Paleokosthold består av mat som mest mulig er i sin opprinnelige tilstand, det vil si at ferdigprodukter og bearbeidet mat med tilsetningsstoffer unngås.

Ordet paleo stammer fra begrepet “paleolitikum”, som refererer til tidsepoken tidlig steinalder. Tanken bak denne retningen er at man skal etterligne det kostholdet mennesket opprinnelig er tilpasset å spise, før jordbruksrevolusjonen da vi levde som jegere og sankere.

I paleokosthold inngår:
Kjøtt, man spiser gjerne hele dyret, også innmat.
Fisk, egg, grønnsaker (ikke potet, auberginer).
Frukt, bær, nøtter, frø, urter, krydder, fett fra olivenolje, kokosolje, smør og animalske kilder.


Matvarer som unngås:
Bearbeidet mat, sukker, kunstige søtningsstoffer, melk, korn, belgfrukter, alkohol og kaffe.

Tilhengere av paleo mener at dette er et næringsrikt og sunt kosthold, hvor man man får i seg mye vitaminer, mineraler og antioksydanter og bra kilder til fett, proteiner og karbohydrater.

Paleo ble populært etter at amerikanske Dr. Loren Cordain publiserte boken “The Paleo Diet” i 2010. Han forklarer at Paleo egentlig ikke er en diett, men et kosthold man kan ha for livet, som gir bedre helse jog velvære og som minsker risiko for vestens livsstilssykdommer.

Paleo har fått mange tilhengere i Skandinavia.

Det hevdes at paleo/steinalderkosthold gir bedre helse og stabil vekt-

- Livsstilssykdommer
- Ustabil hormonbalanse
- Fordøyelsesproblemer
- Lav energi
- Vektproblemer

Behandler/veileder kartlegger og vurderer klientens behov basert på sykehistorie, vekt, høyde, nåværende kosthold evt. blodprøver, mv. Behandling kan gå ut på å sette klienten på et nytt kosthold og en livsstilsendring.

Noen behandlere arbeider med flere metoder og kombinerer for eksempel kostholdsveiledning med med akupunktur, soneterapi el.

Les mer om Kostholdsveiledning

Hvor mange behandlinger man behøver avhenger av hvor lenge tilstanden eller plagen har eksistert.
Behandlingsforløp kan avtales med behandler.

Ulike matvarer kan gi allergiske reaksjoner av forskjellig grad.
 
- Ensidig kosthold kan gi mangelsykdommer.
- Oppsøk kvalifisert behandler.
- Ta alltid kontakt med lege ved vedvarende plager.

Erfaring og en rekke studier tilsier at metoden kan være til hjelp. Imidlertid finnes det foreløpig ikke dokumentasjon som bekrefter effekt.

- Lov om alternativ behandling er gjeldende:
Lov om alternativ behandling ved sykdom 

- Offentlig helsepersonell som utøver behandling, er underlagt Helsepersonelloven:
Lov om Helsepersonell mv. (Helsepersonelloven) 

Forøvrig er det organisasjoner/forbund nasjonalt og internasjonalt som utøvere kan være medlem av. Disse kan ha egne lover og regler vedrørende klient- pasientbehandling og etikk.

Kostholdsveileder er ikke en beskyttet tittel.
Det er kun behandlere som er autorisert helsepersonell som har lov til å behandle alvorlig sykdom, men andre behandlere har anledning til å lindre eller dempe symptomer på eller følger av sykdommen eller lidelsen eller bivirkninger av gitt behandling, eller som har som formål å styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse. Ernæringsfysiologer/Klinisk ernæringsfysiologer kan være autorisert helsepersonell.

Kostholdsveiledning/kostveiledning, ernæringsterapi
finnes forskjellige utdannelser og kurs med ulik lengde og innhold - egne utdanningsforløp eller kurs ved private skoler, høyskoler eller kursholdere. Disse gir i utgangspunktet kompetanse til å veilede personer som ikke har alvorlig sykdom iht Lov om alternativ behandling. Noen av disse utdanningsforløpene gir studiepoeng.

Utdannelse kan for eksempel ha fokus på ernæring og naturmedisin: Naturlig mat med høyt næringsinnhold, lite tilsetningsstoffer. Ferske råvarer, gjerne økologiske, som er minst mulig bearbeidet, som skal utgjøre den største delen av kostholdet. Kan være studie over 12 mnd.

Andre eksempler på kostholdsveiledning/kostveiledning med studipoeng:
- Bachelor Ernæring (3 år, 180 studiepoeng)
- Årsstudium i grunnleggende ernæring (ett år, 60 studiepoent).

Ernæringsfysiolog
Kliniske ernæringsfysiologer har en 5-årig utdanning på mastergradsnivå som gir mulighet til å søke om autorisisasjon som helsepersonell. Profesjonsstudie i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo eller bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen.

Utdanning/skoler a-å

Behandleroversikten behandler.no brukes for å finne fram til kvalifisert behandler/terapeut og veileder. Her står alle utøvere oppført med egen informasjonside om sin bakgrunn og annen aktuell informasjon.
Finn behandler på behandler.no

---------------------------------------