Meld deg på nyhetsbrev!
HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.
Colon hydroterapi er en avansert form for tarmskylling, hvor man renser hele tykktarmen. Tarmskylling har vært kjent for å ha en helsebringende virkning gjennom århundrer.
Tekst: Unni Nordbrenden
Colonhydroterapi (CHT) er en form for tarmskylling, hvor man renser hele tykktarmen – colon, fra endetarmsåpningen til blindtarmen (1,5-1,8m) med spesialutviklet utstyr. Tarmen blir renset med filtrert vann under varierende temperatur og trykk, som skyller ut opphopet avføring og avfallsstoffer.
Tanken bak behandlingsmetoden er at stress, dårlig kosthold, miljøgifter, konserveringsmidler og syntetiske legemidler påvirker kroppens biokjemi, noe som kan føre til forstyrret fordøyelse og stoffskifteproblemer. Miljøet i tarmen blir surt, og får en lavere ph-verdi. Hvis surhetsgraden i tarmen endres oppstår det en ubalanse og de gode tarmbakteriene forstyrres.
I tarmen finnes flere typer bakterier – mikroorganismer, blant annet de gode tarmbakteriene som skal være tilstede (melkesyrebakterier), samt de ”normale” forråtnelsesbakteriene. Sykdomsfremkallende bakterier og sopp inntas via kostholdet, eller ved smitte som for eksempel salmonella. Noen bakterier blir sterke og skyver andre bakterier til side (dysbiose). Den normale likevekten mellom tarmbakteriene og kroppen blir forstyrret, noe som blant annet kan føre til et svekket immunforsvar.
Hele 80 prosent av kroppens immunforsvar finnes i veggen i tynntarm og tykktarm, og slimhinnen på innsiden av tykktarmen er det viktigste forsvarssystemet mot giftstoffer, ifølge metoden. Det hevdes også at svekket immunforsvar som følge av et forstyrret stoffskifte i tarmen, kan føre til fremvekst og utbredelse av kreftceller. Det kommer av at ikke nok surstoff når frem til alle deler av kroppen, og fordi avfallsstoffer og giftige stoffer blir ikke raskt nok brutt ned og skilt ut.
Når ph-verdien i tarmen blir lav, dvs sur, bygger det seg opp en selvforgiftning i kroppen. Den lave ph-verdien fører til at kroppen avgir for mye kalsium, og fritt kalsiumavfall er som gift for kroppen. Når man inntar sur mat og drikker forsurer det ph-verdien i kroppsvæskene, og kroppens organer som lever, hjerte, bukspyttkjertel og nyrer må jobbe på høygir for å nøytralisere det forsurede miljøet i tarmen.
Hvis denne ubalansen utvikler seg kan det oppstå problemer som forstoppelse, diaré og oppblåst mage. Problemer i bukspyttkjertelen kan også oppstå, som videre kan føre til symptomer og sykdommer som osteoporose (benskjørhet), depresjon, candida, reumatisme, muskel- og leddsmerter, hodepine, allergi, betennelser, infeksjonssykdommer, eksem, konsentrasjonsproblemer, vitalitetstap og forhøyet blodtrykk. Kronisk lav, dvs. sur ph-verdi i kroppsvæskene sies derfor å være hovedårsaken til at mange sykdommer oppstår.
Tarmskylling har vært kjent for sin helsebringende virkning i flere tusen år, og ble blant annet brukt av de gamle egypterne for 3500 år siden.
Colonhydroterapi har i nyere tid vært brukt både i USA og Europa siden 1990-tallet.
En opphoping av avfallsstoffer irriterer tarmen og hindrer den i å jobbe optimalt, og i mange tilfeller kan det føre til en ubalanse i tarmfloraen og et svekket immunsystem. Når tykktarmen blir renset vil den nedsatte eller ødelagte balansen i tarmsystemet bli forbedret eller helt normalisert, ifølge utøvere av mtoden.
Colonhydroterapi skal lette/fjerne symptomer og problemer som:
Under behandling med colonhydroterapi ligger pasienten på ryggen, tildekket på en behandlingsbenk. Temperert vann, ca.30-38 grader, føres inn i tarmen gjennom et engangskateter, et mykt kunststoff-rør, og ut igjen.
Behandlingen suppleres ofte med en myk utvendig massasje av magen. Lett trykkmassasje på føttenes soner kan øke effekten av behandlingen. Hos noen behandlere kan man være med i prosessen og observere det som kommer ut via er neonopplyst rør som er montert i maskinen.
En behandling med colonhydroterapi varer normalt i 40-50 minutter, men ved førstegangs besøk bør det påregnes noe lenger tid.
Antall behandlinger man trenger er avhengig av tarmens tilstand og må derfor tilpasses individuelt, men en behandling er ofte ikke nok. For å få renset tarmen godt anbefales ofte et minimum på tre behandlinger, som bør foretas en gang i uken i tre uker, eller annenhver uke.
Ved å gjennomgå en serie behandlinger med colonhydroterapi ønsker man å fjerne alt av gamle slaggrester og plakk som finnes i tykktarmen. Hvis man har hatt problemer i mange år og har andre sykdommer i tillegg må man påberegne mer enn tre behandlinger. Eksempler på dette kan være et svekket immunforsvar eller en selvforgiftning. Candida og kvikksølvforgiftning kan kreve flere behandlinger kombinert med annen terapi (avgiftning).
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.
En behandling med colonhydroterapi er smertefri, men noen kan oppleve et lett ubehag i magen (trykk) og avføringstrang etter endt behandling.
Man kan også få utrensningssymptomer i form av hodepine og tett nese. Symptomene er som regel ufarlige og går raskt over.
Behandlingen kan gi en velbehagsfølelse, med en følelse av letthet i hele kroppen etter behandling med colonhydroterapi.
– Personer med alvorlige hjerte- og kretsløpsproblemer, aorta aneurysma (utvidelse av hovedpulsåren), blødende tykktarm, eller med kronisk tarmbetennelse skal ikke behandles med colonhydroterapi.
– Personer under strålebehandling av tarmsystemet, gravide og ammende bør også unngå denne behandlingen.
– Oppsøk kvalifisert behandler.
– Ta kontakt med din behandler ved behov etter en konsultasjon.
– Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.
Erfaring og studier tilsier at metoden kan være til hjelp.
– Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
– Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
Colonhydro behandler er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.
Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.
På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: Behandler.no
Behandlerlisten på Behandler.no brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, coach.
Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på Behandler.no
HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud
Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.