Hva er Pilates

Pilates er en fysisk treningsform, der man trener styrke, fleksibilitet og kroppskontroll på en skånsom måte. Pust, bevegelse og kontakt med muskulatur er sentrale elementer som inngår i treningen.

Tekst: Unni Nordbrenden

Dame trener pilates
Foto: Shutterstock. Finn behandler, trener på BEHANDLERLISTEN

Pilates består av bestemte øvelser, som utføres i takt med rolig innpust og utpust. Det legges særlig vekt på å styrke de dype musklene rundt mage, rygg. I dag er metoden utbredt og brukes av mange som hverdagstrening. Men også i forbindelse med sykdom og rehabilitering har pilates vist seg virksom.

Egen kroppsvekt er utgangspunktet for treningen, men det brukes også eget tilpasset utstyr i form av benk/stol og småutstyr som vekter, ball, og strikk. Øvelser kan tilpasses nivå eller fysisk utgangspunkt for en bestemt gruppe, og kan dermed utøves av de fleste.
Pilates-metoden ble utviklet av Josef Pilates tidlig på 1900-tallet. I dag tilbys metoden ved mange treningssentre som gruppetrening. Men også ved klinikker bruker ulike behandlere pilatesmetoden, og på den måten kan pasientene delta aktivt i sin egen behandling.

Utøvere av pilates på BEHANDLERLISTEN

Grunnprinsipper
Det finnes noen prinsipper som inngår i treningen og som man etterstreber å implementere for å få best mulig treningseffekt.

Kroppens senter
Øvelsene gjøres med et sterkt og stabilt senter. Området omkring mage, rygg og bekken kalles ”powerhouse” og man skal kjenne at alle bevegelser oppstår fra kroppens kjerne.

Pust
Bevisst og kontrollert pust som er synkronisert med øvelsene og følger bevegelsene.

Kontroll
Alle øvelser og bevegelser utøves bevisst og kontrollert. Konsentrasjon og presise øvelser vil gjøre treningen effektiv og skader unngås.

Dynamikk
Det skal være flyt og dynamikk både i hver enkelt bevegelse og mellom øvelsene. Da oppnås størst treningseffekt.

Fysio-Pilates
Fysioterapeuter har viderutviklet den tradisjonelle pilatestreningen. Mange av de tradisjonelle øvelsene bærer preg av at Joseph Pilates jobbet mye med dansere, og fysioterapeuter har erfart at de derfor krever mer fleksibilitet, styrke og kroppsbeherskelse enn det gjennomsnittet i befolkningen har. I Fysio-Pilates har metoden blitt oppgradert i tråd med nyere forskning og viten innen fysioterapifaget. De fleste øvelsene har blitt brutt ned for å gi en mer trinnvis oppbygning, og nye øvelser har kommet til. Dette skal gjøre metoden til et egnet redskap enten man har fysiske plager eller ikke.

Josef Pilates (1883-1967) ble født i Tyskland og emigrerte til USA. Han utviklet metoden tidlig på 1900-tallet. Som barn var han mye syk og led av astma, engelsk syke og giktfeber, og han ble svært opptatt av å trene opp sin fysiske styrke.

Med tiden utviklet han et eget treningssystem. Under første verdenskrig var han internert på Isle of Man, og mens han var der videreformidlet han Pilates-metoden. Med elendige forhold i leiren, oppfordret han sin medmennesker til å holde seg fysisk aktive for å beholde et godt hode og sterk kropp. Han kalte selv treningsformen for «kontrollogi», fordi han mente at utøverne bruker tankekraft for å kontrollere musklene, men senere har metoden fått hans navn, «Pilates».

Etter krigen returnerte han til Tyskland og fortsatte å utvikle treningssystemet, før han emigrerte til USA. Der etablerte han, sammen med sin kone Clara det første Pilates-studio i New York. Særlig profesjonelle dansere ble tilhengere av metoden, blant annet fordi den fungerte ved opptrening etter skader.
Joseph Pilates skrev flere bøker om sitt treningssystem og tilhørende filosofi, blant annet ”Your Health” (1934) og ”Return to Life through Contrology” (1945).

Pilatesmetoden har blitt utbredt og brukes i dag over hele verden. I USA, Canada, Australia og England har pilates blitt universitetsfag ved flere store universiteter. Pilates brukes sammen med annen trening og behandling. Stadig flere ulike former for terapeuter benytter seg av pilatesmetoden, og på den måten kan pasientene delta aktivt i sin egen behandling.

Pilates er en helhetlig treningsform, som skal ivareta både kropp og sinn. Den kan tilpasses, og brukes av både friske og syke mennesker i alle aldre. Pilates kombineres ofte med andre treningsformer eller behandlingsmetoder.

