Hva er Lysakupunktur

Lysakupunktur – eller fargepunktur er en behandlingsmetode hvor man gjennom et instrument retter farget polarisert lys mot akupunkturpunkter og meridianer på kroppen.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lysakupunktur har til hensikt å løse opp blokkeringer, med mål om at kroppens naturlige balanse skal gjenopprettes. I lysakupunktur, også kalt fargepunktur og lyspunktur, retter man farget lys mot bestemte punkter på kroppen.

I likhet med våre kroppsceller svinger også farger med sin egen frekvens. Når vi er friske er cellefrekvensen konstant, mens i en syk kropp forstyrres frekvensen og ubalanser oppstår.

I lysakupunktur er man av den oppfatning at lysets energi varierer med de ulike fargene, og nettopp derfor benytter man seg av flere farger ved manipulering av akupunkturpunktene.

For behandler er det viktig å velge riktige farger, og ikke minst riktig dose, slik at klienten mottar den riktige balansen. Riktige farger er farger som svinger med en frekvens som gjenoppretter balanse i cellene.

Se også Lysterapi – fargeterapi

Les om Akupunktur med nåler

Det er ulike tilnærminger til lysakupunktur:

Den tyske naturlegen, heilpraktikeren Peter Mandel utviklet en metode som han kalte fargepunktur på 1980-tallet, som idag er utbredt. I 2007 ble apparatene videreutviklet og presentert som ”Cite lysakupunktur”. Den omtales også som ”Cite lysioniseringsterapi”.

Innen lysakupunktur finnes det også ioneterapi, hvor man bruker en mer avansert maskin i behandling. Behandling har blitt utført i Norge siden 1990-tallet og ble først omtalt som ”luft-akupunktur”.

Den norske legen og akupunktøren Vilhelm Schjelderup (1931-2017) praktiserte Lysakupunktur med Singulett Oksygen,  og skrev bla boken «Lys som helbreder – nytt håp for astma-pasienter», utgitt i 2004.

Lys- og fargeterapi spenner over et spektrum av forskjellige metoder med grunnlag i tradisjonelle teorier, nyere hjerneforskning og utviklingen i biofysisk forskning.

Fargepunktur brukes spesielt ved behandling av mentale, fysiske og emosjonelle problemer. Sykdom oppfattes som disharmoniske svingningsmønstre og gjennom fargeterapien tilføres kroppen bestemte svingninger i den hensikt å gjenopprette kroppens og sinnets harmoni.

Behandling brukes bl.a. ved:

 • Søvnforstyrrelser
 • Dysleksi
 • Premenstruelt syndrom
 • Lidelser i hud og slimhinner
 • Depressive tilstander
 • Luftveisproblemer og astma

«Myk lysterapi» brukes til behandling av lokale lidelser i hud og slimhinner og som lys-akupunktur.

Behandlingen brukes som erstatter for akupunktur med nåler i behandlingen av barn. (se også

Akupunkturpunkter behandles med de syv basisfargene gjennom en glasstav eller annet instrument, mens man ligger på en benk, gjerne med klær på.
Behandlingen varer i 30-60 minutter.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor hvor omfattende tilstanden er, hvor lenge problemet eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler/lysakupunktør

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

 • Oppsøk kvalifisert behandler.
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

Den norsk legen og akupunktøren Vilhelm Schjelderup (1931-2017) skrev boken
«Lys som helbreder – nytt håp for astma-pasienter», utgitt i 2004.

I denne boken forteller Schjelderup om en større undersøkelse han har gjort over å behandle astma hos barn med en spesiell type lys-akupunktur.
«Vanlig vestlig medisin kan idag ikke helbrede astma, bare lindre symptomene med medikamenter som kan gi alvorlige bivirkninger. Lysakupunktur med Singulett Oksygen lys har gjort et flertall av barna friske. Boken beskriver dessuten interessant forskning fra Øst-Europa som er lite kjent i Vesten og gir ny innsikt i DNA-forskningen.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Fargeakupunktør, Lyspunktør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon:

> Lysakupunktører på behandlerlisten

> Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Det tilbys kurs og workshops ulike steder i verden.
Behandlingsmetoden kan inngå i annen utdanning.

KURS OG UTDANNING A-Å

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

Lysakupunktører på behandlerlisten

Søk i hele behandlerlisten på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.