Middelhavskostholdet er rik på mat som bidrar med umettet fett, som for eksempel oliven- og rapsolje, nøtter, frø og avokado. Fisk og sjømat er også en vesentlig del av dette kostholdet. Mindre porsjoner av kjøtt, egg og ost og andre meieriprodukter kan også inngå.

Typiske matvarer i et middelshavskosthold:
- Olivenolje (kaldpresset)
- Grønnsaker, frukt, urter
- Nøtter - mandler, cashewnøtter, pistasjnøtter og valnøtter
- Brød- og kornprodukter, erter, bønner, linser
- Fisk og noe fjærkre
- Lite kjøtt og meieriprodukter
- Storfekjøtt inngår ikke i det tradisjonelle middelhavskostholdet
- Små mengder med vin er ansett som positivt, spesielt rødvin

Maten er inspirert fra kostholdet til landene rundt middelhavet og har blitt et populært kosthold, særlig etter at det har blitt oppdaget og benyttet ved amerikanske helseklinikker, kjent som "The Mediterranean diet".

Middelhavsdietten markedsføres gjerne som en hjertevennlig diett, fordi den skal minske risiko for hjerte- og karsykdommer.
Men i likhet med de fleste retninger innen kosthold og ernæring er det delte meninger blant eksperter om hva som er mest sunt og sant.

- Overvekt
- Diabetes
- Hjertet, Hjertehelse
- Kognitiv funksjon

Det hevdes også at kostholdet gjør at kvinner er mindre utsatt for å bli syk når man blir eldre og at risikoen for å utvikle diabetes er mindre.

Behandler/terapeut/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv.

Behandling kan gå ut på å sette klienten på et nytt kosthold og en livsstilsendring.

Flere behandlere arbeider med flere metoder og kombinerer for eksempel kostholdsveiledning med med akupunktur, soneterapi el.

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av omfang av problem og hvor lang tid med oppfølging det er behov for..

Det er vanlig å ha en grundig førstegangskonsultasjon med oppfølging etter behov.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.

- Ensidig kosthold kan gi mangler.
- Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta kontakt med din behandler/terapeut/veileder ved behov etter en konsultasjon.
- Ta kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

Det er gjort flere studier på middelhavskost. Blant annet en stor samlestudie publisert i American Journal of Medicine i 2014 der amerikanske forskere sett på de største studiene av kosthold og hjertehelse gjennom femti år. Rapporten sier at middelhavsmat med lite kjøtt og mer grønnsaker, frukt og fisk gir en bedre hjertehelse. Dette til tross for at denne kosten ikke ser ut til å senke kolestrolet i blodet, og de lærde strides.
Forskergruppen konkluderer med at typisk Middelhavskost med mye frukt og grønnsaker, olivenolje, fisk, fullkornsprodukter, nøtter og belgfrukter er det smarteste valget for å få et sunt og sterkt hjerte.

En spansk undersøkelse om kosthold og aldersrelatert kognitiv svikt publisert i JAMA Internal Medicine i 2015. Undersøkelsen omfattat 500 personer og gikk over fire år. Den viste en kognitiv bedring hos dem som hadde levd på et middelhavskosthold, mens kontrollgruppen fikk i løpet de vel fire årene forsøket varte en nedsatt kognitiv funksjon.

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven) 

- Forøvrig er Lov om alternativ behandling gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom

Kostholdsveileder, kostveileder, ernæringsterapeut er ikke beskyttede tittler. Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.
Behandlere som tilbyr alternativ behandling og er registrert i Brønnøysundregistrene oppfyller visse kriterier, som fagkrav og VEKS-fag (Vitenskap, Etikk, Kommunikasjon og Samfunnslære), samt forsikring.

Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

På behandleren sin profilside, kommer det frem om den enkelte står registrert i offenlige registre, samt annen relevant bakgrunnsinformasjon.
> Søk her: (navn, metode, sted oa.) behandler.no

Opplæring i middelhavsdietten kan inngå i utdannelse innen kost og ernæring eller det kan taes som egne kurs:

Kostholdsveileder/Kostveileder
Det finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold - egne utdanningsforløp eller kurs ved private skoler, høyskoler eller kursholdere. Disse gir i utgangspunktet kompetanse til å veilede personer som ikke har alvorlig sykdom iht Lov om alternativ behandling. Noen av disse utdanningsforløpene gir studiepoeng.

Utdannelse og kurs innen kosthold og kostholdsveiledning kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd.

Eksempler på kostholdsveiledning/kostveiledning med studipoent:
-Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
-Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoent)
Les mer om kostholdsveiledning/kostveiledning

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå og er som som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.
Les mer om Ernæringsfysiologi

Utdanning/skoler a-å

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler, terapeut, veileder.
Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

Relatert:
Temaside, Kosthold & Ernæring