Noen som foretrekker dette alternativet velger et kosthold med kun rawfood - rå vegetarisk mat. Andre veksler og spiser en del av kostholdet rå og forøvrig annen mat. Rawfood brukes også som en renselseskur, detox over en periode.

likhet ned andre som har et vegetarisk kosthold, er det noe ulikt hva slags mat man inkluderer. Noen spiser melkeprodukter, egg, fisk og kjøtt. Andre lever på grønnsaker, frukt, nøtter, spirer, oljer, alger mv

Les mer om vegetarkosthold her

Det er noe ulike meninger om hva som er den optimale maksimumtemperturen ved varmebehandling. Noen mener 41 grader, andre 42 eller 45. Teorien er at mat som er tilberedt over denne temperaturen mister en vesentlig mengde næringsstoffer, enzymer, mineraler osv. I tillegg brytes maten lettere ned uten at kroppen bruker egne reserver.

Råkost har vært et fast innslag hos helsekosttilhengere i flere generasjoner. Diett med råkost har blant annet blitt brukt i forbindelse med sykehusopphold og rehabilitering i Norge.

Raw food bevegelsen oppsto på 1990-tallet i USA, en trendy matkultur som en reaksjon mot raffinert og næringsfattig ferdigmat.

Begrepet Levende mat er kjent fra Polaritetsterapi, hvor råkost inngår som endel av behandlingen.

Det hevdes at fordelene ved råkost blant annet skal være
- Økt immunforsvar
- Bedre hukommelse
- Balansert følelsesliv
Det er også sagt at raw food kan bidra til å bremse ned aldringsprosessen.

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.

Et kosthold som dekker kroppens behov for næringsstoffer legges frem.

Ved overgang til et rawfood kosthold ved hjelp av behandler/veileder, er det vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan individuelt gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.

- Noen matvarer kan inneholde bakterier og parasitter som kan kun drepes ved koking eller annen behandling.

- Ensidig kosthold kan gi mangler.

- Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven) 

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

- Kostholdsveileder/ernæringsterapeut er ikke en beskyttet tittel.
- Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold - egne utdanningsforløp og kurs ved private skoler/kursholdere, høyskoler, universitet.

Kostholdsveiledning/ernæringsterapi
Utdannelse kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd.

Andre eksempler på kostholdsveiledning/ kostveiledning/ ernæringsterapi med studipoeng:
- Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
- Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoent).

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

Utdanning/skoler a-å

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler/pedagog og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

---------------------------------------