Om utdanningen

Tunsberg Medisinske skole tilbyr kurs/videreutdanning i Tarmhelse, spesialisering i SIBO og andre dysbioser
Nettstudie, over 5-8 måneder.

Spesialisering i SIBO og andre dysbioser er en omfattende videreutdanning i tarmhelse. Det er hovedvekt på SIBO, men du vil også lære mye om andre viktige dysbioser.

Dysbiose er en tilstand hvor det er en mikrobiell ubalanse, og brukes som regel om tarmens bakterieflora (1). SIBO står for Small Intestinal Bacterial Overgrowth og er en type dysbiose som kan oppstå i tynntarmen. SIBO kjennetegnes av en økt bakteriemengde og en endring i bakteriesammensetningen.

Stort behov for terapeuter
Studier viser at opptil 84 % av tilfeller med irritabelt tarmsyndrom (IBS) faktisk skyldes SIBO (2), og så mye som 10-15 % av verdens befolkning har IBS (3). IBS er den vanligste funksjonelle tarmlidelsen i verden, noe som gjør SIBO til et svært utbredt problem. Det er et stort marked og et enormt behov for terapeuter som jobber med denne problemstillingen og tilhørende lidelser. Derfor har vi lagt stor vekt på SIBO i dette kurset.

Innhold i kurset
I tema 1, 2 og 3 vil du lære hva SIBO er, hvordan det oppstår og hvilke konsekvenser det kan ha. Du vil også lære om testing og hvordan testene skal tolkes, hvordan SIBO behandles og hvordan tilbakefall forebygges.

Tema 4 handler om andre dysbioser, som Helicobacter pylori-infeksjon, soppinfeksjon i både tynntarm og tykktarm, parasittinfeksjoner, biofilmdannelse og LIBO, som står for Large Intestinal Bacterial Overgrowth. SIBO opptrer sjeldent alene, så det er viktig å lære og kjenne igjen og å kunne behandle andre dysbioser i mage- og tarmkanalen. I tillegg er det viktig å kunne skille mellom SIBO og andre diagnoser. SIBO-symptomer og symptomer ved andre dysbioser er nemlig ganske like.

I siste tema er fokuset mikrobiota. Du vil lære om mikrobiotaens oppgaver, hvorfor den er så viktig og hvilke konsekvenser ubalanser i mikrobiotaen kan få. Du vil også lære om mikrobiotatesting, hva som påvirker mikrobiotaen, hvordan kostholdet spiller inn og hva vi vet kjennetegner en sunn og usunn mikrobiota.

Det blir lagt stor vekt på praktisk nytteverdi gjennom hele kurset, og mange av artiklene i tema 5 handler derfor om hvordan mikrobiotaen kan balanseres. Det er egne artikler om de mest kjente og viktigste bakteriene, og hvordan kosthold og tilskudd kan øke og redusere veksten av dem.

Fordi behandlingsprotokoller for tarmproblemer ofte innebærer restriktive dietter og urter (eller antibiotika), er det helt essensielt å fokusere på mikrobiotaen til slutt. Restriktive dietter, spesielt de som fjerner mye plantemat og karbohydrater, og antimikrobielle urter, kan være ganske skadelige for tarmbakteriene våre fordi de både sulter dem ut og dreper dem. Vi har derfor lagt stor vekt på rebalansering av mikrobiotaen i dette kurset.

Samarbeid med lege
Gjennom kurset vil du få tilgang til mange praktiske verktøy, blant annet informasjonsskriv som pasientene dine kan ta med til legen sin. Dette vil være nyttig både for å informere og for å få avklart ulike underliggende årsaker som en lege kan undersøke og/eller rekvirere tester for. I noen vanskelige tilfeller kan det også være behov for legemidler/produkter som er reseptbelagte. Men i de fleste tilfeller kan man behandles for SIBO og andre dysbioser uten hjelp fra lege.

Vitnemål
Etter fullført og bestått kurs vil du få vitnemål med tittelen "Spesialisering i SIBO og andre dysbioser".

Nøkkelinformasjon
 • Skole - Arrangør:
  Tunsberg Medisinske skole
 • Sted/steder:
  Nettstudie
 • Type studie:
  Nettbasert studie, Deltidsstudie
 • Oppstart:
  1. desember 2021
 • Varighet:
  Gjennomføres på 5-8 måneder.
 • Pris:
  Kr 7800
 • Detaljer om studieavgift:
  Delbetal i inntil 10 avdrag
Adresse
Farmannsveien 18-22
3111 Tønsberg
Adresse på kart
Undervisningstid

Nettstudium

Målgruppe for utdanningen

Viderutdanning for behandlere/terapeuter.

Studiematriell

Alt pensum ligger som artikler inne på nettskolen.

Eksamen - Sertifisering

Studiet er et nettbasert deltidsstudium. Alt pensum finnes som norske artikler inne på nettskolen. I tillegg til pensumartikler, får du tilgang til en rekke verktøy inne på nettskolen, samt videoer og anbefalt litteratur på engelsk.

Studiet gjennomføres på ca. 5 måneder dersom du setter av 2-3 kvelder i uka til studiet. Du har tilgang i 8 måneder slik at du kan jobbe i ditt eget tempo. Har du behov for mer tid, koster det kr 800 for 6 måneder forlenget tilgang. Du kan forlenge så mange ganger du ønsker.

Oppgaver og quiz
Du skal gjøre én oppgave og én quiz til hvert tema. De fleste oppgavene er case-oppgaver hvor du får testet deg i situasjoner og problemstillinger du vil møte på i jobbsammenheng.

Vitnemål
Etter fullført og bestått kurs vil du motta vitnemål med tittelen "Spesialisering i SIBO og andre dysbioser".

Om skolen - arrangøren

Tunsberg Medisinske Skole er en av Norges største skoler innen helse og ernæring. Over 800 studenter tar årlig kurs og studier hos oss. Vi har mer enn 20 dyktige og engasjerte lærere som hjelper deg til å nå dine mål. Skolen tilbyr kurs og utdanning i:
Grunnmedisin, Forkurs anatomi og fysiologi, Naturmedisinsk grunnutdanning, Kostholdsveileder/Ernæringsterapi, Matintoleranse, Tarmhelse/SIBO, Hårmineralanalyse, Balansering av fettsyrer, Biopati, Soneterapi, Urtemedisin, Helsekostveileder, Treningsveileder, Naturlig hudhelse/hudpleie, VEKS-fag, Markedsføring for terapeuter, Pedagogikk for terapeuter.

Kontaktinformasjon
 • Skole - Arrangør
  Tunsberg Medisinske skole
 • Telefon
  33 61 10 90
 • Epost adresse
  post@tunmed.no
Send melding/forespørsel

  Meld deg på nyhetsbrev!

  HELHETLIG HELSE
  Siste nytt – Få gode tilbud

  Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.