Maten selges i sin opprinnelige form, tørket eller malt til pulver og består av utvalgte frukter, bær, grønnsaker, gress, urter, røtter, alger, frø og nøtter. Produktende skal være viltvoksende eller økologisk framstilt og minst mulig bearbeidet.

Eksempel på mat som regnes som supermat er:
Spirulina, hvetegress, kokos, hampfrø, gojibær, kakao, aloe vera, amla, granateple, honning mv.

Noen bruker supermat som kosttilskudd, som diett en periode, eller som en del av det daglige kostholdet.

Les mer om kosttilskudd/vitamin- og mineralterapi
Les mer om vegetarkost

Superfood som ble svært populært i USA på 1980-tallet har i senere tid blitt en trend i Norge. Særlig kjent er denne mattrenden for juicer og shots.

Supermat i kosten skal gi god helse og forebygger sykdom, og sies å:
- Rense kroppen
- Gi bedre fordøyelse

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.

Et kosthold som dekker kroppens behov for næringsstoffer legges frem.

Ved overgang til et rawfood kosthold med hjelp av behandler/veileder, er det vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan individuelt gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.

- Ensidig kosthold kan gi mangler.
- Superfood har høykonsentrert innhold av næringsstoffer og det er viktig å passe på å balanserer inntak.

- Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven) 

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

- Kostholdsveileder/ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel.
- Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

Opplæring i Superfood kan foregår som et kurs, eller det kan inngå i annen utdanning innen kosthold og ernæring.

Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold - egne utdanningsforløp og kurs ved private skoler/kursholdere, høyskoler, universitet.

Kostholdsveiledning/ernæringsterapi
Utdannelse kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd. eller

- Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
- Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoent).

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

 

Utdanning/skoler a-å

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler/veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

---------------------------------------