vi føler smerte legger vi automatisk hendene våre på det vonde området for å lette smertene, og det er denne naturlige reaksjonen som ”Te-ate” henspeiler på.

Det japanske uttrykket ”Shindan soku Chiryo”, betyr ”kombinert diagnose og terapi” og utgjør grunnstrukturen i shiatsu. Hendene er det viktigste verktøyet i shiatsu, og kyndige behandlere kan oppdage uregelmessigheter i klientens hud, muskler og kroppstemperatur bare ved hjelp av hendene.

Erfarne utvere har også utviklet en følsomhet som kan lokalisere andre kroppslige ubalanser hos klienten, samt fastlå de indre organers tilstand. Denne helt spesielle evnen krever mange års erfaring, og er det optimale målet for de fleste utøvere.

Relatert:
Anma energimassasje
Mer om massasje og ulike masssasjeformer

I 1912 var Tokujiro Namikoshi Sensei bare syv år gammel da han kurerte sin mor ”Masa” for reumatisme med bare hendene – tomler, fingre og håndflater.

Ettersom de verken hadde tilgang på medisiner eller leger ønsket lille Tokujiro å lette på morens smerter. Han oppdaget at moren følte seg bedre da han presset med tomlene på kroppen hennes istedenfor å stryke på henne. Han begrenset pressingen der hun hadde mest vondt, i ryggen, spesielt korsryggen. Moren ble etter hvert frisk, og opprettholdt en god helse frem til hun døde 88 år gammel.

Tokujiros erfaringer med moren sin dannet grunnlaget for hans videre arbeid med shiatsu, og anatomisk studie, for å forklaring hvorfor metoden virket. I 1925 åpnet den første shiatsu-klinikken i Hokkaido i Japan, og i årene som fulgte ble det stadig åpnet nye klinikker.

Den første shiatsu-skolen åpnet i Tokyo i 1940 og fikk navnet ” The Japan Shiatsu College”. I 1953 dro Tokujiro til USA til Dr. Palmer ved ”Palmer Chiropractic School” i Iowa for å fortelle om sin spesielle metode. Tokujiros besøk ble den første introduksjonen av shiatsu i Vesten. To år etterpå, i 1955, ble massasjen offentlig godkjent som en alternativ behandlingsmetode i Japan.

Shiatsu som metode ble videreutviklet av Tokujiros sønn, Toru Namikoshi Sensei. Han studerte i 7 år ved Palmer Chiropractic School, og jobbet blant annet mye med å finne likheter mellom shiatsu og kiropraktikk. Da han returnerte til Japan etter sine fullførte studieår jobbet han videre med shiatsu og bidro til utviklingen av metoden basert på moderne anatomi og fysiologi.

Shiatsu skal forebygge sykdommer og bidra til at kroppen finner veien til sin naturlige helbredelse. Ved stimulering av shiatsu-punkter kan man behandle ulike smerter og lidelser, herunder forstyrrelser i det muskulære systemet, nervesystemet, sirkulasjonssystemet og fordøyelsessystemet.

Shiatsu massasje har blitt benyttet ved:

 • Søvnløshet
 • Muskelsmerter
 • Fordøyelsesbesvær
 • Forstoppelse
 • Sirkulasjonsproblemer
 • Muskelspenninger
 • Trøtthet
 • Traumer

Klienten ligger påkledd eller drapert, først på ryggen, så på magen. Utøveren bruker fingre, hender, armer, albuer og føtter til å trykke på bestemte punkter såkalte shiatsu-punkter, på hele kroppen.

Formålet er å balansere flyten av chi i kroppen. Punktene blir stimulert enten mykt og sakte eller hardt og fort, avhengig av pasientens tilstand og behov.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler/massør

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden, men forbigående smerte eller ubehag kan forekomme.
(Se avsnittet Forsiktighetsregler).

 • Ved visse situasjoner bør man forsikre seg om at massasje er tilrådelig, og være særdels nøye med å oppsøke kvalifisert behandler, for eksempel ved:
 • Graviditet (det finnes massasje tilpasset gravide).
 • Kreft
 • Blodsykdommer og blodpropp
 • Kroniske hudproblemer eller skader på huden
 • Hjerteproblemer
 • Bindevevssykdommer
 • Skadde nerver eller nedsatt funksjonsdyktighet/ bevegelighet.

 • Oppsøk kvalifisert behandler/massør
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Shiatsubehandler, massør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Massører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Det holdes kurs overhele verden i shiatsu, ofte organsiert av elever som har bestått eksamen ved Japan Shiatsu College. Teknikkene som læres ved disse kursene calles for ”derivative shiatsu” (grener av shiatsu). Det er for å skille teknikkene fra den originale metoden som man må gå flere år på skole for å lære. De ulike grenene av shiatsu kalles bl.a. for Tsubo Shiatsu, Meridian Shiatsu, Zen (Ioh kai) Shiatsu, Tao Shiatsu, Oha Shiatsu og Macrobiotic Shiatsu.

I Japan kreves det at man har gått på skole (bestått eksamen) og lært teknikken for at man skal kunne praktisere shiatsu. Det inkluderer grunnleggende medisinsk kunnskap om bl.a. anatomi, fysiologi, patologi, samt praktisk erfaring (2000 timer). Studenter i Japan som ønsker å bli en shiatsu-terapeut eller en massasje-terapeut må lære om de kinesiske meridianene for å bestå eksamen. Har man kun gjennomført et kortvarig kurs om shiatsu kan man ikke kalle seg for en profesjonell shiatsu-terapeut.

I Norge blir det arrangert egne kurs, eller teknikken kan inngå en en omfattende massasjeterapi utdannelse.

> KURS OG UTDANNING

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon:

> Energimassører på behandlerlisten

> Massører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.