Hva er Hestemassasje

Hestemassasje behandler hestens muskelspenninger. Massasjen brukes først og fremst som en forebyggende behandling, men kan også benyttes ved konkrete smerter og muskelproblemer.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Hestemassasje er en behandlingsform som behandler hestens muskelspenninger. Behandlingen utføres ved at massøren ved hjelp av fingre, albue og knoker tøyer og trykker på hestens hud og muskelvev. Massasjen får i gang blodsirkulasjonen og løser opp spenninger hos hesten.

Hestemassasje kan også bestå av stretching og stresspunkt behandling, som innebærer tøying og stimulering av hestens triggerpunkter.

Metoden stresspunktmassasje ble utviklet på 1970-tallet i USA av Jack Meagher, som etter 250.000 undersøkelser av hester kom frem til at massasjen har god effekt.

Hestemassasje brukes først og fremst som en forebyggende behandling, men kan også benyttes ved konkrete smerter og muskelproblemer. Hestemassasje brukes vanligvis som et supplement til veterinærmedisinsk behandling, men fungerer også godt i en rehabiliteringsfase som etterbehandling hos en skadet hest.

Massasje for hest brukes ved muskelspenninger eller kramper, tørre hover, dårlig sirkulasjon (tørrhet), støle/stive ledd, langvarige hevelser, er rastløshet, nervøsitet, trøtthet. Ved generelle atferdsproblemer eller når hesten gir uttrykk for tvil eller viser svakhet under ridningen, kan gjentatte behandlinger med hestemassasje være virkningsfullt.

Massasjen kan gi økt blodsirkulasjon, bedre elastisitet i ledd, sener og muskler, økt lymfesirkulasjon (økt utskillelse av avfallsstoffer), glattere og blankere pels. Hestemassasje forhindrer også væskeansamling, stimulerer hormonsystemet og utløser oxytosin (antistresshormon), stabiliserer nervesystemet og styrker immunforsvaret.

På samme måte som hos oss mennesker kan også hesten bli belastet med smerter i form av muskelspenninger og blokkeringer, og dette problemet kan hestemassasjen være med på å løse.

Behandlingen utføres ved at massøren ved hjelp av fingre, albue og knoker tøyer og trykker på hestens hud og muskelvev.

Hestemassasje kan også bestå av stretching og stresspunkt behandling, som begge er unike behandlingsformer.

Stretching er en behandling som tøyer og forlenger hestens muskler, sener og leddkapsler. Musklene tøyes maksimalt i noen sekunder, og hvor mye man skal stretche avhenger av hestens mykhet. Styrken i stretchingen vil derfor alltid variere fra hest til hest. Det er nødvendig å varme opp en hest før en slik behandling, dette for å unngå skader. På samme måte som vi mennesker har godt av å tøye ut etter trening, så er også stretching fint for hesten etter en hard treningsøkt. Stretching skal gi hesten bedre balanse, og øker smidigheten og koordinasjonsevnen.

Stresspunktmassasje er en form for idrettsmassasje og går ut på at hestens triggerpunkter stimuleres. Man finner triggerpunktene der viktige muskler har sitt utspring/feste, og enkelte steder sammenfaller disse punktene med akupunkturpunktene.

Behandling kan gis som enkeltbehandling eller over tid.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden.

  • Hesten skal ikke masseres ved feber eller infeksjoner, ved akutte betennelser/brist eller ved unormale hevelser.

  • Ved dyp massasje anbefales det en venteperiode på 5-7 dager etter eventuelle skader og lignende for å unngå blødninger i hestens muskler.

  • Det skal vises forsiktighet hvis hesten går på smertestillende eller har fått kortisoninjeksjoner.

  • Oppsøk kvalifisert behandler.

  • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.

  • Ta kontakt med vetrinær ved vedvarende problemer/plager.

Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.

– Dyrevelferdsloven: Lov om dyrevelferd

– Lov om alternativ behandling:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling av dyr, er underlagt Dyrehelsepersonelloven:
Lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell

Hestemassør er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: Behandler.no

Kurs og utdanning i hestemassasje tilbys av ulike aktører.

> Kurs og utdanning



Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

Finn behandler på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.