Hva er Nevromuskulær massasje

Nevromuskulær massasje, eller nevromuskulær terapi er en form for kroppbehandling – dyp massasjeterapi, og har som hovedmål å redusere muskelspenninger ved å balansere det sentrale nervesystemet.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto.Envato. FINN BEHANDLER - Behandler.no

I nevromuskulær massasje utøves det press på triggerpunkter. Behandler bruker fingre, knoker og albuer, spesielt på stive og spente muskler for å fjerne disse problemene.

Teknikkens opprinnelige navn Method of Neuromuscular Therapy (NMT) har i Norge blitt kalt Nevromuskulær massasje. Metoden er videreutviklet til Nevrosomatisk Terapi – Neurosomatic Therapy (NST), en metode tilpasset smertebehandling.

Tanken bak behandlingsmetoden er at for ekempel ved muskelkramper er det ikke hele muskelen som har krampe, men kun et lite område, referert til som triggerpunkt. Det er triggerpunktene som irriteres og som videre sender signaler ut i muskelen i form av smerter, nummenhet eller kriblinger. Når det oppstår krampe i en muskel (triggerpunkt) vil blodtilførselen reduseres.

Når musklene ikke får tilført nok blod vil de også lide av oksygenmangel og produksjonen av melkesyre igangsettes. Melkesyren skaper blant annet en ømhet i musklene som gjør at fysisk aktivitet blir smertefullt, men når ømheten behandles med massasje, slapper musklene av og melkesyren frigjøres. Når melkesyren i en muskel reduseres, vil både blod- og oksygentilførsel øke. Muskelen kommer i balanse og den naturlige bevegeligheten gjenopprettes.

Les mer om Massasje og ulike tilnærminger

Metoden Nevromuskulær massasje, Neurosomatic Therapy (NST) er utviklet av amerikaneren Paul St. Johns på 1970-tallet. Han ble først udannet innen radiologi. I Vietnam ble ha oppmerksom visdom og kunnskap om healere fra Orienten og med denne bakgrunnen tok han utdannelse i massasjeterapi i Florida, USA.

Iløpet av tredve år har han blitt alvorlig skadet tre ganger, i sitt liv. Dette medførte kroniske smerter. Etter å ha gått gjennom fire år med kiropraktikk, nevrologi, osteopati og til og med psykiatri, hadde han ikke funnet noen permanent lindring for smerten. Han begynte da å studere smertemekanismer, nervesystemet og de nevrologiske lover som styrer kroppens arbeid.

Gjennom disse studiene fant han ut at de fleste smerteforholdene stammer fra muskelsystemet. Med denne informasjonen begynte han å studere sin egen kropp og smertemønstrene som utviklet seg fra hans skader. Utifra dette utviklet St. John behandlingsmetoden Method of Neuromuscular Therapy (NMT), Neuromuskulær Terapi.

I 1978 begynte han å undervise i metoden og utarbeidet opplegg spesielt tilpasset massasjeterapeuter, fysioterapeuter, ergoterapeuter, tannleger, sykepleiere, kiropraktorer, logopeder, og andre helsearbeidere.

I 1984 begynte han å forelese om Nevromuskulær massasje ved ulike universiteter i USA og for medisinske fagfolk. I 2006 var St. John en av tre amerikanere invitert til å forelese på den syvende årlige verdenskongressen om posturologi i Bucuresti, Romania, og ble invitert til å snakke igjen i 2008 i Sao Paolo, Brasil.

Neurosomatic Therapy (NST):
I 2005 lanserte opphavsmannen Paul St. John sin nyeste utvikling i manuell behandling – Neurosomatic Therapy (NST), en tilnærming spesielt egnet for smertepasienter.

Nevromuskulær massasje konsentrerer seg i hovedsak om smerteområder i nakke, armer og rygg, og er spesielt velegnet for de med muskelsmerter i nedre del av ryggpartiet.

Massasjen er brukt for å:

 • Øke blodtilførsel
 • Løse opp triggerpunkter (muskelknuter som refererer smerte til andre kroppsdeler)
 • Lette press på nerver som skyldes mykvevsspenninger
 • Lindre smerter

Behandlingen starter vanligvis med at behandler varmer opp med klassisk massasje, for så gradvis å gå over til den nevromuskulære massasjen.

Behandler utøver press på triggerpunkter ved hjelp av fingre, knoker og albuer, og konsentrerer seg i hovedsak om de områdene som er spesielt smertefulle for klienten. Stive og spente muskler er plagsomt og vonde ved berøring, og nevromuskulær massasje har som hovedmål å fjerne disse problemene.

For enkelte kan det være smertefullt i begynnelsen, men etter hvert som muskelspenningene avtar vil behandlingen bli mindre ubehagelig.

Det er avgjørende at klienten kommuniserer til behandler hvor mye press som skal utøves, enten om det er for mye, for lite, om det føles bedre eller om det føles verre. Behandler vil umiddelbart respondere på klientens tilbakemeldinger og foreta de endringer og justeringer som er nødvendige.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor omfattende tilstanden er, hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert. Vanligvis vil det være nødvendig med en serie behandlinger før man merker varig endring, men enkelte klienter har rapportert om bedring allerede etter første behandlingstime.


Muskler som tidligere har vært både spente og stive bør oppleves som bedre etter 4-14 dager, avhengig av klientens stress- og aktivitetsnivå.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler/massør

Etter en behandling med nevromuskulær massasje kan enkelte oppleve en ømhet i musklene, men disse smertene vil avta etter 24-36 timer.

 • Akutte betennelser, lokale infeksjoner eller svulster kan forverres av manuelle behandlingsteknikker.
 • Oppsøk kvalifisert behandler/massør
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Nevromuskulær massør/terapeut er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.

> Massører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Utdanning i metoden kan forekomme som egne kurs eller inngå i omfattende utdannelser innen massasje og kropps- massasjeterapi.

> KURS OG UTDANNING

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

> Massører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.