Unngå giftig kosmetikk

Vi er storforbrukere av hudkrem, såpe og annen kosmetikk, som inneholder en rekke skadelige ingredienser. Men hvordan finne rene produkter som tar vare på helse og miljø?

”Du skal ikke smøre noe på huden din som du ikke kan spise”, heter det seg. Både det vi putter i oss og det vi smører på oss er med på å påvirke, og kan enten være sunt og gjøre noe bra for oss, eller det kan være direkte skadelig. En rekke vanlige produkter inneholder kjemiske tilsetningsstoffer med skadelige og ofte ukjente virkninger.

Det betyr at det kan være langt mellom produktene i butikkhyllene som det er forsvarlig å bruke. Vi bruker alle kremer, såper, sjampo, deodorant, tannkrem – daglig. Ved å sjekke nærmere vil man snart finne ut at produkter som det er helt lovlig å selge, ofte inneholder farlige stoffer som kan være både hormonforstyrrende, allergifremkallende, kreftfremkallende og skadelig for naturen ifølge Miljødirektoratet.

--- Annonse ---
Optimal helse starter i tarmfloraen

Nylig har det kommet restriksjoner som forbyr enkelte farlige stoffer i noen produkter og fra 1. februar 2020 er miljøgiftene D4 og D5 (siloksaner) ulovlig å bruke i høyere konsentrasjoner enn 0,1 prosent i personlige pleieprodukter som vaskes av ved vanlig bruk, det vil si produkter som såpe og sjampo. Det betyr at stoffene fortsatt brukes i produksjon av blant annet hudkremer.

Parabener, siloksaner og triklosaner
Forskere har avdekket farlige forhold rundt kosmetikk, men hudpleiekjemikalier finnes fortsatt i alminnelige produkter, som står i badehyllen i de tusen hjem. Ettersom de er lovlige, tenker folk flest at det sannsynligvis ikke er så farlig. Men sånn er det ikke.

Lovlige konserveringsmidler som parabener kan være østrogenhermende og dermed forstyrre hormonbalansen. Forskere har lenge sett på sammenhengen mellom farlige kjemikalier, dårlig sædkvalitet og tekstikkelkreft hos menn og den store økningen av brystkreft hos kvinner. Parabenene er funnet i kreftsvulster og det er påpekt at svulstene nå finnes i den ytre delen av brystet, hvor stoffene kan ha trengt inn.

Siloksan brukes av industrien for å skape en bløt og glatt effekt på kremer, sjampo. Stoffet har en svært uheldig effekt på miljøet. Det brytes langsom ned og vi kjenner ikke til langtidseffektene. Triksolan brukes for å drepe bakterier i kosmetikken, men kan samtidig føre til antibiotikaresistens og er svært skadelig for miljøet. Stoffet er også knyttet til allergirisiko.

Skader helsa og utvikling hos barn
Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer. Forskere er også bekymret for hvordan disse stoffene påvirker hjernens utvikling hos barn, med tanke på blant annet motorisk og kognitiv utvikling og ADHD. Man har vært særlig opptatt av gravide og påvirkning på det ufødte barnet.

Vi utsettes for mange ulike stoffer, som kan virke sammen på ulike måter. Det er mistanke om at forekomsten av kroniske sykdommer, som for eksempel diabetes 2, fedme og forskjellige former for kreft, kan settes i sammenheng med at vi utsettes for helsefarlige kjemikalier, ifølge Miljødirektoratet.

Rene produkter
Det finnes både småskala produsenter og enkelte større bedrifter, som lager bra, giftfri kosmetikk, basert på rene, økologiske råvarer og en bra ideologi.

Men se opp for juks! Det er ikke gitt at produktet er bra selv produsenten kaller det ”grønt” eller ”naturlig”. Også produsenter som selger gift, ser at den grønne bølgen er populær og setter på fristende merkelapper. ”Økologisk” er heller ikke et beskyttet begrep og i tillegg er det er ulik praksis for de forskjellige godkjent-merkingene. Man må selv undersøke hvor stor prosentandel av produktet som er økologisk og rent.

Det er også viktig å huske at noen naturlige stoffer kan være allergifremkallende eller skadelige, som for eksempel nikkel, sølv, bly, kvikksølv asbest og naturgummi. Det vil si at merking med ”naturlige ingredienser” betyr ikke det samme som ufarlig. Enkelte er også allergiske overfor produkter som er fremstilt av økologiske råvarer.

Vi er storforbrukere
Det vi smører på kroppen trekker inn og påvirker helsa. Det man utsetter seg for en sjelden gang i blant gjør ikke like stor skade, men såpe, tannpasta, sjampo og kremer er noe de fleste bruker daglig.

Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom det vi smører på huden og stoffer som finnes i kroppen. Ved å ta en blodprøve kan man måle hva vi har tatt til oss og mange har blitt overrasket når de har fått skremmende fakta om høyt nivå av kjemikalier i blodet. Det betyr at kosmetikk, som vi alle bruker, kan være direkte skadelig.
Det gjelder å tenke seg om, følge med og velge bra produkter fra produsenter som tenker helse og miljø!

TIPS

  • Sjekk innholdsfortegnelsen på kosmetikken eller undersøk med forhandler eller produsent.
  • Snakk kunnskapsrike folk med erfaring i Helsekost eller ta kontakt med behandler, terapeut som har forståelse for rene økologiske produkter.

Om hudpleiekjemikalier:

Parabener
Betegnelsen på en gruppe stoffer syntetisk konserveringsmiddel som raskt absorberes gjennom huden. Brukes i kosmetikk og kroppspleieprodukter, legemidler og mat.
Kan lagres i fettvev som andre fettløselige kjemikalier. Forskning antyder at parabener gir en østrogenliknende effekt som kan forstyrre hormonbalansen. Kan muligens øke risikoen for brystkreft

Siloksan D5
Konserveringsstoffer som finnes i kosmetikk, pleieprodukter og solkrem. Har blitt brukt av industrien for å gi fin konsistens i kremer og sjampo. Brytes langsomt ned i naturen og har usikre langtidseffekter.
Kalles ”verstingstoffene” av Miljødirektoratet.

Triklosan
Dreper bakterier – brukes i tannkrem, dusjsåper og deodoranter og i en rekke andre produkter, som klær og leker osv. Kan gi allergi. Svært farlig for livet i vann, kan også føre til resistens mot antibiotika.

Muskxylen
Finnes i parfyme og såpe. Brytes langsomt ned og hoper seg opp i naturen. Tas opp i dyr og mennesker, som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Kan muligens føre til kreft. Svært giftig for livet i vann, ifølge Klima og forurensningsdirektoratet.

Kilde: Miljødirektoratet – Kjemikalier

> Finn behandler som arbeider med hudpleie

> Kurs og utdanning i hudpleie

Aktuelle behandlere
Aktivitetskalender
Aktuelle behandlere
Søk i behandleroversikten

Meld deg på nyhetsbrev!

HELHETLIG HELSE
Siste nytt – Få gode tilbud

Se etter en epost med bekreftelse i din innboks eller i søppelfilteret.