Hva er Lymfedrenasje

Lymfedrenasje aktiverer lymfesystemet og er en massasje av lymfegangene. Prinsippet er omtalt og etablert i behandling i Europa allerede på slutten av 1800 tallet.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Lymfedrenasje utøves som en massasje og skal blant annet sette i gang renselsesprosesser i kroppen. Metoden er også kjent som lymfedrenering.

Lymfesystemet i kroppen ivaretar mange viktige funksjoner og er en vesentlig del av immunforsvaret. Lymfesystemet regulerer blant annet væskebalansen og frakter de hvite blodlegemene (lymfosyttene) rundt om i kroppen. De hvite blodlegemene er avgjørende for immunforsvaret ettersom de bekjemper virus og bakterier som har kommet seg forbi det ytre immunforsvaret, nemlig slimhinnene og huden.

Lymfesystemet er også en viktig faktor når kroppen skal utskille avfallsstoffer, for når kroppen er ”forurenset” kan sirkulasjonen fungere dårlig. Det kan vise seg som smerter i muskulaturen, hovne ankler, kalde føtter og hender, spenninger i hode/nakke, leggkramper, samt en generell stivhet i kroppen.

Lymfesystemet består av lymfeårer, lymfevev og lymfevæske, som alle har livsviktige oppgaver å utføre:

– Lymfevæsken er en blank væske som sirkulerer rundt i kroppen og som bl.a. gjør at sår på kroppen gror.
– Lymfeårene har som oppgave å lede væsken gjennom lymfeknuter og lymfevev.
– Lymfevevet består av lymfeknuter, brisselen (thymus), milten, og mandlene.

Miltens hovedoppgave er å rense blodet, mens brisselen produserer de hvite blodlegemene (lymfosytter). Mandlene setter en stopper for eventuelle virus og bakterier som kommer inn i munnen vår. Den største delen av lymfeknutene våre finnes på halsen, men det er også lymfeknuter i armhulene, albueregionen, lysken, lungene, knehasene og tarmene. Lymfeknutene hovner opp ved infeksjoner eller ved svikt i immunforsvaret.

Prinsippet ved å bruke massasje for å forflytte lymfe eller kroppsvæske er omtalt og etablert i behandling av den belgisk-østeriske legen og kirurgen Alexander von Winiwarter (1848–1917) allerede på slutten av 1800 tallet.

Dette ble videreutviket til lymfedrenasje som vi kjenner den idag, av de danske fysioterapeutene Estrid og Emil Vodder i 1930-årene. De er kjent som pionerer av Lymfologi.

Ekteparet Vodder praktiserte massasjeteknikken i Paris og København og satte grepene inn i det systemet som fremdeles praktiseres i dag.

Kjemikalier fra mat vi har spist eller fra kosmetikk vi har brukt, lagres i kroppen vår i årevis. Giftstoffene forsvinner inn i lymfesystemet og hoper seg opp, og kan deretter skape en rekke ubalanser i kroppen. Hvis man trener aktivt blir man kvitt en del av giftstoffene gjennom svette og urin, men har man en stillesittende og lite aktiv hverdag kan man ofte trenge hjelp til å få i gang sirkulasjonen med lymfedrenasje.

Lymfedrenasje virker forebyggende, men brukes også ved behandling av blant annet:

– Depresjoner
– Fibromyalgi (fibrositt)
– Høyt blodtrykk
– Hovne/urolige ben
– Fordøyelsesproblemer
– Nakkesleng (whiplash)
– Reumatiske lidelser
– Ryggproblemer – Migrene/hodepine
– Uren hud
– Ødemer (væskeansamlinger)
– Cellulitter
– Overvekt
– Smerter i nakke og skuldre
– Overvekt
– Dårlig blodsirkulasjon

Lymfedrenasjesies sies også å være bra for ved nedsatt immunforsvar og plager med gjentatte infeksjoner.

Behandlingen går ut på at behandler bruker lette pulserende trykk med hendene for å stimulere lymfesystemet. Den milde massasjeformen fører lymfevæsken fra vevet til lymfeknutene, som renser lymfevæsken før den går ut i de store lymfeårene og videre tilbake til blodet.

Noen behandlere bruker vakum, kopping i behandlingen, for å gjøre lymferenasjen mer effektiv. Før koppene plasseres på kroppen (langs lymfebanene), smøres det aktuelle området inn med olje, slik at det blir enklere å dra vakumglasset rundt. Vakumet stimulerer lymfesystemet og skaper et undertrykk som blant annet bidrar til økt blodsirkulasjon.

Utskillelsen av avfallsstoffer økes og oppsamlede giftstoffer finner veien ut etter hyppige toalettbesøk. Resultatet er ofte mer overskudd og energi. Vakuumbehandlingen ”masserer” dypt og er en skikkelig grunnbehandling av kroppen.

For å øke effekten av lymfedrenasjenanfefales det gjerne at klienten drikker mye vann etterpå.

Lymfedrenasje tar ca. 1 time, og en oppfølging med 5-6 behandlinger anbefales ofte

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.
– Eventuelle forbigående reaksjoner etter en behandling kan være trøtthet, økt tarmfunksjon, tørste, dypere søvn og økt vannlating.
Behandlingen er smertefri.

De fleste kan få lymfedrenasje og før behandlingen fyller man gjerne ut et helseskjema som gir behandler muligheten til å vurdere om man har noen hindringer eller alvorlige sykdomstilstander som gjør at du ikke kan gjennomføre behandlingen.
– Akutte betennelser, lokale infeksjoner eller svulster kan forverres av manuelle behandlingsteknikker.

– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Lymfedrenasjebehandler/terapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Utdanning kan inngå i helseutdanning, massasjeutdanning eller det settes opp som egne kurs. Enkelte fysioterapeuter har viderutdanning i lymfedrenasje tilpasset sin yrkesgruppe.

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler