Aromaterapi er en behandlingsmetode som i hovedsak bruker eteriske oljer for å forebygge, lindre og redusere fysiske og psykiske helseproblemer  - eller som velvære og avspenningsbehandling.

Andre former for aromaterapi er inhalasjon, bad, kompresser, duftlamper, spray mm.

Eteriske oljer er ekstrakter som er utvunnet fra den duftende delen av planten.  Plantemateriale fra aromatiske planter blir destillert, vanligvis ved dampdestillasjon. Deretter gjennomgår essensene en kjemisk prosess og blir til eteriske oljer. Det er mange forskjellige eteriske oljer, som har egne lukter og legende egenskaper.

Mennesket har til alle tider brukt aromatiske planter. Det finnes bevis helt bak til oldtiden, over 4.000 år tilbake, på at sumererne benyttet seg av duftende urter. I det gamle Romerriket hadde de stor kunnskap om de forskjellige planter og egypterne hadde en utstrakt bruk av eteriske oljer.

I 1870 årene fant Georg Ebers (1837-98) en 21 meter lang papyrusrull som kunne dateres tilbake til omkring år 1.500 f. Kr. Den inneholdt beskrivelser av over 850 eldgamle egyptiske legeplanter. Historien sier at aromaterapien kom til den vestlige verden på korstogenes tid, 1100-1200-tallet.

Engelskmannen Dr. Nicolas Culpepper, som var svært urtekyndig, nedtegnet egenskapene til mange urter og utgav på 1600-tallet en bok om emnet.

I 1920 årene begynte den franske kjemiker Renè Maurice Gattefosse å forske i eteriske oljer og fra ham kommer begrepet aromaterapi. Den franske legen Dr. Jean Valnet fremmet forskningen ved bruk av eteriske oljer i sin praksis. Han utgav boken Aromatheraphie i 1964. Den blir av mange betraktet som "aromaterapiens bibel".

Margurite Maury (1895-1968), østerisk biokjemiker, utarbeidet i 1950-årene en kombinasjon av bruken av eteriske oljer og massasje. Hun utviklet derved aromaterapien til en holistisk behandlingsmetode. Dette danner bakgrunnen for den aromaterapi som vi bruker i dag.

Aromaterapi brukes ved en rekke plager og sykdommer, både fysiske og psykiske. Behandling kan ha innvirkning på et sykdomsforløp, samtidig som det kan støtte og styrker hele mennesket.

Aromaterapi blir blant annet brukt ved:
- Stressrelaterte sykdommer
- Hormonelle problemer
- Hvinneproblemer som PMS
- Problemer i forbindelse med overgangsalder
- Reumatiske plager
- Hudproblemer
- Smerter i muskler
- Luftveisproblemer
- Angstproblemer
- Søvnproblemer
- Hodepine
- Fordøyelsesbesvær
- Under og etter graviditet og ved depresjoner

Der er også aromaterapeuter som mener at de eteriske oljene i aromaterapi kan ha en antibakteriel virkning og fremme sårheling. Aromaterapi brukes også i forebyggende helsearbeid.

En konsultasjon starter gjerne med et intervju, hvor behandler kartlegger helsetilstanden og spør hvorfor man har kommet. Behandleren trenger å finne ut hvilke oljer som skal brukes og hvilke som skal unngås. Oljene tas lett opp av huden og lukteorganet og påvirker således hele organismen.

Under behandling med aromaterapi som massasje ligger man på en behandlingsbenk, avkledd eller i undertøyet med et håndkle eller teppe over seg, som dekker det området på kroppen som ikke masseres. Den klassiske massasjen kan bestå av bindevevsmassasje, lymfedrenasje og akupressur. Mange opplever behandlingen som behagelig og avslappende.

Under kyndig veiledning kan eteriske oljer tas oralt, men dette er ikke lovlig i Norge.

For ett spesielt helseproblem trenger man ofte flere behandlinger, avhengig av hvor lenge man har hatt problemet og kroppens helbredende evner.

Som en avstressende og avslappende behandling kan man ta aromaterapi, når man føler for det.
En aromaterapimassasje tar omkring 1-1,5 time.

Man kan få allergiske reaksjoner ved ufortynnet eterisk olje direkte på huden.

Noen oljer kan ved høye konsentrasjoner gi hodedpine og kvalme.

Enkelte eteriske oljer kan øke hudens lysfølsomhed.

- Oppsøk kvalifisert behandler.

- Sett av tid til avslapning etter en behandling, i tilfelle reaksjon.

- Rene eteriske oljer kan skade huden hvis de påføres direkte. Oljene skal blandes med baseoljer som f.eks. mandelolje, druekjerneolje, hvetekimolje, olivenolje og jojobaolje.

- Unngå å få etersike oljer i øyne og i munn. Vær forsiktig med å bruke eteriske oljer i badevann til barn, fordi oljen lett kan komme i øyne og munn.

- Være forsiktig med eteriske ojer hvis man skal ut i solen eller bruke solarium.

- Være forsiktig hvis man har allergi, eksem, høyt blodtrykk, er nyoperert eller har epilepsi.

- Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier -  både utenlandske og norske, tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekten.
Eksempler på studier:

1) En Cochrane-oversikt for forskning på Aromaterapi fra 2004 viser at kreftpasienter opplever at massasje og aromaterapi gir symptomlindring og bedre livskvalitet.

Studier av angstreduksjon fra Cochrane Library viste at to av tre forsøk hadde målt livskvalitet og rapporterte tydelig bedring, i det tredje fant man ingen effekt. I tre studier fant man reduksjon i smerteopplevelsen etter intervensjon. I to forsøk opplevde pasientene som fikk massasje, mindre kvalme enn dem som ikke fikk behandling. Metodekvaliteten var vekslende, men dataene tyder på at massasje, med eller uten aroma, kan gi positive virkninger på kort sikt for en pasientgruppe der mer velvære og mindre angst, kvalme og smerte virkelig betyr noe.

2) En studie gjort ved bedriften Eurest av Rogalandforskning, Instututt for forskningsmetode, mai 2000. – ”Forsøk med aromaterapi ved Eurest. Evaluering av aromaterapi som tiltak for bedret helse, arbeidsevne og velvære” , viser at aromaterapi kan ha en positiv effekt i forhold til muskelsmerter. I tillegg gir aromaterapi en moderat bedring av arbeidsevne og opplevelse av velvære, ifølge rapporten.

En rekke vitenskapelige undersøkelser viser at massasje lindrer smerte, reduserer stressnivået, beroliger nervesystemet, bedrer immunforsvaret, reduserer stivhet og styrker muskulatur, sener og ledd.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom
 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven)
 

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Aromaterapeut er ikke en beskyttet tittel.

Utdanningen kan foregå som et deltidsstudium over 1-3 år, men forekommer også som kortere fagutdannelser eller kurs.

Flere aromaterapeuter har dessuten  videreutdanning, for eksempel i psykoaromaterapi, aromaterapi for barn, aromaterapi for gravide, aromaterapi og kreft, videregående medisinsk aromaterapi, aromaterapi og kinesiologi m.m.

I Frankrike er over 1200 leger utdannet i faget, og i England tilbys aromaterapi ved en rekke kjente sykehus og institusjoner.

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kalifisert behandler og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no 

 

 

Les mer: Hva er Massasje

Les mer: Hva er Urtemedisin/Fytoterapi