Pilates kan brukes ved:

  • Rehabilitering
  • Utbrenthet
  • Slitenhet
  • Uro
  • Smerter i rygg og nakke
  • Problemer med balanse

    Pilates gir:
  • Sterkere muskler
  • Kroppskontroll
  • Bedre kroppsholdning og pust
  • Økt bevegelighet
  • Mindre ryggsmerter

Pilates utføres med rolige men effektive øvelser, som gjøres på en bestemt måte. Treningen utøves i takt med rolig innpust og utpust. Å lære seg å synkronisere pust, muskelaktivering og bevegelser kan virke krevende i begynnelsen, men med litt tålmodighet skal det skal ikke mange treninger til før man opplever fremgang. Det sies at treningen blir hardere desto mer man trener og lærer øvelsene.

Pilates tilbys både ved større treningssentre, ved pilates studioer eller hos ulike behandlere som bruker pilatesmetoden.

Grunnprinsipper under trening
Bruk av pust og kropp er vesentlig i pilates og inngår i alle øvelser. Man puster inn i ribbekassen, slik at de utvides sideveis. Magen trekkes inn og skuldrene senkes. Når man puster ut dras navlen inn mot ryggraden, samtidig som muskulaturen i bekkenbunnen knipes. For bekkenet gjelder to posisjoner; ”nøytral” og ”imprint” – som at korsryggen trykkes mot underlaget, hvis man ligger. Ribbekassen skal være avspent, for skuldrene jobber man gjerne med stabilisering og å trekke skulderbladene bak og ned. Holdets og nakkens posisjon skal være som en forlengelse av ryggsøylen.

Utstyr
Øvelsene utføres ofte på en treningsmatte til instruksjoner. Men det kan brukes enkelt utstyr som strikker, baller og vekter. Det finnes også egne tilpassede apparater, som er egnet til å gjennomføre øvelser. Det mest kjente er apparatet ”Reformeren”, en sengelignende plattform med skinner, som beveges ved hjelp av egen vekt. Apparatene kan brukes av alle, men er spesielt egnet for mennesker som har problemer med å bevege seg.

Opphavsmannen Josef Pilates uttalte følgende:

– Etter 10 ganger vil du kunne føle forskjell.
– Etter 20 ganger vil du kunne se forskjell.
– Etter 30 ganger vil du ha en helt ny kropp.

Det er ingen kjente bivirkninger ved metoden, som innebærer rolige og skånsomme øvelser.
Men i likhet med andre treningsformer kan overdrivelse eller feil trening gi skade.

  • Oppsøk kvalifisert behandler/trener
  • Ta kontakt med din behandler/trener ved behov etter en konsultasjon/trening.
  • Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Studier og erfaring gjennom mer enn 100 år tilsier god effekt av pilates.
Det er utført ulike studier og samlestudier, men i likhet med andre treningsformer og manuelle behandlinger det er vanskelig å finne forskning som bekrefter påstandene om effekt.

Pilates kan utøves som treningsform eller som behandlingsmetode.
Pilatesinstruktør, pilatesbehandler er ikke en beskyttet tittel. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)

Lov om alternativ behandling

Behandlere som ikke er autorisert helsepersonell kan være registrert i Brønnøysundregistrene som alternativ behandler og oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offentlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.

> Utøvere av pilates på BEHANDLERLISTEN

> Søk i hele BEHANDLERLISTEN

I Norge er det ulike pilates-sentre som tilbyr sertifisering som pilatesinstruktør. Noen instruktører har sin utdanning fra utlandet.

Opplæring kan for eksempel gå over 122 timer med egentrening, observasjon, undervisning og samlinger.

Mange er i utgangspunktet fysioterapeut, osteopat, naprapat, massør mv. og tar dette som en tilleggsutdanning.

KURS OG UTDANNING

Finn behandler/trener
BEHANDLERLISTEN brukes for å finne fram til ønsket behandler, terapeut, trener, coach.

Her står alle utøvere oppført med egen profilside med opplysninger om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.

> Utøvere av Pilates på BEHANDLERLISTEN


> Søk i hele BEHANDLERLISTEN

  • Søk på behandlingsmetode
  • Søk på navn
  • Søk sted/område
  • Søk på problem/plage
  • Les resultat som liste eller på kart

Aktuelle behandlere

Søk i hele behandleroversikten

Busy woman working with her laptop

Motta nyhetsbrev fra Behandler.no

  • Om behandlingsmetoder
  • Artikler om helhetlig helse
  • Finn behandler

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.