Hva er Hellerwork

Hellerwork er en tredelt kroppsbehandling og har som mål å behandle både kropp, sinn og sjel. Metoden består av bindevevsmanipulering, bevegelsesterapi og samtale.

Tekst: Unni Nordbrenden

Foto:Shutterstock. FINN BEHANDLER - Behandler.no

Hellerwork – Hellerwork Structural Integration, skal øke klientens kroppsbevissthet og har som hovedmål å gjenopprette naturlig balanse fra innsiden og ut. Bindevevsmanipulering kombinert med bevegelsesterapi, samt styrking av koblingen mellom kropp og sinn gjennom samtaler leder klienten til nye muligheter, både emosjonelt og fysisk.

 • Bindevevsmanipuleringen er en prosess hvor terapeuten jobber med hendene på kroppens bindevev for å omstille hele den muskulære strukturen. Terapeuten benytter seg av ulike teknikker hvor både fingre, knoker, albuer og armer inngår som et effektivt verktøy. Denne prosessen frigjør kroniske spenninger, bidrar til økt fleksibilitet i bevegelsene og gir bedre balanse, samtidig som klienten fylles med en ny følelse av stabilitet og støtte. Ettersom denne delen av behandlingen kan finne ømme områder på kroppens bindevev er det viktig med jevnlige tilbakemeldinger fra klienten for å unngå unødvendig ubehag.
  Les om:
  Bindevevsmassasje
  Fascialterapi

 • Bevegelsesterapien går ut på at klienten skal lære bedre og mer effektive måter å bevege seg på, og her omprogrammeres klienten til nye og mer hensiktsmessige bevegelser. Det jobbes med sittende, stående og gående bevegelser, og alle bevegelsesmønstre imøtekommer klientens behov og tilpasses individuelt. De nye bevegelsesmønstrene gir bedre kroppsholdning, er mindre stressende for kroppen og virker forebyggende for eventuelle belastningsskader i fremtiden.

 • Dialogprosessen gir klienten mulighet til oppleve hvordan tanker, trossystem, meninger og følelser påvirker kroppen. Denne prosessen gir klienten rom til å bearbeide følelser, minner og stress. Dialogene har også til hensikt å påvirke klienten i den forstand at han/hun tar med seg opplevelsene tilbake til det virkelige livet, og endrer på vesentlige elementer som kan bidra til en bedre hverdag. Behandlingen gir en dyp opplevelse av din kropp og dine bevegelser og styrker forholdet til deg selv og omgivelsene rundt deg.

Metoden, Hellerwork Strukcturel Integrationble ble utviklet tidlig på 70-tallet av ingeniøren Joseph Heller (f. 1940 i Frankrike) og har mange likhetstrekk med Rolfing, ettersom Heller var udannet i USA av Dr. Ida Rolf, og var lenge involvert i Rolfing. Han etablerte seg i USA.

 • Hellerwork brukes blant annet ved:
 • Stress og muskulære spenninger
 • Kroniske smerter
 • Lavt energinivå

Selve behandlingen starter med en gjennomgang av klientens hverdagslige utfordringer og problemer både i jobb og hjemme. Hvilke forandringer har skjedd den siste tiden og hvilke smerter/problemer er mest fremtredende.
Videre gjør behandler en kartlegging av klientens kroppsholdning og bevegelsesmønstre slik at behandlingen kan skreddersys den enkeltes behov.

Den første delen av behandlingen utføres vanligvis på en massasjebenk, men senere både sittende og stående.

Hellerwork gjøres vanligvis i en serie på 11 behandlinger, hvor hver behandling tar ca. 90 minutter og konsentrerer seg om et bestemt tema.

Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Avhengig av hvilken tilstand på kroppens bindevev, kan behandlingen enten være ubehagelig og smertefull eller behagelig og smertefri.

En del klienter rapporterer at en følelse av letthet tar plass i kroppen etter behandling, samt at tidligere spenninger ikke lenger er plagsomme.

 • Akutte betennelser, lokale infeksjoner eller svulster kan forverres av manuelle behandlingsteknikker.
 • Oppsøk kvalifisert behandler.
 • Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
 • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp.
I likhet med de fleste manuelle behandlingsmetoder, finnes det imidlertid foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Hellerwork er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: Behandler.no

Hellerwork og annen bindevevsmanipulering kan inngå i utdanning innen kroppsterapi og massasjeterapi.

> Kurs og utdanning

Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.


Finn behandler på Behandler.no

Aktuelle behandlere

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

 • Om behandlingsmetoder
 • Artikler om helhetlig helse
 • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.