Hva er Klassisk massasje

Klassisk massasje, også kalt svensk massasje er den mest kjente massasjeformen i Vesten. Behandling er konsentert rundt muskler, hud og bindevev.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto.Envato. FINN BEHANDLER - Behandler.no

I klassisk massasje bruker behandler lettere berøring og ulike kna- strekk- press- og banketeknikker. Behandlingsmetoden brukes både for å bedre helsetilstanden ved en rekke plager og problemer, og som forebyggende velværebehandling.

Klassisk massasje ble utviklet på 1800-tallet av svenske Per Henrik Ling (1776-1839), gymnastikkpedagog og dikter.
Pehr Henrik Ling grunnla og var leder for Gymnastiska centralinstitutet, i dag Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Han omtales også som den svenske gymnastikkens far.

Ling så på massasje som en form for passiv gymnastikk. Systemet hans bygger på fysiologi, og Lings nye ideer ble akseptert og er det vi nå kjenner som klassisk svensk massasje eller Klassisk massasje.

Massasjen kan ha positive effekter, bl.a:

– Økt blodsirkulasjon
– Bedre elastisitet i ledd, sener og muskler
– Økt lymfesirkulasjon
– Økt utskillelse av avfallsstoffer

– Massasje stimulerer også hormonsystemet og utløser antistresshormonet oxytosin , som sies å kunne stabilisere nervesystemet og styrke immunforsvaret.

– Massasje av magen mot forstoppelse, tromming på ryggen for å løse opp slim i lungene og massasje rundt et brukket ben søker å fjerne avfallsstoffer og øke tilførsel av oksygen, slik at tilhelingen fremskyndes.

Klassisk massasje kan redusere smerter, stress og spenninger og ha innvirkning på både kropp og sinn.

Mange ser på den avslappende følelsen massasje gir som en behandling i seg selv.

Massasjen kan brukes som forebyggende behandling så vel som akutt behandling. Klassisk massasje blir også brukt som et supplement til annen behandling, og både kiropraktorer, fysioterapeuter, naprapater og osteopater benytter seg av metoden.

Massasjen foregår gjerne i en rolig atmosfære på en massasjebenk evt. på gulvet, og vanligvis har klienten et lett håndkle/laken rundt seg. I den første delen av behandlingen ligger klienten på magen med ansiktet hvilende i et hull på massasjebenken, og når halve tiden har gått er det vanlig at resten av behandlingen foregår mens pasienten ligger på ryggen.

Teknikkene deles inn i fem hovedgrupper:
– Petrissage (knaing)
– Tapotement (tromming)
– Vibrasjon (risting og vibrering)
– Friksjon (gnikking)
– Efflerage (lange, glidende strøk)

Teknikkene kan sette i gang en rekke prosesser i kroppen.

Behandler bruker ofte massasjeoljer for å gjøre massasjen smidig og behagelig, og strøkene utføres i retning hjertet.

Klassisk massasje kan utføres på hele kroppen eller bare på deler av kroppen, eksempelvis kun på nakke, skuldre og rygg, på føttene eller kun i ansiktet.

Behandlingstiden varierer ut ifra hvilke ønsker og behov klienten har, men vanligvis er det 45-60 min pr. gang.

Massasjen kan inngå i et opplegg, som avtales. Andre foretrekker sporadiske enkeltbehandlinger.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.
Man kan oppleve forbigående smerter under og etter behandling.

– Akutte betennelser, lokale infeksjoner eller svulster kan forverres av manuelle behandlingsteknikker.
– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Massør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: behandler.no

Noen utøver har en lengere utdannelse innen klassisk massasje og massasjeterapi, andre kun korte kurs, eller massasje som en del av en helseutdannelse.

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Få nyhetsbrev

Følg med på siste nytt…Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.